Kedilerde Gebelik Süresi Kaç Ay Olur?
Kedilerde gebelik süresi çok uzun değildir. İnsanlardaki gibi uzun bir gebelik süreci olmaz. Bu nedenle de kısa bir hamilelik süreleri olduğunu söylemek mümkündür. Kedilerin pek uzun sürmeyen hamilelikleri yavruları da bir an önce kucağınıza almanız yarar. Kedilerin hamilelik süresi ne kadardır? Bu süreçte kedilerin vücutlarında, hareketlerinde ve genel sağlık durumlarında nasıl değişimler görülür?
Kedilerde Gebelik Süresi Ne Kadardır?
Kedilerde gebelik süresi ortalama 58 – 67 gün aralığındadır. Yani kedilerin genel olarak yaklaşık 2 ay kadar hamilelik yaşadığı söylenebilir. Hamileliğin seyrine göre bu süreç uzun ya da daha kısa olabilmektedir.
Kedilerin gebelik sürecinde farklı belirtiler gözlemlenir. Ayrıca bu süreçte kediniz davranışsal anlamda da farklı belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Meme uçlarında şişme, kızarıklık ve hassaslaşma
- Karında çıkıntı meydana gelir
- Güvenli bir saklanma yeri ararlar ve etrafı kazmaya çalışırlar
- İlgiye açık hale gelirler
- Olası tehlikelerden uzak kalmaya çalışırlar
- Aşırı yeme eğilimi gösterebilirler
- Sık sık idrara çıkabilirler
Kedilerde 58 – 67 gün kadar süren gebeliğin sonlarına doğru anne kedi yavrusunu doğurmak için güvenli ve sıcak bir yer arayacaktır. Bunun için doğal bir güdü ile evdeki farklı noktaları kazmaya çalışmaları olasıdır. Ayrıca kedilerin sizden daha çok ilgi beklemesinin yanı sıra daha agresif şekilde hareket etmesi de mümkündür.
Genellikle sahiplerine karşı agresif olmasalar bile eve gelen yabancılara karşı saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bunun temel nedeni de anne kedinin yavrusunu tehditlerden uzak tutmak istemesidir. Normalde sevecen ve sıcakkanlı olan kediniz hamileyken herkese karşı aksi davranışlar gösterebilir. Bu durum ise kedilerin hamileliği sonlandıktan bir süre sonra normale dönecektir.
Hamile Kediler Nasıl Beslenmeli?
Kedilerde gebelik süresi hakkında bilgi verdikten sonra hamile kedilerin beslenme gereksinimlerinden söz edelim. Hamile kediniz, büyümesi için formüle edilmiş yüksek kaliteli bir mama ile beslenmelidir. Kedinize sunduğunuz mamanın büyüme ve üreme için yeterli olduğundan emin olmalısınız. Hamileliğin ilk haftalarında hamile kedinizi fazla beslememeye dikkat edin. Evet, kendisi ve yavru kedileri için bol miktarda iyi beslenmeye ihtiyacı var. Bununla birlikte, yavru kedi maması ihtiyaç duyduğu ekstra kalori ve besinleri içerir. Fazla kilolu olursa, kendisi ve yavru kediler için sorunlara neden olabilir.
Kediniz kilolu olmadığı veya aç davranmadığı sürece beslendiği miktarı aşırı artırmayın. Veterinerinizin yardımıyla hamileliği sırasında vücut durumunu izleyin. Kediniz hamileliğinin yaklaşık altı haftasına geldiğinde, daha sık küçük öğünlerle beslenmelidir. Yavru kedinin karnına yaptığı baskı, bir seferde çok yemek yemesini zorlaştırır, ancak fazladan yiyeceğe ihtiyacı olur. Günde dört ila altı kez küçük öğünler verin.
En iyi yavru kedi mamaları ve hamile kedi mamaları için online mağazamıza göz atabilirsiniz!
Hamile Kedi İçin Doğum Alanı Nasıl Olmalı?
Doğum yaklaştıkça, kediniz kendisine güvenli ve sessiz bir yer arayacaktır. Bu genellikle doğumdan bir veya iki gün önce başlar. Bir karton kutuyu ya da çamaşır sepetini battaniyelerle doldurup evinizin güvenli ve sessiz bir alanına koyabilirsiniz. Ancak kediniz bu materyalleri kullanmaya karar vermeyebilir. Çoğu kedide olduğu gibi, kediniz de istediğini yapacaktır. Kediniz en uygunsuz yerde doğum yapmayı seçebilir.
Doğum için yasaklamak istediğiniz alanlar varsa, hamileliğinin son haftasında bu alanların kapalı kalmasını sağlayın. Ayrıca, onu bulamayacağınız bir yere yuva yapmak için gizlice uzaklaşabileceğinden, dışarıya erişimi olmadığından emin olun.
Kediniz ayrıca doğum yaklaşırken huzursuz ve hatta endişeli davranabilir. Bu tamamen normaldir. Sadece onu rahat ettirmek ve ona yer açmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Kediniz doğum yapacağı bölgeyi seçtikten sonra, onu yalnız bırakmak ve güvenli bir mesafeden gözlemlemek en doğrusu olacaktır.
Kedilerde Doğum Süreci
Kediniz 2 ayın sonuna doğru ya da 2 ayını tamamladıktan kısa bir süre sonra doğuma hazır hale gelir. Doğum için kendine sıcak ve güvenli bir alan arayan kedinize uygun ortamı oluşturmanız önemlidir. Özellikle de evin içindeki sıcak bir odayı tercih etmeniz önemlidir. Kendini güvende hissetmesi için onun eşyalarının olduğu alanı tercih edebilirsiniz.
Kedilerin doğumu uzun sürebilir. Doğacak olan yavruların sayısına bağlı olarak doğum da uzayabilir. Bazı durumlarda doğrum 24 saate yakın bir sürede bile tamamlanabilir. Durum böyle olunca kedinizin yanında olmanız ve ona destek olmanız önemlidir. Özellikle de kedinizin doğuracağı çok sayıda yavru varsa anne kedi bir noktadan sonra yorgun düşeceği için ona destek olmanız, yavruların yaşama şansını arttıracaktır.
Kedilerde gebelik süresi hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!