Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Diş Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde Diş Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
999.00₺

717.55₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1753.30₺

1365.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde diş ağrısı görülebilir. Bu problem kedinin yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkiler. Peki, kedilerin diş ağrısı neden olur ve nasıl geçer?

Kedilerde Diş Ağrısı Nedir?

Kedilerde Diş Ağrısı

Kedilerin diş ağrısının temel nedeni diş eti iltihabıdır. Fakat kedilerin diş ağrısına yol açan başka diş sorunları da olabilir. Kedinizin dişlerinin ağrıyıp ağrımadığı hususunda şüpheniz varsa bu hayvanlarda diş rahatsızlığını gösteren temel belirtileri bilmelisiniz.

Kediler, kendilerini savunmasız hissetmemek için rahatsızlıklarını gizleme konusunda profesyonel olsalar da, bazen diş ağrısını tamamen kamufle edemezler. Diş ağrısına yol açan tahriş, kedinin saldırganlaşmasına ve davranış değişiklikleri göstermesine yol açabilir.

Kedilerde diş ağrısı, kedi maması yemek istememe, anoreksi, katı gıdanın reddedilmesi, ağız kanaması, ağız kokusu, yüz bölgesinde ateş gibi durumlara yol açar.

Kedilerde Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde diş ağrısı pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunun en büyük sebebi ise kedilerde diş eti iltihabıdır. Bu, diş etlerinin iltihaplanması ve kanaması şeklinde kendini gösterir. Kötü diş hijyeninin yanı sıra viral bulaşıcı hastalıklar, şeker hastalığı, ağızdaki yabancı cisimler ve ağır metal zehirlenmesinden ötürü ortaya çıkar. Kedilerde diş ağrısının nedenleri arasında şunlardan söz edilebilir:

  • Periodontal hastalık: Diş eti iltihabına neden olan, yiyecek artıkları ile ağızda bakteri birikmesi oluştuğunda tartar gelişiminin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir bozukluktur. Dişlerde ağrı yapabilir. Hastalığın son aşaması, enfeksiyonun dişi destekleyen dokulara yayıldığı periodontitisin gelişmesidir.
  • Diş eti çekilmesi: Diş köklerinin açığa çıkmasından ötürü meydana gelen, ağrı, tükürük akması ve diş eti boyunca kırmızı bir çizginin belirmesi gibi semptomlara yol açan bir durumdur.
  • Diş erimesi: 11 yaş ve üzeri kedilerde sıklıkla görülür. Dişi kaplayan dokunun sonunda dişin kırılmasına ve düşmesine neden olana kadar ilerleyici bir şekilde bozulmasından kaynaklanır.
  • Tümörler: 9 yaşından itibaren ağız mukozasını etkileyen tümörler görülebilir ve bu da diş ağrısı yapabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedilerde İshal Neden Olur? Sebepleri Neler?

Kedilerde Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Kedilerde diş ağrısını azaltmak için hasara neden olan problemin ve ardından gelen ağrılı sürecin tedavi edilmesi gerekir. Bu sebeple de veteriner desteği almak oldukça önemlidir. Kedi diş bakım ürünleri kullanılarak düzenli şekilde bakım yapılması da kedinin diş ağrısını sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Etkilenen dişin veya dişlerin çekimi, daha ileri periodontal hastalık oluşumunu engeller. Tümör var ise antitümör tedavisi uygulanır. Bir enfeksiyon sebebi ile meydana gelen diş ağrısı için antibiyotik kullanımı öne çıkar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.