Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Aşısı Gecikirse Ne Olur? Köpeklerde Aşı Şart Mı?

Abone Ol 
Köpek Aşısı Gecikirse Ne Olur? Köpeklerde Aşı Şart Mı?

Köpek aşısı gecikirse ne olur? Hayatımızı paylaştığımız, sevimli dostlarımızın daha iyi ve sağlıklı bir hayat yaşaması için gerekli aşılarının zamanında yaptırılması gerekmektedir. Köpeklere aşı yaptırılması her ne kadar zorunlu bir şey olmasa da aşı, sevimli dostlarınızın tehlikeli hastalıklara karşı antikor oluşturmasını sağlar. Oluşan antikor sayesinde köpeğiniz tehlikeli bir hastalığa yakalansa dahi bu hastalığı aşısız bir köpekten çok daha rahat atlatacaktır.

Köpeklerin ömrü yaklaşık olarak 12-16 sene arasında değişir. Can dostlarınıza aşı yaptırmak zorunlu değildir ancak kimse köpeğinin ömrünün kısalmasını istemez. O nedenle de köpeklerimize aşılarını zamanında yaptırmalıyız. Köpeğimiz bir hastalığa yakalandığında aşı yaptırmamızın bir anlamı kalmaz. Çünkü aşı, hastalıklardan korunmak içindir. Hastalıkları tedavi etme özelliği yoktur. Peki, köpek aşısı gecikirse ne olur?

Köpeklerden Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Köpek aşısı gecikirse ne olur açıklamadan evvel köpeklerden bulaşan rahatsızlıklardan söz edelim. Köpeğinize bir tek onun sağlığını düşünerek değil, kendi sağlığınızı da düşünerek aşı yaptırmalısınız. Çünkü köpeklerden insanlara birtakım hastalıkların geçme olasılığı vardır. Bu durumdan korunmak için de sevimli köpeğinizin rutin kontrolleri ve aşıları muhakkak uzman bir veteriner hekim tarafından takip edilmelidir.

Aynı zamandan köpeklerden birbirlerine geçen hastalıklar da mevcuttur. Örneğin, başka bir köpekten köpeğinize parazit geçme olasılığı çok yüksektir.  Bu nedenle köpeğinizin iç dış parazit aşılarını asla geciktirmemelisiniz.

Her aşı yaptırılmayan köpek hasta olacak diye bir kaide yoktur. Ancak aşı olmayan köpeklerin bağışıklık sisteminin güçsüz olma olasılığı son derece yüksektir. Bu nedenle de köpek aşısının geciktirilmemesi son derece önemli bir konudur.

Köpeklere Hangi Aşılar Yapılır?

Bazı ırksal hastalıklar dışında genel olarak tüm köpeklere uygulanan aşı türleri aynıdır. Ancak aşıların zamanları çok önemlidir. Bazı aşılar yavruyken bir kez yapılırken bazı aşıların ise belli sene aralıkları ile tekrarları olur. Şimdi gelin köpeklere hangi aşıların yapılması gerektiğini birlikte inceleyelim:

  • Viral hastalıklar için iç dış parazit aşıları,
  • Kuduz aşıları,
  • Enfeksiyon ve diğer hastalıklara bağışıklık kazanılmasını sağlayan karma aşılar,
  • Lösemi aşısı da antikor açısından çok önemlidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Uzun Yaşayan Köpek Cinsleri

Bu aşıları ihmal etmezseniz yaşam kalitesi yüksek ve bağışıklık sistemi güçlü bir köpeğiniz olacaktır. Köpeğinizin sağlığını desteklemek adına ona besleyicilik oranı yüksek kuru köpek maması sunmayı da unutmayın!

Köpek Aşısı Zorunlu Mudur?

Köpek aşısı gecikirse ne olur? Kuduz aşısı haricinde aşılar için zorunluluk gibi bir durum söz konusunda değildir. Aşılar tamamen gönüllülük esasına dayanır. Ancak kuduz aşısı için yasal bir zorunluluk vardır. Çünkü kuduz olan köpeklerin insanları ısırması ölümlere yol açabilir. Bu nedenle de bu konuda önlem almak oldukça önemlidir.

Kuduz hastalığı eskisi kadar yaygın bir hastalık değildir. Ancak yine de kuduz aşısı olmayan bir köpek sizi ısırdığı zaman köpek gözetim altında tutulur. Aynı zamanda da size de kuduz aşısı yapılır. Bu gibi durumların yaşanmaması adına köpeğinizin mutlaka kuduz aşısını yaptırmalısınız.

Köpeklerde Aşının Önemi Nedir?

Köpek aşısı gecikirse ne olur açıkladıktan sonra köpek aşısının öneminden bahsedelim. Bir köpek sahiplenmek, sadece onu sevmek, ona kaliteli köpek mamaları sunmak ve onunla köpek oyuncakları ile oynamaktan ibaret değildir. Eğer köpeğinizin iyi bir hayat sürmesini istiyorsanız onun sağlığı için de önlem almalısınız. Aşı da köpeğinizin sağlığı için ilk adımlardan biridir.

Aşılar mutlaka uzman bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır ve yapılan aşılar aşı karnesine işlenmelidir. Köpeğinize aşı yaptırmak için belli bir bütçe ayırmanız gerekecektir. Eğer bu bütçeyi ayıramıyorsanız köpek sahiplenmemenizi öneririz. Çünkü sevimli dostlarımızın sağlığı son derece önemlidir.

Köpeğiniz Evden Çıkmasa Bile Aşı Şarttır

Bazı küçük ırk köpekler egzersize ihtiyaç duymazlar. Haliyle evden çıkmaları gerekmez. Hatta tuvalet eğitimini bile evde tamamlarlar. Bu tür köpekleri sahiplenen insanlar da köpeklerinin evden çıkmadığı için aşıya ihtiyacı olmadığını düşünürler. Ancak durum sandıkları kadar basit değildir. Dışarıda sevdiğiniz başka bir köpekten bile evdeki köpeğinize hastalık bulaşabilir. Bu nedenle köpeğiniz çok nadir dışarı çıksa dahi aşılarının yaptırılması şarttır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede En Popüler Çin Köpek Irkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.