Kedilerin Kusması Neden Olur? Kedilerde Kusmaya Neden Olan Semptomlar Nelerdir?
Bugünkü yazımızda kedilerin kusması neden olur sorusunun yanıtlarını arıyor olacağız. Kedilerin sindirim sistemi sahiden de çok hassas bir yapıya sahip olmaktadır. Onların sağlıklı olabilmesi için çeşitli hastalıkların semptomlarını tanımalı ve bilmeliyiz. Kedilerin kusma nedenlerini sizler için derledik…
Kedilerin Kusma Nedenleri Neler Olmaktadır?
Kediler niçin kusar sorusunun birden fazla cevabı vardır. Kedilerin kusma nedenlerinden bazıları tehlikeli olmasa da bazıları sahiden çok tehlikelidir. Bu sebeple kedilerde kusma durumu görüldüğü zaman bir veteriner hekime gitmek en iyisi olacaktır.
Kediler neden kusuyor sorusunun bir yanıtı olarak; ani mama değişimi, kedinin daha önce yemediği bir besini tüketmesi, kedi parazitleri, mide tıkanması, duygusal problemler, hormonsal açıdan değişimler ve tüy yumağını örnek verebiliriz. Gelin hep beraber kedilerin kusma durumuna bir ışık tutalım.
Ani Mama Değişimi Kedinizin Kusmasına Neden Olabilir!
Kedinizin mamasında sık sık değişiklik yaptığınız zaman, kedilerin kusması durumu gerçekleşir. Kedi maması her daim kaliteli olmalıdır ve sık sık değiştirilmemelidir. İlla mamasını değiştirmek istiyorsanız da eski mamayla yeniyi karıştırın ve bu şekilde onu yeni mamasına alıştırın.
Yabancı Gıdalar da Kusma Problemini Beraberinde Getiriyor Dikkat!
Kediler bazen bizler gibi yemek konusunda kaçamaklar yapmak isteyebiliyor. Fakat bu kaçamaklar insanlardakinden daha farklı olarak yenmeyecek şeyleri bile kedilerin yiyor olmasıdır. Kedilerin yiyebileceği bazı bitki çeşitleri kedilerin neden kustuğunun en önemli yanıtıdır.
Bunun gibi bir durum yaşandığında, hızlı bir şekilde veterinere danışmanızı tavsiye ediyoruz. Kedinizin yediği şey onu zehirleyebilir ya da alerjik reaksiyon oluşumuna yol açabilir. Kedilerin kusması hakkındaki yazımız kaldığı yerden devam ediyor.
Kedi Paraziti de Kedinizin Kusmasına Neden Olabilir
Kedilerin bağışıklık sistemi zayıftır. En çok da sindirim sistemleri zayıftır. Örnek olarak da kedilerin pirelendikleri zaman durmaksızın kaşındıklarından ötürü kaşıdıkları yerde yaralar oluşturmalarını örnek olarak verebiliriz. Daha sonraki zamanlarda bahsi geçen yaraları yaladıklarında bu yarada yer alan mikroplardan ötürü enfeksiyon kapabilirler.
Sindirim sistemi zayıf olan kedi dostlarımızın dışkıları içerisinde parazit ya da solucan görülebilir. Bu aslında kedilerin neden kustuğunun bir başka cevabıdır. Bunun gibi durumlarda acilen bir veterinerden yardım almak en iyisi olacaktır. Kedilerin kusması durumunun daha birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden biri de tüy yumağı olmaktadır.
Tüy Yumağı da Kusmanın Nedenlerinden Biri
Kediler, karakterlerini ön plana çıkaran kusursuz tüylerle bezenmiş olan tüyleri kadar harika canlılardır. Bu güzel tüyleri temizleyebilmek için durmaksızın bir şekilde yalayan kedilerin tüylerini yutmaları sonucunda tüyler mideleri içerisinde birikmeye başlar. Kedilerde tükürme kabiliyeti yoktur. Bu yumaklar kusmalarına neden olur. Önlemek için kedi maltı kullanılabilir. Tabii tüylerini düzenli bir şekilde taramanız da bu duruma karşı katkı sağlayacak olan bir hareket olacaktır.
Mide Tıkanmasının Kusmaya Neden Olduğunu Biliyor muydunuz?
Zaman zaman kedilerin yabancı cisim yutması gibi kötü durumlarla karşılaşabiliyoruz. Kedilerin hassas olan sindirimlerini bozabilecek olan bu cisimler aynı esnada kediler neden kusar sorusunu cevaplamış oluyor diyebiliriz. Kedilerin kusması durumuna neden olan başka bir şey de hormonlardır.
Hormonların Kusmaya Neden Olması
Metabolik ve hormonal hastalıklar da kedilerin kusmasına neden olur. Karaciğer sorunları, böbrek yetmezliği ve tiroit bezlerinin çok fazla çalışması gibi sorunlar kedilerde kusmaya neden olur. Bunların haricinde şeker hastalığı ve fazla stres de kedinizin kusmasına yol açabilir. Bundan ötürü kediniz kusunca onu bir doktor kontrolünden geçirmelisiniz.
Depresyon Belirtileri ile Beraber Gelen Kusma
Kediler naif karakterli dostlarımızdır. Onlara karşı sevecen ve hoşgörülü olmamız gerekir. Sürekli olarak ilgi göstermemiz lazım. İlgisiz kalan kedi depresyona girer. Kedilerin kusması durumuna neden olan bu depresyon hali, her şeyin bir başlangıcı gibidir. Lütfen sevginizi kedinizin üzerinden asla eksik etmeyin.
Kedilerde Kusma Çeşitleri Nelerdir?
Kedilerin kusma türlerine göre hastalıklarının kaynağı da araştırılabilir. Haydi gelin kedilerde kusma türlerini mercek altına alalım. O halde başlıyoruz.
Kan Kusma
Kan kusma, üç farklı kedi kusma şekli içerisinde en tehlikeli olanıdır. Tümör çeşitlerinden, mide ve bağırsak kaynaklı olan rahatsızlıklardan, zehirlenmeden ve iç kanamadan ötürü meydana gelebilen kan kusma durumu, son derece yaşamsal risk faktörü olabilen bir durumdur. Kedinizin kan kusma halinde olduğunu görürseniz onu hemen bir veteriner hekime gösterin. Kedilerin kusması ciddiye alınması gereken bir durumdur.
Kronik Kusma
Kediniz günde iki defanın üzerinde kusuyorsa ve bu her gün tekrar ediyorsa durum aslında kronik bir hal almış demektir. Bu durum genel olarak metabolik ya da alerjik hastalıklardan ötürü ortaya çıkıyor. Bunların nedeni de yine beslenme rutininden ötürü oluyor. Kronik kusma rahatsızlığından şüphe ediyorsanız kedinizi hemen bir veteriner hekime götürün.
Akut Kusma
Kediler tüylerini her zaman yalayarak temizler. Sık bir şekilde kendisini yalayan kedilerde kırılan ve tabii ki dökülen tüylerin yutulması normal bir durumdur. Tükürme yeteneği olmayan kediler de bu gibi durumlarda midelerini temizlemek için kusarlar. Hiçbir kedinin tükürme kabiliyeti gelişmemiştir. Kedilerin kusması konusunun en yaygın çeşidi de akut kusmadır.
Projektil Kusma
Sıra geldi projektil kusmaya. Kedilerin yediği bazı yiyecekler midelerine hasar verebilir. Beslenmeden kaynaklanan zehirlenme ya da alerjik hastalıklara semptom olarak örnek verilebilen bu kusma türü, hızlıca bir veteriner kontrolünden geçmelidir. Çok önemlidir.
Kedilerin Kusması Nasıl Tedavi Edilir?
Kusma durumu, kediler için her zaman kritik bir belirti olmasa da çoğu zaman olabilir. Bu sebeple kusma semptomu görüldüğü zaman durumun hangi şeyden kaynaklandığını anlamak için çabalarken zaman kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmanız gerekiyor. Bu son derece önemlidir.
Akut kusma normaldir. Kedinize birkaç saat mama vermeyin. Böylece midesi rahatlasın. Yine az bir miktarda ve sık şekilde su içmesini sağlayarak kedinizin kendini çok daha rahat hissetmesini sağlamanız mümkündür. Kedilerin kusması her zaman için ciddiye alınmalıdır. Aksi halde sorunlar gitgide daha da büyür.