Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İshal ve Belirtileri

Abone Ol 
Kedilerde İshal ve Belirtileri
396.75₺

341.55₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
2500.00₺

2010.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
651.21₺

369.50₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3591.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızın konusu kedim ishal ama halsiz değil ne yapmalıyım sorusunu yanıtlar nitelikte olacaktır. Kedilerde rastlanan ishal hali ciddiye alınması gereken önemli bir durum olarak görülmelidir. Maalesef bu durum, gerekli koşullar sağlanmadığı takdirde kedinin ölümüne dek varabilir.

Kediler kuru mama ile yaşamlarını idame ettirebilen hayvanlardır. Fakat bunun dışında insanların yediği birçok temel besini de yiyebilirler. Hatta alternatif tatlar deneyimlemekten de keyif duyduklarını belirtelim. Bu durum çok hoşlarına gitse bile bazı anlarda sağlıklarını tehlikeye atmış oluyorsunuz, bunu unutmayın.

Kedilerin beslenmesi konusunda en önemli durum, tüketmekte oldukları gıdanın içeriğinde yeteri kadar karbonhidrat ve proteinin yer alması gerektiğidir. Aynı esnada yediği mamanın içeriği de yaşına, sağlık durumuna ve cinsine uygun olmalıdır. Bu nedenle kedinizin beslenme durumunu asla hafife almayın deriz.

Kedilerin beslenme durumlarına gereken özen gösterilmezse birçok sağlık problemi meydana gelebilir. İshal ise bu problemlerden sadece bir tanesi olmaktadır. Kedilerde ishal genel olarak yediği besinlerle beraber ortaya çıksa bile birçok değişik sebep de görülebilir.

Sevimli Dostlarımız Kediler Niçin İshal Oluyorlar?

kedim ishal ama halsiz değil

Kedi ve Tuvalet Kağıdı

Kedim ishal ama halsiz değil ne yapmalıyım sorusunun yanıtlarını aramaya devam ediyoruz. Kedilerde ishale neden oluşturabilecek birçok durum yer almaktadır. Bunların ilk sırasında ise beslenme problemlerini gösterebiliriz. Mesela sokakta yaşam süren kedi dostlarımız düzenli beslenemez.

Bu nedenle çöpten buldukları yemekleri yerler. Sık sık da ishal olurlar. Tabii ev ortamında bakılan kediler daha iyi şartlara sahip olurlar ama bazen onlarda bile ishal hastalığına rastlamak mümkün olmaktadır. Kedinize alışmadığı bir mama verirseniz ya da kalitesiz bir mama verirseniz bir anda ishal sorunuyla karşılaşır.

Bunun yanı sıra kusma davranışı da gösterebilir. Ek olarak kedilerde mama değişikliği yapılacağı zaman aniden geçiş yapmamak en mantıklısıdır. Kedinize çiğ et vermeyin. Bu da ishalin en önemli nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Kedilerde ishale neden olan diğer durumlara da bir yakından bakalım o halde…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Maddede Apartmanda Beslenebilecek Kediler

Kedilerin İshal Olmasına Neden Olan Diğer Etkenler Neler Olmaktadır?

Bozulmuş gıdalar, kedilerde ishale neden olan en önemli durumlardan biri olarak her daim dikkat çeker. Kedinize vermiş olduğunuz mamanın tarihinin geçmiş olması ya da bozulması halinde kediniz ishal olacaktır. Bu nedenle mama satın aldığınızda son kullanma tarihine bakarken saklama koşullarına da dikkat edin.

Kedim ishal ama halsiz değil diyor olabilirsiniz, kediniz ishalken illa halsiz olacak diye bir kaide yok. Ama genellikle kediler ishal oldukları sırada halsizleşmeye başlarlar, bu gayet normal bir durum olarak herkesin dikkatini çekecek bir durumdur diyebiliriz.

Kedilerde ishale neden olan diğer bir durum da stres olmaktadır. Kedinizin psikolojisine çeşitli türde hasarlar veren bir şey yaşandığı zaman, uzun yola çıkıldığı zaman, düzenini bozduğunuz zaman, bakımını yerine getirmediğinizde ve düzensiz beslendiğinde stres yapabilir. Bir anda ishal olacaktır.

Kedilerin bazılarında bazı maddelere karşı farklı reaksiyonlar görülebilir. Yani herhangi bir maddeye karşı alerji geliştirmiş olabilir. Bu nedenle kedinize vermiş olduğunuz besinin içerisinde bu madde yer alıyorsa kediniz ishal olabilir. birçok kedide süte karşı intolerans görülebiliyor.

Tabii bir yandan kedilerde ishale neden olan en büyük etkenlerden biri de iç parazitler oluyor. Şayet kedinizde iç parazit varsa sık şekilde ishale denk gelebilirsiniz. Bazı parazit çeşitleri sudan kaynaklanır. Bu nedenle kedinize durmaksızın taze ve temiz su vermeniz gerekmektedir.

Bu parazit çeşitleri bulaşıcı da olabiliyor. Bu nedenle iç parazite sahip olan bir kedi diğerlerinden her daim ayrı tutulursa daha iyi olacak demektir. Parazitten şüphelenildiği takdirde bir veteriner hekime gidilmelidir. Bu durum acilen tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunu olarak her daim dikkat çekmektedir.

Kolit yani kalın bağırsakta görülen hastalık hali, kedinizin ishal olmasına neden olur. Bunun yanı sıra kalın bağırsak yangısı da bu hastalıkla aynı şeydir. İshale neden olur ve dışkı içerisinde mukus oluşumuna zemin hazırlar diyebiliriz. Kanser de ishale neden olmaktadır. Bu nedenle hemen bir veterinere danışılması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Piresi İnsana Geçer Mi? Nasıl Yok Edilir?

Bakteriyel kökenli enfeksiyonlar da kedilerde ishale neden olur. Yan etkisi olan ilaçları da es geçmemek gerekir. Kedinize herhangi bir tedavi hususunda ilaç vermekteyseniz eğer, bu ilacın yan etkisi kedinizde oluştuysa da ishal meydana gelebilir. Dikkatli olmakta her zaman için fayda vardır.

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin ishal hali dışkısından görülebilse bile kedinizde görülen bazı hareketler de önceden anlaşılabilir. Bunları sıralamamız gerekirse…

  • İlk sırada şişkinlik yer alıyor. Kedinizde normaldeki halinden daha çok şişlik gördüyseniz ishal olma olasılığı yüksektir diyebiliriz.
  • Dışkı rengi de bu konuda önem arz eder. Kedinizin dışkı rengi normaldeki halinden daha koyuysa ve cıvık bir haldeyse ishal olmuş demektir.
  • Halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık da kedim ishal ama halsiz değil durumunun ters bir yanıtı niteliğindedir.
  • Kediniz kum kabının dışında bir yere dışkılama yapıyorsa da bu durumda ishal olasılığını göz önüne almanız gerekecektir.

Kedilerde İshal Sorununun Tedavisi Mümkün müdür?

İshal olan bir kediye 12 ila 24 saat boyunca gıda takviyesi yapılmaz. Kedinizin ishal durumu bir günden daha fazla sürmüşse ve hala da sürüyorsa bir veteriner hekime gidin. Aynı esnada kediniz bir yaşın altı civarında yer alıyorsa ve on yaşın üzerinde bulunuyorsa zaman kaybetmeden bir veterinere gidin. Kedim ishal ama halsiz değil ne yapmalıyım diyen herkesin acilen bir veteriner hekimden yardım alarak kedisini sağlığına kavuşturmasını temenni ediyoruz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.