Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Kedi Eğitimi Nasıl Olur?

25.02.2024
169
Abone Ol 
Yavru Kedi Eğitimi Nasıl Olur?
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1247.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
786.72₺

580.89₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele

Yavru kedi eğitimi büyük bir titizlik ve sabır gerektirir. Eğitim denildiğinde kediler çoğu kişinin aklına sonradan gelir. Bu konuda ilk akla gelen her zaman köpekler olur. Ancak kedilerin de uygun şekilde eğitilmeleri gerekir.

Özellikle henüz yavru iken verilen eğitimlerin önemi çok büyüktür. Bu eğitimler ile kedilerin aile ortamında daha uyumlu ve rahat yaşamaları mümkün olur. Yavru kedilere verilen eğitimler ile kedilerin göstermiş oldukları davranış sorunları da önlenir.

Yavru kedilere verilmesi gereken eğitimleri merak eden ve araştıran pek çok kedi sahibi bulunur. Yavru kedilere verilmesi gereken eğitimleri bu yazımızda sizler için derledik. İşte yavru kedi eğitimi ile ilgili detaylar!

Yavru Kedilerde Gözlenen Davranış Sorunları

Yavru Kedi Eğitimi

İnsan bebekleri gibi yavru kedilerin de büyük bir merak duygusu vardır. Bu merak duygusu nedeniyle yavru kediler çevrelerini keşfetmeye çalışırlar. Bu keşifler sırasında bazı zamanlar istenmeyen davranışlara başvurabilirler. Uygun bir eğitimle bu gibi sorunların önlenmesi mümkün olur. Ancak bu durumlarda yavru kedinin davranışlarının zorla kısıtlanmaması gerektiğini de unutmayınız!

Yavru kedilerde gözlenen bazı davranış sorunları şu şekilde listelenebilir:

  • Herhangi bir nesneyi veya canlıyı ısırma gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Kedi tuvaleti kullanılmaması ve bu alan dışında evin diğer kısımlarına idrar yapma durumları yaşanabilir.
  • Evde bulunan koltuk ve perde gibi eşyaları tırmalayabilirler.
  • Vücutlarını aşırı temizleme eğiliminde olabilirler ve çok fazla kaşınabilirler.
  • Uygun bir yöntem ile yaklaşılmadığı taktirde saldırgan davranışlar sergileyebilirler.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Wirehair Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Yavru Kedi Eğitim: Yavru Kedilere Verilmesi Gereken Eğitimler

Evde en sık beslenen canlılardan biri olan kedilerin zekâsı son derece yüksektir. Bu nedenle uygun taktikler ile kedilerin eğitilmesi söz konusu olur. Köpeklerden farklı olarak kedilere komut ve yürüyüş eğitimlerinin verilmesi gerekmez.

Kedilere eğitim verilirken öncelikle çeşitli davranışlarına bakılır ve düzeltilmesi gereken sorunlu bir davranış varsa ona göre bir eğitim izlenir. İsteğe bağlı olarak komut vb. eğitimlerin verilmesi de mümkündür. Çok zeki olan kedilerin eğitimlerinden oldukça şaşırtıcı sonuçlar çıkabilmektedir.

1. Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Yavru kedilere çoğunlukla tuvalet eğitiminin verilmesi gerekmez. Bu eğitim genel olarak anne kedi tarafından verilir. Ancak bazı durumlarda yavru kediler bu açıdan sorun yaşayabilir. Örneğin; anne kediden çok erken uzaklaşmak veya yaşam alanında değişiklik yapılmasına bağlı olarak yavru kedilerin bu sorunu yaşaması gündeme gelebilir. Bu durumda kedi sahiplerince tuvalet eğitiminin verilmesi gerekir.

Bundan dolayı öncelikle yavru kedi için sessiz, sakin ve karanlık bir tuvalet alanı oluşturulmalıdır. Bu alanın kedinin kendisini güvende ve rahat hissedebileceği bir yer olması çok önemlidir. Bunun yanı sıra yavru kedinin kendi başına da bu alana ulaşabilmesi gerekir. Tuvalet alanı oluşturulduktan sonra yavru kedi, tuvaletini yapması için kedi kumu üzerine bırakılır. Çoğu zaman kediler bu eğitimde hemen başarılı olur. Eğer sorun devam ederse yavru kedinin kuma bırakılmasına devam edilmelidir. Sonrasında bir kedi ödülü verilmesi de iyi olacaktır.

2. Yavru Kedilerde Sosyalleşme Eğitimi

Sosyalleşme eğitimi, yavru kedilerin hayatını büyük ölçüde etkileyen bir eğitimdir. Bu eğitimin verilmediği kedilerin gelecek yaşamlarında stres gibi psikolojik sorunlar yaşamaları kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra sosyalleştirilmemiş kedilerin davranışları da daha saldırgan ve temkinli olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kuma Nasıl Alıştırılır?

Bu nedenle uygun zamanda kedilere bu eğitim verilmelidir. Bunun için genellikle yavru kedilere 2 ila 7 haftalık iken sosyalleşme eğitiminin verilmesi önerilir. Verilen eğitim ile kedilerin dost canlısı, uyumlu ve daha mutlu olmaları sağlanır.

3. Yavru Kedi Eğitim: Yavru Kedilerde Oyun Eğitimi

Yavru kedilerin en çok gösterdikleri davranışlardan bir tanesi de tırmalama ve ısırma davranışıdır. Özellikle oyun sırasında bu davranışlara başvurdukları gözlenir. Bu durumu önlemek için yavru kedilere oyun eğitimi verilmelidir.

Oyun eğitimi sırasında kedilerin patiler ve ağızları yerine oyuncaklar ile oynamaları sağlanmalıdır. Bunun için yavru kedilerin dikkatini çeken sevdikleri oyuncaklar ile oyun saatleri renklendirilmelidir. Yavru kedilerin ilgisini çekmek için yapılabilecek bir diğer şey ise ödül mamalarının kullanılmasıdır.

4. Yavru Kedilerde Kedi Evi Kullanma Eğitimi

Yavru kedileri evin farklı kısımlarında oynarken veya uyurken görebilirsiniz. Gerekli eğitim verilmediği taktirde kedilerin farklı yerlerde uyuma davranışları devam edecektir. Bunun önlenmesi için kedilere kedi evi ya da kedi yatağı kullanma eğitimi verilmelidir.

Bu şekilde kendi yataklarına alışmaları amaçlanır. Bu eğitim için ödül mamalarının kedi evinin ya da kedi yatağının içerisine konulması önerilir. Bunun yanı sıra yavru kedinin sevdiği oyuncakları ve gerekli eşyaları da uygun konumlandırılmış şekilde kedi evinin içerisine yerleştirilmelidir.

5. Yavru Kedi Eğitimi: Yavru Kedilerde Komut Eğitimi

Yüksek zekaları sayesinde sabırlı bir yaklaşım ile kedilerin komutları öğrenmesi kolay hale gelir. Bunun için bir komut verilmesinin ardından yavru kedinin o hareketi yapmasına yardımcı olunur. Örneğin; otur komutunda yavru kediyi oturtmak ve ödül vermek, kalk komutunda da aynı şekilde kalkmasını sağlamak ve ödül vermek şeklinde bir yöntem izlenmelidir. Bu yöntemin sabırla uygulanması ile yavru kedilere pek çok komut öğretilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede En Yaygın Kedi Rahatsızlıkları

Yavru Kedi Eğitimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru kedi eğitiminde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Öncelikle yavru kedi eğitiminde sabırlı olmak ve yavru kedi ile nasıl bağ kurulabileceğini bilmek gerekir.

Doğru bir eğitim ve iletişim yöntemi ile beraber sabırla devam edilerek yavru kedilerin eğitimleri başarı ile tamamlanabilir. Eğitim sürecinin renklendirilmesi ve daha eğlenceli hale getirilmesi de çok önemlidir. Yavru kedi eğitimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir:

  • Yavru kedi eğitiminde başarılı sonuçlar alınmasında en etkili etkenlerden biri ödül vermektir. Eğitim sırasında uygun zamanlarda yavru kedileri ödüllendirmek gerekir. Ödüller sayesinde yavru kedinin dikkatinin dağılması önlenir.
  • Yavru kedilere eğitimin yemekten önce verilmesi tavsiye edilir. Bu sırada kedilerin odakları daha yüksek olur ve eğitimlerine daha çok dikkat ederler.
  • Eğitim sırasında dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak durulmalıdır. Örneğin; çevrede yüksek ses, dikkat dağıtıcı canlılar ve oyuncaklar olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Bu sayede yavru kedinin odağının eğitimde olması sağlanır.
  • Birden fazla eğitim veriliyorsa bunlar tek seferde verilmemelidir. Her eğitim için farklı zamanlar seçilmelidir. Eğitim sırasında yalnızca tek bir eğitime odaklanılmalıdır.
  • Yavru kedilerin keşfetme ve merak duyguları çok yüksektir. Bu sebeple de uzun süre belli şeyleri yapmak onlar için sıkıcı olabilir. Yavru kedilerin sıkılmasını önlemek için eğitim süreleri çok uzun tutulmamalıdır.
  • Yavru kedilerin eğitim sürecinde anlayış ve sabır büyük önem arz eder. Bazı zamanlarda yavru kedilerin eğitiminde duraklama olması normaldir. Bu gibi zamanlarda ise sabırla yaklaşmak gerekir. Gerekirse eğitim yönteminde değişikliklere başvurulabilir.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.