Kedilerde Neoplazi (Hücre Büyümesi) Nedir?
Kedilerde neoplazi, hücrelerin anormal şekilde büyümesi olarak açıklanabilir. Bu rahatsızlık her yaştan ve cinsten kediyi etkilese de ağırlıklı olarak yaşlı kedi dostlarımızda görülür. Hücrelerde oluşan büyüme, iyi ya da kötü huylu tümörlere neden olabilir.
İyi huylu neoplazmaların, vücut fonksiyonlarına müdahale etmedikçe tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Fakat kötü huylu olanlar birçok farklı hastalığa yol açabileceğinden ötürü tedavi edilmelidir.
Kedilerde Neoplazi Nedir?
Neoplazi, bir kedinin hücrelerindeki anormal derecedeki hızlı büyümedir. Bu durumda hücreler hızlı oranlarda bölünür ve çoğalır. Bundan dolayı cilt altında gözle görülebilir. Ayrıca kolayca belli olmayan iç büyümelere de sebebiyet verebilir. Anormal boyuttaki hücreler organlara, sinire, cilde, kemiğe ve bağ dokusuna sızabilir.
Kedilerde Neoplazi Çeşitleri
Bir kedinin vücudunun farklı yerlerinde gelişebilen pek çok neoplazi çeşidi vardır ve bazıları diğerlerinden daha ciddidir. Bazı yaygın neoplazi türleri şunları içerir:
Lenfoma
Lenfoma, bağışıklık fonksiyonunda rol oynayan lenfosit ismi verilen bir tür beyaz kan hücresini etkileyen bir kanserdir. Farklı prognozlar taşıyan birçok farklı lenfoma türü bulunmaktadır. Lenfoma vücudun çeşitli bölgelerini etkileyebilir. Kedilerdeki lenfoma vakalarının büyük bir kısmı GI sistemini etkilemektedir.
Skuamöz Hücre Karsinoması
Kedilerde bir diğer önemli ve yaygın görülen neoplazi, genellikle kedilerin ağızlarında meydana gelen çok agresif bir kanser türü olan skuamöz hücreli karsinomdur.
Enjeksiyon Bölgesi Sarkomu
Kedilerde neoplazi çeşitlerinden bir diğeri de enjeksiyon bölgesi sarkomu olur. Bu, bir kedi enjeksiyon aldıktan sonra gelişebilir. Hatta bazen enjeksiyondan seneler sonra dahi ortaya çıkabilir. Bunlar, lokal tümör gelişiminin meydana geldiği çok nadir reaksiyonlardır. Tam olarak anlaşılmamakla birlikte, bu tümörlerin bazı kedilerde aşılardaki katkı maddelerine karşı inflamatuar bir reaksiyonun sonucu olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Trikoblastomlar
Trikoblastomlar, kedilerde ortaya çıkan tek tip iyi huylu deri tümörleridir ve çoğunlukla hastalık semptomları ile ilişkili değildir.
Diğer Kanser Türleri
Kediler aynı zamanda meme bezleri, kemikler, akciğerler ve sinir sistemi kanserlerinden muzdarip olabilir. Bunlar ağrı, şişme ve nöbet gibi çeşitli belirtiler gösterebilir. Kısırlaştırılmayan kedilerde genellikle son derece agresif olabilen ancak kedinin derisinde ya da karnında küçük bir kitle şeklinde başlayan meme tümörü insidansı çok daha yüksektir.
Kedilerde Neoplazi Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde neoplazi belirtileri şunları içermektedir:
- Kedi maması yemek istememe
- Kilo kaybı
- İştah kaybı
- Kusma
- İshal
- Vücutta görünür kitleler
- Dalak büyümesi
- Karın içinde sıvı birikmesi
Kanserli kediler, mide bulantısı, ağrı veya anormal hücrelerin büyümesi ve yayılmasından kaynaklanan genel bir halsizlik hissi nedeniyle iştahları azaldığı için kilo verebilirler. Kediler mide bulantısı, ağrı ve genel olarak kötü hissetme nedeniyle yemeyi bırakabilir. Neoplazi mideyi, bağırsakları, ağzı veya yüzü etkiliyorsa, yiyecekleri çiğnemek, yutmak veya sindirmek çok zor ve rahatsız edici olabilir.
Gastrointestinal sistem tümörleri, normal sindirim süreçleri gerçekleşemediğinden, kedilerde genellikle kusmaya neden olur. Tümörler ayrıca kusmaya neden olabilecek tıkanıklıklara yol açabilir. Kusma aniden ortaya çıkabilir ya da kediler aylarca hatta yıllarca kusabilir. Kronik kusma sıklıkla gastrointestinal lenfoma ile ilişkilidir.
Kedilerde Neoplazi Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde neoplazi şu durumlardan dolayı kaynaklanır:
- FELV ve FIV virüsünün varlığı
- Genetik, çevresel ve beslenme faktörleri
- Kimyasallara, kanserojenlere ve kirleticilere maruz kalma katkıda bulunan faktörler olabilir.
Kedilerde Neoplazi Tedavisi Nasıldır?
Veterineriniz kedinizin kapsamlı bir fizik muayenesiyle başlayacak ve ne tür bir neoplaziden şüphelenildiğine bağlı olarak muhtemelen ek testler isteyecektir. Bu testler, beyaz kan hücrelerinde, böbrek fonksiyonunda ve herhangi bir olası karaciğer hasarında anormallikleri aramak için kan testi çalışmasını içerir.
Tedavi, mevcut neoplazinin tipine ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Kediyi rahatsız etmeyen iyi huylu bir büyüme varsa, bu konuda hiçbir şey yapılması gerekmeyebilir. Agresif ve kötü huylu bir tümör söz konusu ise genellikle geniş çevre doku marjları ile birlikte cerrahi olarak çıkarılması gerekecektir. Tümörün tipine bağlı olarak ameliyatın kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile takip edilmesi gerekebilir.
Kedilerde Neoplazi Nasıl Önlenir?
Çoğu durumda neoplazinin nedeni bilinmediğinden, bunu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Kedinizi kısırlaştırmak, kedinizi tütün dumanına ve diğer toksinlere maruz bırakmamak, FELV ve FIV gibi virüslerin bulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için kedinizi ev içinde tutmak, aşılamak ve stresini azaltmak gibi bazı önlemler alınabilir. Kedi bakım ürünleri ve kedi banyo ürünleri kullanılarak da kedinin temiz, sağlıklı ve hijyenik kalması sağlanabilir.