Yavru Kedilerde İshal Neden Olur?
Yavru kedilerde ishal sorunu ortaya çıkabilir. Tıpkı diğer kediler gibi yavru kediler de mide, bağırsak ve sindirim sorunları yaşayabilirler. İshal, farklı bir sebepten dolayı da oluşabilir. Bu nedenle kediniz ishal olduğunda veteriner desteği almanız çok önemli. Peki, yavru kedilerin ishal olma nedenleri neler?
Yavru Kedilerde İshal Nedenleri Nelerdir?
Yavru kedilerde ishal, çok çeşitli problemlerden dolayı meydana gelebilir. İshal rahatsızlığının genel olarak nedenleri şu şekilde açıklanabilir:
Yavru Kedilerde Beslenme Değişiklikleri
Yavru kedinin beslenmesindeki herhangi bir değişiklik, ishale yol açabilir. Bu durum genel olarak geçicidir. Vücut yeni besine alıştıktan sonra ishal problemi de ortadan kalkar. Sürekli olarak kedinize farklı yiyecekler sağlıyorsanız, kedinizin sindirim ve mide sistemi zayıf ise düzenli olarak ishal gerçekleşebilir.
Yavru Kedilerde İlaç Yan Etkileri
Kimi zaman kullanımı gerekli olsa da bazı antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar, yan etkilere sebep olabilir. Yavru kedilerde ishal, çeşitli ilaçların yan etkileri arasında yer alır. Evcil hayvanınızın bir ilacın yan etkisinden dolayı ishal olduğu düşünüyorsanız; veterinere danışmalısınız.
Yavru Kedilerde Bağırsak Parazitleri
Bağırsak parazitleri, hem yetişkin hem de yavru kedileri etkiler. Hayvanların bağırsak yollarında yuva yapar. Bu parazitler, bağırsak astarını bozup tahriş eder. Bu da ishal sorununa sebebiyet verir.
Yavru Kedilerde Stres
Yavru kedilerde ishal rahatsızlığına yol açan bir diğer etken de stres olur. Tıpkı insanlar gibi kediler de stres yaşayabilirler. Bu tür gelişmelerde ise kedi dostunuzun vücudu bundan olumsuz etkilenir. Kedinin yaşam alanına yeni bir üyenin dahil olması, kedinin çocuklardan rahatsız olması ya da farklı bir stres faktörü nedeniyle ishal başlayabilir.
Yavru Kedinin Zararlı Bir Şey Tüketmesi
Toksisite içeren bileşenlerin kedi tarafından yutulması ishal sebebi olabilir. Kediler meraklı hayvanlardır ve çevrelerindeki çoğu şeyi deneyimlemek isterler. Kediniz zehirli ve toksik bileşen içeren bir şey yerse, ishal sorunu oluşabilir.
Yavru Kedilerde Sindirim Bozuklukları
Bağırsak emilim sorunları, düşük vitamin düzeyi ve diğer birçok sindirim sorunu da yavru kedilerde ishal yapabilir.
Yavru Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?
İshal, tanım gereği sulu ve gevşek dışkı demektir. Kediniz anormal bir şekilde dışkılıyor ise onun ishal olduğunu anlayabilirsiniz. Yavru kediniz ishal ise vücudu susuz kalabilir. Bu da genel sağlığını olumsuz anlamda etkileyebilir. Kedi suluğu ile kedinizin daimi olarak su tüketmesini sağlayabilirsiniz.
Yavru Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?
Yavru kedilerde ishal problemini önlemenin yolları vardır. Bunun için yapabilecekleriniz:
- Kademeli mama değişimi yapın: Kedi maması değiştirecekseniz, bunu kademeli olarak yapmanız en doğrusu olacaktır. Eski ve yeni mamayı birbirine karıştırarak, kedinin vücudunun değişime alışmasını sağlayabilirsiniz. Aksi durumda kediniz ishal ve başka rahatsızlıklardan muzdarip olabilir.
- Probiyotik kullanın: Kediniz antibiyotik kullandığı zaman ilaç sadece kötü bakterileri yok etmekle kalmaz. Diğer yandan kedinin sistemindeki iyi bakterileri de yok eder. Kedinizin ilaç alması gerekiyorsa, veterinerden probiyotik takviyesi de isteyebilirsiniz.
- Parazit önleyici kullanın: Kene, solucan ve pire gibi parazitler, kedilerin genel sağlığını olumsuz etkiler. Çeşitli parazit önleyici tedbirler ile kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Yavru Kedilerde İshal Tedavisi Nasıldır?
Yavru kedinizin ishalinin sebebine bağlı olarak tedavi yöntemi de değişecektir. Veteriner sebebi tespit edecek ve çeşitli ilaçlar reçete ederek, kedinizin sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır.
Yavru Kedi İshali Kaç Gün Sürer?
Yavru kedilerde ishal kısa sürer. Geçici bir sorundur. Genellikle iki ya da üç gün kadar sürer. Yavru kedinizin ishal sorunu daha uzun sürüyorsa, muhakkak veterinere danışmalısınız. Kedinizin daha uzun süre ishal olması, vücudunun zayıflamasına ve farklı hastalıklara neden olabilir.