Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Abone Ol 
Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
990.00₺

642.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları yaygın olarak görülebilen bir problemdir. Özellikle barınak kedileri bu sorundan muzdarip olurlar. Aynı sağlık problemi evcil kedilerde de ortaya çıkabilir. Burun akıntısı ve boğaz tahrişine sebep olan bulaşıcı enfeksiyonlar, çoğunlukla antibiyotik ve destekleyici bakım uygulamaları ile tedavi edilir.

Aşılar, kedi dostlarımızı solunum yolu enfeksiyonlarından korumaya destek olur. Meydana gelen enfeksiyonların şiddetini hafifletir. Peki, kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları tam olarak nedir?

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Nedir?

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Üst solunum yolu enfeksiyonu, tek başına ya da kombinasyon biçiminde meydana gelebilen bazı hastalıkları tanımlar. Çoğunlukla bu hastalık bütünü, esas olarak üst solunum yollarını etkileyen birçok belirti üretir.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Hangi Belirtileri Gösterir?

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları bazı belirtiler ile kendini gösterir. Enfeksiyonun türüne göre belirtiler de farklılaşabilir. Fakat tipik olarak şu semptomlar ortaya çıkar:

  • Kedi maması yemek istememe
  • Hızlı nefes alma
  • Öğürme
  • Salya akması
  • Boğuk ses
  • Öksürük
  • Gözlerin kısılması
  • Gözlerde kızarıklık
  • Göz akıntısı
  • Hapşırma
  • Burun akıntısı
  • Ateş

Üst solunum yolu enfeksiyonları, boğazı, burnu ve akciğerleri direkt olarak etkiler ve bir kedinin vücudu virüs ya da bakterilerle savaşmak için ateşle tepki gösterebilir. Kedideki enfeksiyon hızlı bir şekilde tedavi edilmezse kedi özellikle kedi maması yemeyi reddedebilir ve daha da halsizleşebilir.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Neden Olur?

Kedi dostlarımızda üst solunum yollarına sebep olan çok sayıda organizma vardır. Vakaların çoğu, Herpes ve Kalisivirüs ile viral enfeksiyonlara bağlıdır. Yavru kediler ve barınak kedileri yüksek risk altındadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları, bir kediden diğerine bulaşabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Yavrularını Ne Zaman Terk Eder?

Bağışıklık sistemi düşük olan kediler de sık sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına maruz kalabilir. Özellikle aşısız kediler, lösemili kediler ve stres yaşayan hayvanların bu tarz hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak adına onlara vitamin ve mineral yönünden zengin olan kuru kedi maması, yaş kedi maması ve ödül mama gibi besinler sunulmalıdır.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilebilmesi için kedinin bir veterinere götürülmesi önemlidir. Çoğunlukla antibiyotikler ve çeşitli destek ilaçlar ile üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavisi söz konusu olabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.