Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Nankör Mü?

22.09.2021
1.584
Abone Ol 
Kediler Nankör Mü?
786.72₺

582.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2040.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Çoğu insan kediler nankör mü diye sorar. Kedilerin nankör olduğuna dair genel bir yargı mevcuttur. Kediler aslında nankör değildir ancak kediler, diğer pek çok evcil hayvan kadar ilgi göstermeyi ve görmeyi sevmeyebilir. Bu nedenle de kedilerin nankör gibi algılanması mümkündür. Aslında kediler de sevgi dolu hayvanlardır ancak evcilleştirilme tarihleri çok daha yakın bir zamana dayandığı için kediler, sahiplerine hala alışma süreci içerisindedir.

Kedilere Neden Nankör Denir?

Kediler nankör mü? Kedilerin evcilleştirilme süreci, köpek gibi pek çok farklı evcil hayvana göre daha yakın bir zamana dayanır. Bu nedenle de kedilerin evcilleştiği ve tam olarak bir evcil hayvan olduğu söz konusu değildir ancak yine de insanlar ile beraber yaşamayı öğrenmiş olan kediler, ev içerisinde kendi isteklerine göre hareket etmekten keyif alırlar. Kendi başlarına buyruk şekilde yaşamaları, onların yakın zamanda evcilleştirilmiş olmasında n kaynaklanır. Bu sebeple de sadık ya da son derece sahibine bağlı olmalarını zaten beklemek mümkün değildir çünkü kediler hala sahipleri ile yaşamaya alışma süreci içerisindedirler.

Genellik nankör olarak adlandırılan kediler, sahiplerine karşı daha soğuk davrandıkları için nankör olarak adlandırılabilirler. Bu nedenle de aslında kediler nankör değildir ancak ev içerisinde sahipleri ile çok sık samimi olmayı da sevmezler.

Kimi kedi ırkları, nankör sıfatını hiç hak etmez. Bu kediler sahiplerine karşı son derece ilgi ve sevgi dolu olabilir, sahipleri ile vakit geçirmekten hoşlanabilir, onların yaptıkları her iyiliği bir hediye ile karşılamak isteyebilirler. Bu nedenle de aslında her kedi ırkının da soğuk ve uzak olduğunu söylemek de pek doğru olmayacaktır. Kediler genel olarak kendi başlarına buyruk şekilde ev içerisinde yaşamayı sevseler bile yine de ev içerisinde sahipleri ile uyumlu olan, sahiplerine düşkün ve sadık olan pek çok kedi ırkı da mevcuttur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Oriental Shorthair Irkı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Kedilere nankör denmesinin en belirgin nedeni, ona sevdiği bir mamayı ya da oyuncağı verdiğinizde bile sizinle ilgilenmemesi olabilir. Yani kediniz, size karşı büyük bir sevgi göstermez ya da genel olarak sizi korumak için uğraşmaz. Bunun temel nedeni kedilerin evcilleştirilme sürecidir ancak kedilerin genel anlamda uzun süreli bir sadakat dürtüsü de olmadığından dolayı sahiplerini korumak ve onları mutlu etmek için ekstra bir uğraş içerisinde olmazlar.

Kediler Korumacı Mıdır?

Kediler nankör mü açıkladıktan sonra bu sevimli canlıların korumacılık özelliklerinin olup olmamasından söz edelim. Özellikle de köpekler gibi yüksek korumacı dürtülere sahip olmayan kediler, daha yakın dönemde evcilleştirildiklerinden dolayı pek korumacı dürtüye sahip değillerdir. Bu nedenle de sahiplerini koruma konusunda yüksek bir istek ve yeteneğe sahip değillerdir. Ancak yine de sahiplerini korumak için pek çok farklı riski göze alabilirler.

Kedilerin ırklarına göre davranışları da büyük bir değişim göstermektedir. Kimi kedi ırkları, sahiplerini çok kıskanır ve sahiplerinin diğer herkesten uzak kalmasını sağlamak için son derece ısrarcı ve korumacı şekilde hareket edebilirler. Kimi kedi ırkları ise sahiplerini kıskanmaz ya da ev içerisinde sahibinin başka bir kedi ile ilgilenmesini umursamaz. Bu durumda kedinizin yüksek bir korumacılığa ve kıskançlığa sahip olmadığı elbette söylenebilir. Ancak yine de kedinizin her zaman korumacı olacağı da net değildir.

Daha yakın dönemde evcilleştirilmiş olan kediler, bir başkasını koruma yeteneğini henüz kazanmamıştır. Köpekler, çok uzun yıllar önce evcilleştirilmiş olan korumacı ve sadık hayvanlardır. Bu nedenle de uzun yıllar önce kazandıkları yeteneklerini göstermektedirler. Kedilerin ise evcilleştirilme süreci içerisinde henüz korumacı bir karakter kazanamadığı gözlemlenmiştir.

Kedilerin Genel Karakteri Nasıldır?

Kediler nankör mü diye soranlar için kedilerin genel karakterinden de söz edelim. Genellikle kediler kendi isteklerine göre hareket etmeyi severler ve eğitimleri pek sevmezler. Ancak yine de aktifliği ve eğitimleri seven kediler de olacaktır. Bu nedenle her kedi ırkının kendisine has karakter özellikleri olduğundan bahsetmek mümkündür. Pek çok kedi ırkı ise ev içerisinde kendi istediği zaman uyumayı, kendi istediği zaman kedi maması yemeyi bir karakter kabul eder ve genellikle kendileri istemediği sürece bir eylemde bulunmaları pek mümkün değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Evcil Kedi Cinsleri

Kedilerin kendi isteklerine yönelik şekilde hareket etmeleri aslında onların nankör olduğunu göstermez. Genellikle kendi rahatlarına düşkün şekilde algılansalar da aslında kedilerin genel anlamda evcilleştirilme süreci içerisinde korumacılık, sadık olma, sahibi mutlu etme gibi yetenekleri kazanamadığı da söylenebilir. Bu sebeple kedilerin nankör olduğundan bahsetmek aslında onların insanlar tarafından iyi şekilde evcilleştirilemediğini ve evcilleştirme süreci insanların yetersiz kaldığını gösterebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.