Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Aşıları Hakkında Önemli Bilgiler

Abone Ol 
Köpek Aşıları Hakkında Önemli Bilgiler

Bugünkü yazımızda köpek aşıları ile ilgili önemli bilgileri sizlere sunmaya devam ediyor olacağız. Evcil dostunuzun köpek aşılarını dikkate alıyor musunuz? Onun sağlığı her zaman daha mühim olmalıdır. Onlara bulaşan enfeksiyonlardan herhangi biri, onları etkilediği kadar sizi de etkileyebilmektedir.

Aynı bir bebeğe bakar gibi bakmalısınız ona. Aşı takvimini takip ederek tüm kontrollerini güvenilir bir veteriner hekime yaptırmalısınız. Bunun sonucunda hastalığa yakalanma olasılıkları da en az seviyeye inmiş olur. Kimi hastalıklara yakalanma olasılıkları ise aşıyla beraber tamamen ortadan kalkar.

Bizlerin yaptırdığı suçiçeği aşısı gibi düşünebilirsiniz bunu. Gelin hep beraber köpek dostlarımızın hangi dönemlerde aşılanmaları gerektiğini görelim. Bu aşıların türlerini de beraber inceleyelim. İlk olarak yavru köpek aşılarıyla başlıyor olacağız. İşte köpek aşıları

Yavru Köpek Aşıları Nelerdir?

Yetişkin olan köpeklere binaen daha çok dikkat edilmesi gerekli olan yavru köpekler vardır. Çünkü bu köpeklerin enfeksiyon kapma olasılıkları çok daha fazladır. Yavru olan köpeklerde aşı öncesinde muhakkak bir sağlık kontrolünün yapılması gerekir. Parazit tedavisi de şart olanlar arasında yerini her zaman alır.

Parazit tedavisi yapılmamış olan köpeklerde, aşı da tesir eden bir yöntem olmaz. Yavru köpeklerde yaşamsal tehlikeye neden olmasıyla dikkat çeker. Yavru köpeklerin aşılarına altı ila sekiz haftalık oldukları süreçte başlanmalıdır. Köpek aşılarında ilk önce Parvo-Distemper köpek aşısı ya da karma köpek aşısı yapılarak başlanabilir.

Aradan tam olarak yirmi bir gün kadarlık bir süre geçtikten sonra ise karma aşının ikinci dozu kesinlikle yapılmalıdır. Bu aşılarla beraber köpeğinizin bağışıklık sistemini de desteklemiş olacaksınız. Sağlıklı hissedecek demektir. Başka bir önemli aşı da kuduz aşısı olmaktadır. Köpek aşıları arasında yer alan kuduz aşısı, köpeğiniz on ikinci haftasını doldurmadan evvel yapılmalıdır. Aşılar her sene bir kez yenilenmelidir.

Kesinlikle Yapılması Gereken Köpek Aşıları Neler Olmaktadır?

köpek aşıları

Bazı köpek aşılarının düzenli olarak yapılması gerekir. Bunların her birini özellikleri ve etkileri ile sizler için listeledik. İşte tüm detaylarıyla köpeklere yapılması gereken aşılar… İlk sırada hangisi mi var? Elbette rabies, yani kuduz aşısı var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akita Inu (AKITA) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Rabies (Kuduz Aşısı)

Kuduz aşısı, köpekler daha on iki haftalık olmadan yapılmalıdır. Bu aşının kanunlara göre her sene bir kez yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir diyebiliriz.

Parainfluenza Aşısı

Bu aşı ise köpeklerde meydana gelen üst solunum enfeksiyonlarının önüne geçer. Önemli bir aşı olarak herkesin dikkatini çeker.

Leptospirozis Aşısı

Yoğun ve kanlı ishal, sarılık ya da böbrek sorunu gibi bulaşıcı hastalıklarda bu aşı kullanılıyor. Fakat bütün köpeklere aşı yapılarak bu hastalığın yayılması engelleniyor.

İlk aşılama süresi için iki ila dört hafta aralıklar dahilinde iki doz şeklinde alınması önem taşıyor. Bu durum dışında elbette ki veteriner hekiminizin tavsiyelerine kulak vermeniz en doğrusudur.

Bordatella Bronchiceptica Aşısı

Bu aşı daha çok köpek barınaklarında yapılan bir aşıdır. Muhakkak her köpeğe yapılmalıdır. Barınaklardaki köpeklere de yapılması büyük bir önem taşır.

Coronavirus Aşısı

Köpek aşı türleri arasında yer alan coronavirus aşısı, diğer aşı çeşitlerinde olduğu gibi köpeklerin daha fazla bir arada olduğu alanlarda yapılır. Fakat bu aşı da tüm köpeklere yapılması gereken aşılardandır.

Borrelia Burgdorferi (Lyme Hastalığı)

Genel olarak hastalığın meydana geldiği esnada yapılan aşılardan biri olan bu aşının da yaptırılmasına veteriner hekim karar vermektedir.

Mantar Aşısı

Bu aşı aslında daha çok üç aylık olan köpeklere yapılır. Sıcak alanlarda yaşam süren köpekler için bu aşının yapılması önemlidir. Genel olarak on dört günde bir olacak şekilde iki doz olarak yapılmalıdır.

Köpeklerde Ortaya Çıkabilecek Hastalıklar Nelerdir?

Köpeklerde meydana gelebilecek birçok hastalık vardır. Parvoviral enteritis, yani kanlı ishal bu hastalıklar arasında en yaygın olanlarından biridir. Bu hastalık ani ölümle sonuçlanabilir. Bulaşıcıdır ve kusma ile kendini belli eder.

Bir diğer köpek hastalığı ise köpek gençlik hastalığı olarak da adlandırılan distemper hastalığıdır. Solunum, sinir ve sindirim sisteminde oluşan bozukluklar neticesinde ortaya çıkan ölümcül bir hastalık olarak dikkat çeken bir hastalıktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Victorian Bulldog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Başka bir hastalık ise hepatitis contogiosa canis, yani karaciğer hastalığı olmaktadır. Köpeklerde başta karaciğer olacak şekilde solunum ve sindirim sistemine tesir eden, ateşli olabilen ve bulaşıcı bir hastalıktır.

Köpek aşıları konumuza başka bir köpek hastalığı ile devam ediyoruz. Köpek enfeksiyöz laringotracheitis adlı hastalık, köpeğinizin solunum sistemi içerisinde bozulmalara neden olan viral bir hastalık türüdür.

Leptospirosis adlı hastalık ise böbrek bozulması, kanlı olan ishal ve sarılığa sebep olabilen bulaşık bir hastalık olmaktadır. Cennel cough yani köpek boğmacası da üst solunum enfeksiyonuna sebep olabilen bulaşıcı bir hastalık çeşididir.

Gelelim coronavirus enfeksiyon türüne. Köpeklerde iştahsızlık, mukuslu ve kanlı yapıda olan ishale, mental depresyona neden olan viral bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz kesinlikle.

Herpes virüs enfeksiyonu ise ürogenital sistemlerde ve solunum yollarında enfeksiyona zemin hazırlayabilen bulaşıcı bir hastalık türü olmaktadır. Henüz doğmuş olan köpeklerde bu virüs, ölüme dek varabiliyor maalesef.

Kuduz da köpeklerde en sık görülen hastalıklardan biridir. Huzursuz hal, bilinç kaybı, agresif hareketler, salya akması ya da yutkunma güçlüğü gibi birçok etkiye neden olabilen ve bazı zamanlar ölümle bile sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır.

Köpek Aşıları ile Alakalı Bilmeniz Gereken Önemli Unsurlar

Köpekler aşı olduktan sonra vücut ısılarında artış, ateş yükselmesi gibi birçok tepkime görülebilir. Bunlar normal şeylerdir diyebiliriz. Fakat olmaları gerekenden çok daha fazla ateşleri çıkarsa hemen bir veteriner hekime gitmeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.

Tarihi geçen, soğuk bir alanda muhafaza edilmemiş olan, kısaca bozuk olan aşılardan uzak olmalısınız. Yapılmış olan aşılar köpeğinizin karnesine kesinlikle yazılmalıdır ve veteriner bu belgeye imza atmalıdır. Bunlar her daim önemli durumlardır.

Aşılar tamamlanınca ise köpeğinizin habersiz bir şekilde dışarı çıkmamasına özen göstermelisiniz. Köpek aşıları tamamlanmış olsa bile bizlerde olduğu gibi yüzde yüzlük bir koruma sağlanamıyor. Yalnızca hastalığın bulaşma olasılığı en az seviyeye gelmiş oluyor. Bunun için de aşılanmamış olan köpeklerden köpeğinizi uzak tutmanız gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri ve Tedavisi

Yavru Köpek Aşılarında Dikkatli Olunması Gereken Şeyler

İlk önce yavru köpeğinizin iç ve dış parazitlerini yaptırmalısınız. Aşılanması yapılacak olan köpeğin en az altı haftalık olması gerektiğini de unutmamalısınız. Aşı yapılacak köpeğin vücut ısısının otuz sekiz buçuk ila otuz dokuz buçuk arasında olması gerekir. Bu gayet normal bir ısı seviyesi olmaktadır.

Köpeğinizin iyiliği için aşı öncesinde onu stresten uzak tutun, huzursuz hissetmesin. Aşıdan bir hafta önce kortikosteroid türünde ilaçlardan köpeğinize yapılmamış olması gerekiyor. Aşı öncesindeki üç gün ile aşıdan sonra olan üç gün boyunca yavru köpeğinizi su ile temas ettirmeyin deriz.

Aşıdan önce sütten kesilmelidirler. Hastalık geçirmiş olan köpeklere aşı yapılmamalıdır. Hastalık geçince yaptırılırsa daha iyi sonuç alınır. Aşılama süreçleri arasında en az 2 hafta olmalı! Aşı tüplerinin +2 ile +4’lük bir seviye arasında saklanması da önemli bir durumdur.

Köpekler ile ilgili bakım ürünlerimize linkten ulaşabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.