Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Catnip Nedir? Ne İşe Yarar?

Abone Ol 
Catnip Nedir? Ne İşe Yarar?
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2473.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

535.90₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele

Catnip nedir? Catnip bir diğer adıyla kedi nanesi, kediler tarafından oldukça sevilen, nane grubuna ait olan bir bitki çeşididir. İçerdiği nepetalakton maddesi sayesinde, kediler tarafından oldukça tercih edilir. Çünkü nepetalaktonun içinde kedilerde uyarıcı etki yaratan bir madde bulunmaktadır. Bilinenin aksine bu asla bir tür uyuşturucu madde değildir. Sadece kedileri rahatlatan, mutluluk veren aromatik bir kokudur.

Catnipi yani kedi nanesini bizim içtiğimiz papatya, melisa çayı gibi düşünmemiz mümkündür. Bu çaylar, güzel kokularının yanı sıra nasıl bizim rahatlamamızı sağlıyorsa, catnip de kediler için aynı etkiyi yaratır.

Catnip Ne İşe Yarar?

Catnip nedir ve ne işe yarar? Catnip, kedilere rahatlaması ya da mutlu olmaları için verilen bir bitki çeşididir. Catnip yani kedi nanesi, yavru kedilerde pek işe yaramaz. Genellikle 6 aydan daha büyük kedilerde mutluluk ve rahatlama hissi yaratacaktır. Yetişkin kedileriniz, cantipi koklayarak, kemirerek ya da yalayarak kullanabilir. Catnip kullanan kediler, oldukça mutlu tavırlar sergileyecektir. Bu nedenle kedinizin yaptığı iyi davranışlara ödül olarak ona bu bitkiyi verebilirsiniz.

Kedi nanesi yani catnip kullanan kedilerde enerji patlaması görülebilir. Normalde çok sakin olan kediniz, bir anda oyun oynayamaya, hoplayıp zıplamaya ve koşturmaya başlayabilirler. Bu durumun tam tersi de olabilir. Kediniz sakinleşip, uyuyabilir. Kısacası catnip için hem neşe veren hem kedinizi rahatlatan bir bitki türü olduğunu söylememiz mümkündür.

Catnip Nasıl Kullanılır?

Catnip yani kedi nanesinin birçok kullanım şekli vardır. Online pet shop mağazamızda da satılan, toz ve sprey formundaki catnipler mevcuttur. Bunları kedilerinizin mamasının ya da en sevdiği oyuncaklarının içine koyabilirsiniz. Spreyi ise kedinizin yatmayı sevdiği yastığı ya da yatağının üstüne sıkabilirsiniz. Böylelikle kediniz gün içinde oldukça mutlu ve neşeli olacaktır.

Baz kediler kedi otunu yemeyi de sevebilirsiniz. Bunu anlamanızın en kolay yolu, catnipi kedinize farklı formlarda sunmak olacaktır. Kediniz en çok hangi kedi nanesini seviyor? Toz olanı mı, kuru bir bitki olarak yemeyi mi yoksa sprey olanı mı? Bunu gözlemleyerek kediniz için en uygun olan catnipi tercih edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Eğitimi Nasıl Olur?

Catnip Kullanmanın Kediler İçin Bir Zararı Var Mıdır?

Catnip nedir diyenler için şu bilgilerden de bahsedelim: Catnip yani kedi nanesi son derece doğal bir bitkidir. Herhangi bir kimyasal içermez, kedilerin sağlığını olumsuz bir etkisi yoktur. Kedi nanesi kullanan kediler sadece ishal ya da kabız olabilirler. Ancak bu tehlikeli olmayan ve çok kısa süren bir sindirim problemidir. Zaten gözlemlere göre, kediler sindirim sorunu yaşayacak kadar catnip kullanmayı tercih etmiyorlar. Tükettikleri miktar, kedilerde herhangi bir sağlık sorununa neden olmamaktadır.

Kediniz kedi nanesini kontrolsüz bir şekilde tüketirse kusma da görülebilir. Eğer kedinizin catnip kullanımından dolayı kustuğunu düşünüyorsanız, catnip kullanımına ara vermelisiniz.

Catnip genel olarak kedilerde mutluluk ve neşeli tavırlara neden olur. Ancak her kedi için etkisi aynı olmayabilir. Bazı kediler, catnip kullanımı sonucu sinirli tavırlar sergileyebilir. Eğer kedinizde catnip kullandıktan sonra, sinirli bir ruh hali gözlemliyorsanız, bu bitki kediniz için uygun değildir. Kesinlikle kullanmamalısınız.

Catnip Kedilerde Bağımlılığa Neden Olabilir Mi?

Catnip bir diğer adı ile kedi nanesi, herhangi bir uyuşturucu madde içermez. Ama bazı kedilerde sık catnip kullanımı sonucunda etkisinin azaldığı görülmüştür. Eğer siz de kedinizde böyle bir etki görüyorsanız, catnip kullanımının sıklığını azaltmanızı öneririz. Böylelikle catnip kediniz için daha etkili ve cazip hale gelecektir.

Catnip, her kedide aynı etkileri göstermeyebilir. Bazı kediler catnip yani kedi nanesi kullanımı aşırı mutluluğa neden olurken bazı kedilerde ise agresifliğe yol açabilir. Bir diğer ihtimal de kedi nanesinin bazı kedilerde hiç etki göstermemesidir. Kedi nanesinin etki göstermemesi genellikle yavru kedilerde görülen bir durumdur.

Catniple Aynı Etkiyi Gösteren Başka Bitkiler Var Mıdır?

Catnip nedir diyenler şu ilgileri de dikkate almalıdır. Catnip, kedi nanesinin, kediler üzerindeki etkisi; mutluluk, sakinleşme ve rahatlamadır. Çok sakin kedilere kedi nanesi verildiğinde, neşeli tavırlar sergilediğini görürken, sinirli ve çok hareketli kedilerde sakinleştirici etkisi yarattığı görülmüştür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Miyavlamama Nedenleri Nelerdir?

Bu bitkiyle benzer etkiler gösteren otlar vardır. Bunlardan biri de kedi otu kötüdür. Kedi otu kökünün kullanımı çok eski çağlara dayanmaktadır. Bu ot sadece kedilerin değil, insanların da kullandığı bir ottur. İnsanlarda kaygı bozukluğu, yüksek tansiyon ve uykusuzluk gibi sorunlara iyi gelmektedir. Kedilere ise neşe verir. Onların enerji dolu olmalarını sağlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.