Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Kızgınlık Dönemi Belirtileri ve Davranışları

Abone Ol 
Kediler Kızgınlık Dönemi Belirtileri ve Davranışları
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
786.72₺

577.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele

Kediler kızgınlık dönemi belirtileri ve davranışları kediden kediye değişebilir. Bu durum kedinin cinsiyetiyle de ilgilidir. Dişi ve erkek kedilerde kızgınlık dönemi kendini farklı belirtiler ile gösterir. Özellikle de dişi kediler kızgınlık döneminde ciddi davranış bozuklukları sergiler.

Normalde çok sessiz olan dişi kediler kızgınlık döneminde miyavlama ve dışarı çıkmak için sürekli kapıları tırmalama gibi davranışlar sergileyebilir. Bu durumlar gözlemlendiği zaman olası hamileliklerin önlenmesi için kedilerin dışarı çıkarılmaması önerilir. Kedilerin genel sağlığı ve kontrolsüz üremenin önlenmesi için ise kısırlaştırma tavsiye edilmektedir.

Kediler Kızgınlık Dönemi Davranışları Nelerdir?

Kedilerde görülen kızgınlık dönemi belirtileri genel olarak çeşitli davranış bozukluklarını içerir. Hem dişi hem de erkek kediler bu dönemde ev içindeki normal hareketlerini sergilemez. Bunun yerine farklı davranışlarda bulunmaya başlarlar ve kedi sahiplerinin ilgisini çekerler.

Kediler Kızgınlık Dönemi

Dişi Kediler Kızgınlık Dönemi

Dişi kediler kızgınlık dönemindeyse çiftleşmek için hazır olduklarını belli ederler. Bunun için miyavlar, adeta erkek kedilere seslenirler. Ayrıca dışarı çıkmak için çok hevesli olabilirler. Bu dönemde dişi kediler şu belirtileri gösterebilir:

  • Daha fazla ilgi isteme
  • Yüksek sesli şekilde ve çok fazla miyavlama
  • Aşırı hareketlilik
  • Sık sık çiftleşme pozisyonu alma
  • Kuyruğuna dokunulduğunda agresif şekilde tepki verme
  • Dişi kedileri yakınından uzaklaştırmak için saldırgan şekilde hareket etme

Görüldüğü üzere dişi kediler çiftleşmek için hazır oldukları zaman kızgınlık dönemindedirler. Bu dönemde kimi zaman evdeki farklı noktalara idrar yapma ya da dışkılama davranışı göstermeleri olasıdır. Ayrıca normalden çok daha fazla miyavlayacakları için gece sizi uyutmayabilirler.

Erkek Kediler Kızgınlık Dönemi

Erkek kediler kızgınlık döneminde tıpkı dişi kedilerde olduğu gibi farklı davranış bozuklukları gösterebilir. Erkek kedilerin kızgınlık döneminde şu belirtiler görülebilir:

  • İştahsızlık
  • Çok uyuma
  • Aşırı hareketlilik
  • Evin içine idrar yapma
  • Eşyaları tırmalama
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Piresi İnsana Geçer Mi? Nasıl Yok Edilir?

Görüldüğü üzere erkek kediler de kızgınlık döneminde farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bu dönemde evdeki eşyaları tırmalaması mümkün olabileceği için onu tırmalama direğine yönlendirmeniz önemlidir. Ayrıca dişi kedilerin sesini duyduğunda ya da onları gördüğünde dışarı çıkmak için kapının önünde miyavlayabilir ya da kapıyı tırmalayabilir. Bu davranışlar kızgınlık dönemindeki bir erkek kedinin gösterebileceği belirtilerdendir.

Erkek kediler 6 – 12 ay aralığında yıl içinde iki kez kızgınlık dönemi geçirebilirler. Veteriner tavsiyesi ile kısırlaştırabilir ya da kedinizin çiftleşmesine izin verebilirsiniz. Yapılan çalışmalar kedilerin kısırlaştırılmasının pek çok yararı olduğunu gösterir. Bu nedenle veterinerinize danışarak kedinizin kısırlaştırılması konusunda bilgi alabilirsiniz.

Kedinizin gereksinim duyduğunu kedi ürünleri için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kediler kızgınlık dönemi hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.