Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediden AIDS Bulaşır Mı? Kedi AIDS Bulaşıcı Mı?

Abone Ol 
Kediden AIDS Bulaşır Mı? Kedi AIDS Bulaşıcı Mı?
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele

Kediden AIDS bulaşır mı? Kedilerdeki AIDS, FIV hastalığı olarak bilinir. Kediler arasında pek de yaygın olmayan AIDS, kediler arasında bulaşıcılığı olan bir rahatsızlıktır. Kedilerde AIDS rahatsızlığı görüldüğü zaman genellikle bağışıklık sisteminin güçsüz kalması ile kendini ortaya koyar. Özellikle de kedilerin %1 – %5’i arasında belirti gösterme sıklığı mevcuttur. Bu nedenle çoğu zaman kedilere bir AIDS testi uygulanmadığı sürece bu hastalığın anlaşılması bile mümkün olmayabilir. Peki, kediden AIDS bulaşır mı? Kedilerde görülen AIDS hastalığı kendini nasıl ortaya koyar?

Kediden AIDS Bulaşır Mı?

Kedi immün yetmezlik virüsü (FIV), kedilerde ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklarından biridir. Bu virüse enfekte kedilerde FIV, bağışıklık sistemine saldırarak kediyi diğer birçok enfeksiyona karşı savunmasız hale getirir. FIV ile enfekte olmuş kediler yıllarca normal görünse de, nihayetinde günlük ortamda bulunan zararsız bakteri, virüs, protozoa ve mantarların potansiyel olarak ciddi hastalıklara neden olmasına izin veren bağışıklık yetersizliğinden muzdarip olurlar. AIDS olan kedinin bağışıklık sistemi zayıflar. FIV için bir tedavi olmamasına rağmen, son araştırmalar, FIV’li kedilerin, aynı zamanda kedi lösemi virüsü ile enfekte olmadıkları sürece, genellikle ortalama yaşam süreleri yaşadıklarını göstermektedir.

Kediden AIDS bulaşır mı sorusunun cevabı, kedi ebeveynlerini yakından ilgilendirir. Kedilerden insanlara ya da diğer hayvanlara AIDS hastalığı bulaşmaz. Kediler arasında bulaşıcılığı olan kedi AIDS’i FIV ile benzer belirtilere sahiptir. Bu rahatsızlık kediler arasında da pek yaygın değildir. Yine de bir kedide AIDS olduğu zaman bu rahatsızlığın belirti gösterme olasılığı da oldukça düşüktür.

Kedilerden İnsanlara AIDS Bulaşır Mı?

Kedilerden insanlara AIDS bulaşması söz konusu değildir. Kediler arasında bulaşıcılığı olan bu hastalık farklı hayvanlara da bulaşmaz. Aynı ortamda bulunan kedilerin ısırma, çiftleşme ve benzeri farklı yollar ile virüsü birbirine bulaştırması mümkündür. Ancak yine de kediler ısırma ve benzeri şekilde temas kurmuyorsa bu hastalığın bulaşma oranı da oldukça düşüktür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Savannah Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

AIDS olan kedinizin sizi ısırması gibi durumlarda size AIDS bulaşması olanaksızdır. Kedilerde FIV olarak bilinen rahatsızlık özellikle de immun sisteme saldıran ve yalnızca kedilerde görülen bir hastalıktır. Bu hastalık insanlara bulaşmadığı gibi diğer hayvanlara da bulaşmaz. Kediler arasında bulaşma olasılığı olan bu rahatsızlığın takviye edici gıdalar kullanılarak bir nevi engellenmesi mümkündür. Kesin bir tedavisi olmayan AIDS hastalığı, çeşitli takviyeler ile engellendiğinde kediler günlük yaşamlarına sorunsuz şekilde devam edebilmektedir.

Kedilerde AIDS Belirtileri Nelerdir?

Kediden AIDS bulaşır mı açıkladıktan sonra Kedilerde AIDS belirtilerinden bahsedelim. Kedilerde AIDS şu belirtiler ile kendini gösterir:

  • Diş eti iltihabı
  • Göz iltihabı
  • Ağız içinde görülen yaralar
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Hapşırma
  • Düzelmeyen yaralar
  • Cilt rahatsızlıkları
  • Tüy dökülmesi
  • Anemi
  • İshal
  • Ateş
  • Davranışsal değişiklikler

Kediler AIDS hastalığına sahip olduğu zaman çeşitli belirtilerin görülmesi zaman alabilir. Özelikle de kedilerin immun sistemi zayıf düşeceği için zamanla kedinizin farklı hastalıklara da daha yatkın hale gelmesi mümkündür. Bu durum fark edildiğinde kedinizin veteriner kontrolünden geçmesi önemlidir. Yapılan testler sonucunda kedinizde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı ya da AIDS hastalığı olup olmadığı rahatlıkla görülebilecektir.

Kedilerde görülen AIDS hastalığı özellikle de immun sistemin zarar görmesine neden olduğu için kedilerde iştahsızlık, kilo kaybı gibi gözle görülebilen problemlere neden olmaktadır. Bu sorunlar fark edildiği zaman başka bir etken yoksa kedilerin kontrol edilmesi gerekir.

Kedilerde AIDS Tedavisi Nedir?

Ne yazık ki, şu anda FIV için kesin bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, FIV ile enfekte olmuş belirli bir kedinin hayatta kalmasını tahmin etmek imkansız olsa da, FIV ile enfekte olmuş kedilerin, uygun şekilde bakımları yapılırsa uzun yıllar çok normal ve sağlıklı bir yaşam sürebileceğini anlamak önemlidir. Bununla birlikte, FIV ile enfekte bir kedi, enfeksiyonun bir sonucu olarak sürekli hastalanıyorsa, yaşam ömrü daha kısa olabilir. Bu tamamen kedinizin sağlık koşullarıyla veya başka hastalığının olup olmaması ile yakından ilgilidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri, Tedavisi

FIV ile enfekte kediler için veteriner ziyaretleri en az altı ayda bir planlanmalıdır. Veteriner hekim, kedinizin diş etlerinin, gözlerin, cildin ve lenf düğümlerinin sağlığına özel dikkat göstererek tüm vücut sistemlerinin ayrıntılı bir fiziksel muayenesini gerçekleştirecektir. Kilo, doğru bir şekilde ölçülecek ve kaydedilecektir, çünkü kilo kaybı genellikle rahatsızlığın yan etkisinin ilk işaretleri arasında sayılır. Bununla birlikte her sene tam kan sayımı, serum biyokimyasal analizi ve idrar analizi yapılmalıdır.

Kedinizin sağlığını desteklemek için gereksinim duyduğunuz bütün sağlıklı kedi mamaları Pet Shop Zoo‘da!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.