Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Diş Dökülmesi Ne Anlama Gelir? Neden Olur?

Abone Ol 
Kedilerde Diş Dökülmesi Ne Anlama Gelir? Neden Olur?
1411.15₺

1115.55₺

Mystic Az Tahıllı Tavuklu Yavru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
683.65₺

538.53₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1753.30₺

1339.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde en sık yaşanan problemlerden bir tanesi diş ve diş eti hastalıklarıdır. Kedilerde diş dökülmesi de yaygın olarak görülen bir durumdur. Kedilerin yaşı ilerledikçe diş ve diş eti sorunları artar. Bu durum ise diş kaybına neden olur. Kedilerin dişlerine gereken bakımı yaparak bu tür problemlerin önüne geçilmesi gerekir.

Kedilerde Diş Dökülmesi

Kedilerin dişlerine düzenli olarak bakmak sorunun nedenini anlamak açısından önemlidir. Eğer kedinin diş etlerinde kanama, şişme veya renk değişimi varsa bu diş etlerinin iltihaplandığı anlamına gelir. Kedilerin ağzının kokması da diş eti rahatsızlıklarının olduğu anlamına gelir. Kedi mamasını yerken zorlanıyorsa ve kuru mamaları ağzında bekletip geri çıkarıyorsa bu durum iyi değildir. Kedinin öğünleri tek tarafıyla çiğnemesi ve yüzünün şişmesi gibi belirtilerde diş kaybına uğrayacağı anlamına gelir. Bu durum ise kedilerin sağlığı için çok sakıncalıdır. Hiç vakit kaybedilmeden veteriner hekime götürülmesi gerekir.

Kedilerde Diş Dökülmesi Neden Olur?

Kediler doğduktan yaklaşık 15 gün sonra dişlerini çıkarmaya başlarlar. Kedilerin çıkardıkları süt dişleri ise 5-6 aylık oldukları zaman kendiliğinden dökülmeye başlar. Yavru kedilerin 5-6 aylıkken süt dişlerin kendiliğinden dökülmesi çok normal kabul edilir. Ancak yetişkin ve yaşlı kedilerin dişlerinin dökülmesi normal kabul edilmez.

Kedilerin zaman içerisinde tükettikleri besinlere göre dişlerinde belirli problemler oluşur. Aynı zamanda diş bakımı yapılmayan kedilerde de diş sorunları görülür. Bu sorunlar vaktinde tedavi edilmediğinde diş çürükleri ve diş plakları zamanla iltihaplanır. Bu durum ise kedilerin diş ve diş etlerinde pek çok soruna yol açar. Diş dökülmesi sorunu, birçok durumdan kaynaklanabilir. Kedilerin rutin diş bakımlarının ihmal edilmesi, diş dökülme riskini artıran nedenlerden biridir. Bu nedenle, kedi diş bakım ürünleri ile kedilerin dişleri düzenli biçimde temizlenmeli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Amerikan Kedi Irkları

Kedilerde diş dökülmesini ve diğer diş hastalıklarının oluşmasını engellemek için düzenlik aralıklara ağız temizlikleri yapmak gerekir. Kedilerin dişlerinin çürümesi, diş yüzeyinde biriken tarat ve plaklar zamanla dişlerde oluşan hassasiyeti artırmaktadır. Bu durum ise yaşlı kedilerde dişlerin dökülmesine neden olur. Dolayısıyla diş dökülmesinin önüne geçmek için kedilere en uygun mamalardan ve bakım ürünlerinden alınmalıdır. Bu bakım ürünleriyle beraber kedilerin dişleri düzenli olarak temizlenmelidir.

Kedilerde Diş Dökülmesi Hakkında Bunları Unutmayın

Kedilerde diş dökülmesi neden olur açıkladıktan sonra bu durumla ilgili bilinmesi gereken diğer önemli hususlardan söz edelim. Kediler düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne gitmeli ve dişleri için gerekli olan işlemler yaptırılmalıdır. Kedinin dişlerinde plak ve tartar oluşmasını önlemek için kediye uygun alınan fırça ve diş macunuyla, kedinin dişleri belirli aralıklarla temizlenmelidir. Kedinin diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkilemeyecek ve dökülmesine neden olmayacak, kaliteli kedi mamalarından tercih edilmelidir.

Kedinin dişinde bir hassasiyet söz konusuysa ve kedi besinleri çiğnerken sorun yaşıyorsa, kediye geçici olarak yaş kedi mamalarından almak çok doğru olacaktır. Ancak yaş mamalarında devamlı olarak kullanılması kedilerin sağlığı için risk oluşturur. Yavru ve yetişkin kediler için sadece diş hassasiyeti yaşandığı dönemlerde kullanılabilir. Ancak yaşlı kediler için durum farklıdır.

Yaşlı kedilerin zamanla dişleri güçsüzleştiği için çiğnemede zorluk çekerler. Bundan dolayı yaş mamanın devamlı kullanılması gerekir. Kedilere çok fazla ev yemeklerinden verilmemelidir. Çünkü kedilerin diş ve diş etleri hassastır. Özellikle kemikli yemekler, kedilerin diş ve diş etlerine ciddi zararlar verebilir. Aynı şekilde kedinin dişlerine zarar verecek sivri oyuncaklar alınmamalı ve ev içerisinde kedinin dişine zarar verecek eşyalar kaldırılmalıdır.

Son olarak diş ve diş eti bakımı düzenli olarak yapılan kedilerin ağız hijyeni en iyi şekilde sağlanmış olur. Kedinin ağız kokusu son bulur, dişleri çürümez, ağrı yaşamaz, plak ve tartar oluşmaz ve en önemlisi kedinin dişleri dökülmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Tırmığı Hastalığı Hakkında Önemli Bilgiler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.