Kedilerde Deri Hastalıkları Nelerdir?
Kedilerde deri hastalıkları görülebilir. Kediler temiz canlılar olmalarına rağmen çeşitli nedenlerle deri hastalıklarına yakalanmaları mümkündür. Kedilerin davranışlarındaki değişikliklere ve ciltlerindeki duruma bakılarak herhangi bir deri hastalığına yakalanıp yakalanmadıkları anlaşılabilir.
Deri hastalığına yakalanan kedilerin sürekli kaşındıkları, sürekli vücutlarını yaladıkları, tüy dökülmesi sorunu yaşadıkları ve huysuz davranışlar sergiledikleri gözlenebilir. Deri hastalıkları nedeniyle kedilerin günlük yaşamlarının önemli ölçüde etkilenmesi mümkündür. Bu nedenle kedilerin davranışlarında ve vücutlarında meydana gelen değişikliklere karşı hassas olunmasın gerekir.
Kedilerde Deri Hastalıkları
Deri hastalıkları, kedilerde köpeklere nazaran daha az görülen bir sorun olmasına rağmen kedilerin yaşam konforu açısından görmezden gelinmemesi gereken sorunlardır. Düzenli tüy bakımı ile kedilerde meydana gelen değişimler daha kolay fark edilebilir. Kedilerde deri hastalıkları şu şekildedir:
Kedilerde Damızlık Kuyruk
Damızlık kuyruk hastalığı ve yağlı kuyruk hastalığı olarak da bilinen ve derideki aşırı yağın neden olduğu bir deri hastalığıdır. Bu hastalık nedeniyle kedilerin kuyruğunda mumsu yapıya sahip olan bazı maddeler oluşur. Ayrıca kötü bir koku meydana gelir. Bunun yanı sıra damızlık kuyruk nedeniyle kedilerde akne ve yağlı tüy sorunu da gözlemlenebilir.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonları
Kedilerde deri hastalıkları arasında yer alır ve oldukça yaygındır. Kedilerde mantar enfeksiyonu bulaşıcılığa sahip önemli bir sorundur. Kediler arasında bulaşıcı olmasının yanı sıra insanlara bulaşma riski de olması nedeniyle ekstra dikkatli olunması gerekir. Bu nedenle fark edildiği durumda hemen veteriner hekimlerden destek alınması daha sağlıklı olacaktır.
Mantar enfeksiyonu sebebi ile kedilerin derilerinde kızarıklıkların ve döküntülerin meydana geldiği görülür. Mantar enfeksiyonunun sebep olduğu bir durum ise tüy dökülmesidir.
Mantar enfeksiyonundan korunmak için yaşam alanının temizliği son derece önemlidir. Mantarlar, yaşam alanlarında bir ay boyunca kendilerini belli etmeden kuluçkada kaldığından, temizlik ile mantar enfeksiyonlarına karşı önlem alınabilir. Düzenli şekilde kedi tarağı ile bakım yapılması önemlidir.
Kedilerde Apse
Kedilerde görülen deri hastalıklarından biri olan apselerin sebebi açık ve temizlenmeyen yaralardır. Kediler, kendi aralarında veya diğer canlılar ile kavga etme sonucunda yaralanabilirler. Yaralanmalarına başka durumlarda neden olabilir. Bu durumda oluşan yaralar temizlenmediği halinde yaraların da bakterilerin gelişmesi mümkün olur.
Bu yaraların olduğu bölgelerde irin dolu şişlikler yani apseler görülür. Kedilerin derisinde apse fark edildiğinde patlatmaya çalışmamak gerekir. Apsenin olduğu bölge güzelce temizlenir ve veteriner hekimlerin önerdiği ilaçlar kullanılarak apse tedavi edilmeye çalışılır. Apse nedeniyle kedilerin halsiz ve iştahsız davranışlar sergiledikleri gözlenir. Kedi eskisi gibi kedi maması yemek istemeyebilir.
Kedilerde Cilt Kanseri
Kedilerde deri hastalıkları arasındadır. Kanser hastalığı, insanlar için olduğu gibi kediler için de hayati risk oluşturan çok tehlikeli bir hastalıktır. Kedilerde görülen kanser türlerinden biri de cilt kanseridir.
Cilt kanserini kedilerin cildinde meydana gelen renk değişikliklerine dikkat ederek anlamak mümkündür. Kedilerin cildinde bu gibi durumlar fark edildiğinde derhal veteriner hekimlerden destek alınması gerekir.
Kedilerde Uyuz
Kedilerde görülen uyuz hastalığına mikroskobik boyutta olan ve kedilerin derilerinde yaşayan organizmalar sebep olur. Uyuz nedeniyle kedilerin yoğun bir şekilde kaşındıkları gözlenir. Kaşıntılardan dolayı kedilerin ciltlerinde kızarıklık ve yaralar oluşur.
Ayrıca buna bağlı olarak aşırı tüy dökülmesi sorunları yaşanır. Kedilerde uyuz hastalığının tedavisinde topikal tedavi yöntemleri kullanılır. Veteriner hekim tarafından verilen ilacın kullanılması ile uyuz hastalığını hızlı bir şekilde tedavi etmek söz konusu olur. Uyuz hastalığının tekrar etmemesi için kedilerin kullandığı eşyaların ve yaşam alanının temizlenmesi gerekir.
Kedilerde Akne
Kedilerin yüzlerinde de aynı insanlar gibi siyah noktalar bulunur. Bu siyah noktalar çoğunlukla çene ve dudak çevresinde olur. Alerji ve bakteriyel enfeksiyon gibi nedenlerle bu siyah noktalar şişebilir. Bu siyah noktalara akne denir. Akne hastalığı, yoğun kaşıntı oluşturabileceği için kedilerin yaşam konforunu ciddi oranda düşüren bir deri hastalığıdır.
Kedilerde Kene ve Pireler
Kene ve pireler, kedilerde deri hastalıklarına sebep olmalarının yanı sıra pek çok sağlık sorununa daha neden olabilen zararlı canlılardır. Kedilerin kene ve pirelerden korunmaları için tedavilerinin ve bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir.
Kene ve pire gibi parazitler nedeniyle kedilerin cildinde kızarıklık, kaşıntı ve yaralar meydana gelir. Bunun yanı sıra kedilerde tüy dökülmesi durumu gözlenir. Bu durumlar fark edildiğinde derhal veteriner hekimlerden destek alınması ve kedi için uygun olan tedavinin uygulanması gerekir. Kedinin yaşam alanında da parazit bulunması ihtimaline karşın bu alanı da temizlemek önem arz eder.