Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Taurin Eksikliği Neden Olur?

Abone Ol 
Kedilerde Taurin Eksikliği Neden Olur?
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Kedilerde taurin eksikliği farklı pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Kedi beslenmesi ve sağlığı söz konusu olduğunda taurin eksikliği mühim hususlardan biridir. Çünkü bu bileşen kedi dostlarımız için hayati öneme sahip olan bir amino asittir.

Kedilerde Taurin Gereksinimi

Eksikliği, onarılamayan problemlere yol açan taurin, kediler için son derece önemlidir. Diğer birçok hayvan cinsi gereksinim duyduğu taurini yeterli şekilde sentezleyebilir. Fakat kediler için durum böyle değildir. Kedi dostlarımızın taurin bileşenini sentezleme yetenekleri sınırlı olmaktadır. Ayrıca bu gereksinimlerini dışarıdan karşılamak zorundadırlar.

Taurin, kedinin vücudu tarafından depolanmaz. Bu sebeple de daimi olarak dışarıdan gıda takviyesi şeklinde ya da hayvansal protein ile alımı gerçekleştirilmelidir. Kedilerde taurin eksikliği oluşmaması adına kaliteli ve besin bileşenleri açısından yoğun olan konserve ve kuru mamalar tercih edilebilmektedir.

Kedilerde Taurin Eksikliği

Taurin Ne İşe Yarar?

Kedilerde taurin eksikliği ciddi problemlere yol açabilir. Çünkü bu madde bütün proteinlerin yapı taşlarından olan bir çeşit amino asittir. Kedilerin metabolizmaları doğal olarak bu bileşeni üretemediğinden ötürü dışarıdan alımı şarttır. Sadece hayvansal bazlı protein kaynaklarından temini mümkündür.

Taurin, kedilere birçok konuda fayda sağlamaktadır. Bunlardan en önemlisi de kalp işlevi üzerindeki etkisidir. Ayrıca taurin, retinal dejenerasyon üzerinde de etki göstermektedir. Bununla beraber sindirim sistemi sağlığını teşvik eder. Kolesterol regülasyonu, safra tuzu oluşumu, üreme sistemi, imnun sistem problemleri, metabolik bozukluklar gibi hususlarda da taurinin etkisi bulunmaktadır.

Kedilerde taurin eksikliği sebebi ile meydana gelebilecek sorunlar bir anda oluşmaz. Taurin eksikliğinin şiddetine bağlı şekilde birkaç ay içinde etkiler kendini gösterir. Bu yüzden pek çok vakada durumun farkına varılmasının ardından hasarı düzeltmek pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle kedi dostunuzu taurin eksikliğine karşı korumak adına ona kaliteli ve besin değeri yüksek kedi maması çeşitleri sağlamanız önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Devon Rex Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Kedilerde Taurin Eksikliği Nelere Yol Açar?

Kedilerde taurin eksikliği farklı birçok rahatsızlığa neden olabilir. Bunlar:

Retina Dejenerasyonu

Bu rahatsızlık, taurin eksikliğinin düzeyine bağlı şekilde yavaş gelişir. Uzun süre boyunca fark edilmez ise kalıcı körlüğü tetikleyebilir. Fark edildiği zamandan itibaren kediye taurin takviyeleri sunulmalıdır. Bu sayede rahatsızlığın ilerleme derecesi hafifletilebilecektir. Ancak retina dejenerasyonunun teşvik ettiği hasarların ne yazık ki geri dönüşü olmamaktadır. Eğer ki kedinizde körlük oluşmuş ise sevimli dostunuz yaşam boyu kör kalacaktır.

Dilate Kardiyomiyopati

Bu hastalık, ventriküler kaslara etki eden bir kalp rahatsızlığı şeklinde tanımlanabilir. Kalp kaslarının kasılma yeteneğini azaltır. Kalpteki kanın yeteri kadar hızlı şekilde damarlara pompalanmasını önler. Özellikle Maine Coons, Birman, Siyam gibi kedi ırklarında yaygındır.

Üreme Sorunları

Hamile kedilerde taurin eksikliği çeşitli sorunları beraberinde getirir ve en önemlisi de yavru kedinin büyümesini yavaşlatır ve hatta yavru atma problemine de yol açabilir. Taurin eksikliği sebebi ile doğan yavrularda büyüme yavaş gerçekleşirken diğer yandan da kemik sorunları ve kemik kırılmaları kendini gösterebilir.

Bunlara ek olarak kedilerde taurin eksikliği nedeniyle diş kaybı, bağışıklık sistemi bozukluğu, diyabet gibi problemler oluşabilir.

Kedilerde Taurin Eksikliği Nedenleri

Kedilerde taurin eksikliği konusunda en önemli nedenlerden biri, beslenme esnasında bu bileşenin alınmamasıdır.

Son zamanlarda üretilen kaliteli kedi mamaları yeterli oranda taurin barındırır. Ancak az miktarda taurin içeren mamalarla beslenen veya ev yiyecekleri tüketen kedilerin bu bileşenin eksikliğini yaşamaları söz konusudur. Bu nedenle taurin yönünden zengin olan kedi konserve mamaları ve kedi kuru mamalar tercih edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.