Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İç Kanama Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde İç Kanama Belirtileri Nelerdir?
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kedilerde iç kanama olabilir. Kedi sahiplerinin herhangi bir duruma hazırlıklı olması için çeşitli hastalıkların belirtilerini bilmeleri önemlidir. Bu belirtilerin bilinmesi ile bir sorun fark edildiği durumda daha bilinçli bir şekilde hareket etmek mümkün olur.

Kedi sahiplerinin bilgi sahibi olması gereken rahatsızlıklardan biri de iç kanamadır. Kedilerde iç kanama sorunu, acil ve hızlı müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle kedilerde iç kanama belirtileri ve nedenleri hakkında bilgili olmak gerekir.

İç kanama nedeniyle kedilerin vücut deliklerinden kan gelmesi ve şoka girilmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Bu gelişmelerin nedeninin farkında olmak ve ona göre hareket etmek önem arz eder. İç kanama geçiren kedilerin vücut sıcaklığının korunması ve yüksek tutulması gerekir. Uygun müdahalelerin yapılması ile iç kanama geçiren kedilerin hayatı kurtarılabilir.

Kedilerde İç Kanama Nedenleri

Kedilerde İç Kanama

Kedilerde iç kanama, akut veya kronik bir sebepten kaynaklanabilir. Bir kaza, vücuda alınan herhangi bir darbe ve organlardaki bir sorun nedeniyle iç kanama görülme ihtimaline karşın gerekli tetkiklerin ihmal edilmemesi önemlidir. Kedilerde iç kanamanın nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Araç kazası gibi bir kaza olması, kedilerde travmaya bağlı iç kanama yaşanmasına neden olabilir. Vücutta oluşan bu hasar sebebi ile başta dalak, karaciğer ve akciğer gibi organlar ciddi oranda etkilenir. Travmaya bağlı iç kanama özellikle sokakta yaşayan kedilerde gözlenir.
  • Kanser hücreleri ve tümörler, iç kanamaya neden olabilen bir sağlık sorunudur.
  • Kan damarlarının yırtılması ile meydana gelen hematomlar, kedilerde travmaya bağlı olarak dalak ve mide gibi organların hasar görmesi nedeniyle gerçekleşir.
  • Kediler, tüketmemeleri gereken sağlıksız ve zehir içeren gıdaları tüketmeleri nedeniyle kan pıhtılaşmasında sorun yaşayabilir. İç kanama da gözlenebilir.
  • Lösemi, enfeksiyon, aşırı veya yanlış ilaç kullanımı da iç kanama nedenleri arasındadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sphynx Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Kedilerde İç Kanama Belirtileri

Kedilerde iç kanama olduğuna işaret eden bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler şu şekilde listelenebilir:

  • Kediler, normal aktivitelerini yapmalarına rağmen nefes darlığı çekmeye başlayabilir. Bu durum iç kanamadan kaynaklanabilir.
  • Kedilerin diş etlerinin ve dudaklarının sağlıklı bir renkte olması gerekir. Aksi durumda kedilerin iç kanama yaşama ihtimali vardır.
  • Sürekli öksürme ve öksürürken kan gelmesi durumu akciğerde meydana gelen bir iç kanama ile alakalı olabilir. İdrar ve dışkıda kan olması da bu soruna delalet edebilir.
  • İç kanama geçiren kedilerin davranışında halsizlik olur. Vücutlarını hareket ettirmek onlar için güçleşmeye başlar.
  • Kanamaya bağlı olarak karında şişlik, nabız düşüklüğü, vücutta morluk, aşırı kilo kaybı, kemiklerde kırılma ve topallama gibi durumlar da iç kanama belirtileridir.

Bu belirtilerin iç kanama geçiren çoğu kedide görülen belirtiler arasında yer alır. Bu belirtiler fark edildiği taktirde veteriner hekimlerden destek alınması gerekir. İç kanama, ciddiye alınması gereken önemli bir sorundur.

Kedilerde İç Kanama Tedavisi

Kedilerde iç kanama fark edildiği veya iç kanamaya sebep olabilecek bir durum yaşandığı taktirde kedilerin vücudu hareket ettirilirken çok dikkatli olunmalıdır. Vücutta hasar görmüş ve kırılmış bir nokta varsa bu noktalara dokunulmamalıdır. Kedinin durumu incelendikten sonra iç kanamanın tedavi sürecine geçilir.

İç kanama tedavi edilirken öncelikle iç kanama bölgesi tespit edilir. Daha fazla kan kaybı yaşanmaması için kanamanın hızlıca durdurulması son derece önemlidir. Kanamanın durdurulmasından sonra yapılması gereken en önemli şey, iç kanamanın sebebinin tespit edilmesidir. Nedenin tespit edilmesi, sorunun tekrar etmemesi için önemlidir.

Kedilerde İç Kanama Tedavisinde Uygulanan Yöntemler

Kedilerde iç kanamanın kaynağını bulmak için elektronik cihazlar ile yapılan kontroller yeterli olmadığı durumda cerrahi işlem uygulanır. Cerrahi işlem ile kedilerin vücudunda iç kanamaya neden olan faktörün bulunması amaçlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedilerde İshal Neden Olur?

İç kanamanın tespiti olarak cerrahi işlem son tercih olarak görülür. Çok riskli olduğu için genellikle cerrahi müdahaleden kaçınılır. Ancak bazı durumlarda son çare olarak tercih edilmesi gerekir. Cerrahi işlem sonrasında kedilerin vücutlarını kontrolsüz bir şekilde hareket ettirmesi önlenmelidir. Dikiş atılan bölgenin hijyenine ve bakımına da özen gösterilmelidir. İç kanamaya sebep olan mide ülseri ve enfeksiyon gibi durumların tedavisinde ise ilaç kullanılması gerekir.

Kedilerde İç Kanama Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Kedilerde iç kanamaya ne kadar hızlı müdahale edilirse iyileşme süreci de aynı ölçüde hızlı bir şekilde gerçekleşir. İyileşme sürecinde iç kanamanın sebebi, ne kadar sürede tedavi edildiği ve ne gibi sorunlara neden olduğu önemlidir. İç kanama durdurulduktan sonra cerrahi işlem uygulandıysa dikişler konusunda ekstra dikkatli olunması gerekir. İç kanamaya neden olan durumun tedavisi de yapılmalıdır.

Kedilerde İç Kanama Nasıl Önlenir?

Kedilerde iç kanama sorununun önlenmesi için bazı şeylere dikkat edilmelidir. Öncelikle kedilerin dış etkenlerden hasar görmesi önlenmelidir. Bu sayede travmaya bağlı olarak gerçekleşen iç kanama önlenebilir. İç kanamanın önlenmesi için dikkat edilmesi gereken bir diğer etken ise beslenmedir. Zararsız ve zehirli gıdalardan uzak durulmalıdır. Son olarak da kedinin genetik durumlarına dikkat edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.