Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Abone Ol 
Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
2450.00₺

1943.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Birçok kişi, kedilerde ishal tedavisi ile alakalı detaylı bir şekilde bilgi almak istiyor. Bugün sizleri bu yazıda, kedilerin ishal tedavisi ile ilgili bilgilendiriyor olacağız.

Kediler için en ideal gıda çeşidi kedi mamasıdır. Fakat kediler, bizlerin yediği birçok besini severek tüketebilir. Farklı tatlara açıktırlar. Bu lezzetleri tüketmekten keyif alsalar bile bazı zamanlar bu gıdalar, sağlıklarını bozar.

Öyle ki bazı zamanlar bundan ötürü hayatlarını bile kaybedebilirler. Kedilerin beslenme rutinlerindeki en mühim detay ise tükettikleri besinde yer alan karbonhidrat ve protein oranı olmaktadır.

Bu duruma ilave olarak tükettikleri mamanın içeriğinin yaşa, ırka ve sağlık durumuna uyum sağlamaması da sorunlara neden olur. Bu nedenle kedilerin beslenmesi, son derece önemsenmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkar.

Kedinizin beslenme rutinine gerektiği kadar özen göstermezseniz, kedinizin birçok hastalığa karşı açık hale gelmesine neden olursunuz. Bunlardan en fazla rastlananı ise kedilerde ishal sorunudur. Bu sorun, gıda kaynaklı meydana gelir.

Kediler Neden İshal Olurlar?

kedilerde ishal tedavisi

Klozete oturan Bir Kedi

Kedilerde ishal tedavisi nasıl olur anlatmadan önce neden ishal olduklarını söylersek daha iyi olur diye düşündük. Kedilerin ishal olmasının birden fazla nedeni olabilmektedir.

Bu nedenlerin başında beslenme sorunları yer alır. En çok da sokakta yaşam süren kediler, düzenli bir beslenme rutinine sahip olmadığı için daha sık ishale yakalanır.

Evde yaşayan kediler ise diğer kedilere nazaran daha iyi bir beslenme rutinine sahip olurlar. Buna rağmen bu kediler de ishal olabilir, bu gayet normal bir durum olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Yavrularını Ne Zaman Terk Eder?

Kediniz alışmadığı bir mama yediyse ya da maması kalitesizse ishal olabilir. Hatta kusabilir de. Eğer kedinizin mamasını değiştirmek istiyorsanız ani bir biçimde değil, geçiş dönemi beraberinde bunu yapmalısınız. Ona çiğ et vermeyin.

Kedilerde İshal Sorununa Temel Hazırlayan Diğer Etkenler Nelerdir?

Bozuk gıdalar, kedilerde ishale neden olan en temel etken olarak bilinir. Kuru kedi mamasının tarihi geçtiyse ya da bozuksa bu ishali beraberinde getirebilmektedir. Mamanın saklama koşullarının da dikkate alınması önemlidir.

Stres de kedilerde birçok hastalığa sebep olabilen bir durumdur. Kedinizin psikolojik durumuna hasar veren bir durum ishali de etkiler ve meydana getirir. Bu nedenle stresin önüne geçmeniz gerecektir. Onu huzurlu hissettirmelisiniz.

Kedilerde ishal tedavisi bu minvalde kedinizi ilk olarak iyi hissettirmekten geçer diyebiliriz. Gıda intoleransı da vücudun bazı besinlere karşı değişik türde reaksiyon göstermesi manasına gelir.

Yani kedinizde bir besine karşı alerjinin ortaya çıkması durumuna denmektedir. Bu alerji bazı zamanlar ishal olarak da kendini belli edebilir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var.

Kedinizin iç parazitleri varsa sık sık ishal ile karşılaşabilir. Bu parazitlerin bazıları su nedeni ile ortaya çıkar. Bu nedenle kedinize içme suyu verirken her daim taze bir içme suyu vermeye özen göstermelisiniz.

Eviniz içerisinde başka bir kedi daha bulunuyor ise ishali bulaştırma ihtimali de bir o kadar artacaktır. Bu tarz durumlarda muhakkak bir veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir, bu tür durumları aksatmamak önemlidir.

Kedilerde meydana gelen kolit sonucunda da ishal görülebilir. Bu hastalık kalın bağırsakta başlar. Kolit, dışkı içerisinde mukusun yer almasına neden olan bir hastalık çeşididir.

Kanser hastalığı da bağırsak ve midede görülmekte olan tümörle beraber ishale neden olan başka bir unsur olarak bilinir. Diğer organlar içerisinde de kanserli hücrelerin var olması ishal ile ortaya çıkabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Bu durumu engelleyebilmek amacıyla veteriner hekimden yardım almalısınız. O size, kediniz için önleyici olan bir tedavi programı verecektir. Böylece kediniz kısa sürede iyileşecek demektir. Temkinli olmakta fayda var.

Kedilerde meydana gelen herhangi bir türdeki bakteriyel enfeksiyon da ishale neden olabiliyor. Bunu da unutmamak gerekir. Kedilerde ishal tedavisi yapılabilmesi için belirtileri öğrenmek önemli olmaktadır.

Kedilerde İshal Semptomları Nelerdir?

Kedilerde ishal semptomları arasında birçok önemli etken yer almaktadır. Kedilerin ishal olup olmadığı çoğu zaman dışkılarından anlaşılsa bile, kedinizde gördüğünüz bazı durumlar daha önceden anlaşılabilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedinizde şişkinlik varsa ishal olacak demektir. Kedi maması yedikten kısa bir süre sonra şişkinlik yaşıyorsa bu son derece normal olan bir durumdur. Sıradan bir şişkinlik meydana gelmişse bu andan itibaren ishalden şüphelenmeye başlayabilirsiniz.
  • Kedinizin dışkı rengi de bu konuda büyük bir öneme sahiptir. Evcil hayvanınızın dışkı rengi her daim olan renginden biraz daha koyuysa ve yapısı da cıvıksa ishal demektir. Kedi dışkısının koyu bir renge sahip olması, bağırsak veyahut mide içerisinde kanamanın meydana geldiğinin semptomu da olabilmektedir. Bu tarz durumlarda fikir yürütmek yerine zaman kaybetmeden bir veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.
  • Kedilerde ishal tedavisi işleminin gerçekleştirilebilmesi için kedinizde bazı durumları görmeniz gerektiğinden az önce de bahsetmiştik. Kediniz bir anda halsizleştiyse, kilo kaybı yaşamaya başladıysa ve iştahsızlık sorunu yaşıyorsa ishal olabilir.
  • Kedilerde ishal semptomlarının belki de en mühim işaretlerinden biri de yüksek ateş olmaktadır. Yüksek ateşle duran bir kedi halsiz ve baygın hale gelebilir. Kesik biçimde nefes alır ve titrer. En sonunda da ishal olur ve her şey anlaşılır hale gelir.
  • Kedinin başka bir alana dışkılama yapmaya başlaması da ishalin habercisidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaşlı Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

İshal rahatsızlığı ile mücadele eden bir kediye on iki ila yirmi dört saat kadar besin vermemeniz gerekmektedir. Kedinizin ishal süreci bir günden daha fazla sürerse ve devamı da gelirse muhakkak bir veteriner hekime gitmeniz gerekecek demektir.

Kediniz bir yaşından ufaksa ya da on yaşından büyük ise kesinlikle ishal olduklarında yaşamsal riskleri oluşmaya başlamaktadır. Kedinizi veteriner hekime götürdüğünüz esnada yanınızda taze olan bir dışkı örneği de götürmeniz gerekecektir, bunu unutmayın. Kedilerde ishal tedavisi konulu yazımızın sonuna geldik, şimdilik hoşça kalın. Kedinize ve kendinize çok ama çok iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.