Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Irish Water Spaniel (İrlanda Su Spanyölü) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

08.06.2021
2.440
Abone Ol 
Irish Water Spaniel (İrlanda Su Spanyölü) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Irish Water Spaniel köpek ırkı, bugünkü yazımızın konusunu oluşturuyor. İşte detaylar…

Karakter Özellikleri

Irish Water Spaniel köpek ırkı; zeki, kolay eğitim verilen ve sahibini mutlu etmekten keyif alan bir cinstir. Az da olsa inatçı ve bağımsız bir hali olmasına karşın öğrenme gücü son derece iyidir. Cesareti yüksek ve özgüvenli bir köpek olduğunu söyleyebiliriz. Bazı türleri bekçi olarak görevlendirilir.

Bazıları ise direkt olarak aile köpeğidir. Bazı türleri de tek bir kişiye bağlanmayı sever. Eğer bu köpeği doğru biçimde büyütürseniz öteki petlerle de harika anlaşabilir. Fakat iyi bir sosyalleştirme sağlanmaz ise öteki köpeklere karşı agresiflik gösterebilir. Yabancılara karşı ise her daim mesafeyi korumayı bilir.

İrlanda Spaniel köpeği ufak çocuklarla anlaşamaz ama daha büyük çocuklarla anlaşabilir. Bunun nedeni ise kızınca ısırma davranışı gösterebilmesi ile alakalıdır. Sahiplenme esnasında ürkek olan yavrulardan kaçının. Genel manada sessiz olan bir ırktır. Yalnızca aileyi uyarmak gayesiyle havlayabilen bir köpektir.

Kusursuz bir yüzücüdür. Olağanüstü hareketler sergileyecek kadar da enerjik bir yapısı vardır. Yön hissiyatı ve tamamen hassas olan bir burnu vardır. Bu köpek ırkında ağız içerisinde salyalanma olması normal olmaktadır. Bazıları biraz daha bildiğini okur, yeteri kadar disiplin sağlanmazsa emirleri tamamen reddedecektir.

Tarihçesi

Irish Water Spaniel köpek cinsi, 1100’lü senelerin son kısmında Shannon Spaniel, sıçan kuyruklu spaniel ya da kamçı kuyruklu spaniel olarak da bilinmekteydi. Bugüne baktığımızdaysa yüksek ihtimalle gözlerinin önüne düşen kıvırcık perçem sebebiyle spaniellerin palyaçosu olarak da bilinir.

Kökeni ile alakalı birçok düşünce bulunan İrlanda su spanieli yüksek bir ihtimalle Poodle, İrlanda Setter köpeği ya da Curly-coated Retriever arasında gerçekleştirilen çaprazlamalar neticesinde meydana getirilmiş bir köpektir. Bu köpekler İngiltere ve İrlanda dolaylarında çok soğuk sularda dahi yüzebilir.

Bu nedenle avcılık konusunda da kabiliyetli olurlar. Her zaman başarılarıyla popülerlik kazanmıştırlar. Aynı zamanda da saygı gören bir köpek olmuşlardır. 1800’lü senelerde Amerika Birleşik Devletleri’nde ördek avında yaygın biçimde görevlendirilmiştir.

Sonraki zamanlarda ise kısa tüylü ve kolay bakım yapılabilen Labrador Retriever’ların yerini alması ile birlikte popülerliğini kaybetmiş olmaktadır diyebiliriz. İngiltere dolaylarında resmi biçimde 1859 senesinde onaylanan bu köpekler, American Kennel Club kayıtlarına 1878 senesinde girmiş olmaktadır.

Fiziksel Özellikleri

Irish Water Spaniel köpek ırkı her daim zekidir. Güçlü, çevik ve dayanıklı bir köpek olması ile bilinmektedir. Bu köpek türü içerisinde en büyüğü olan bu sevimli dostumuz, düz kahverengi renktedir. Tüyleri kıvırcık ve sert olur. Esasen standart kahverengi Poodle köpeklerine çok fazla benzer bir görünüme sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Kısırlaştırma Nedir? Her Köpek Kısırlaştırılmalı mıdır?

Kuyruğu ise tüysüzdür. Suratı yumuşak ve kısa biçimli tüylerle çevrelenmiştir. Kavisli ve iri bir kafatası bulunmaktadır. Kıvırcık olan dış katmanın alt kısmında en soğuk sularda dahi ısı izolasyonu sağlamakta olan iç tüy tabakası bulunur. Baş kısmı üzerindeki tüy bölümü önüne düşer ve gözlerini koruyabilir.

Uzun biçimli kulakları dalgalı tarzda tüylerle çevrelenmiştir. Göğsü genelde derindir, ama yüzme esnasında daha rahat hareket etmesine imkan tanıyacak biçimde hafiften dar bir hali vardır. Arka taraftaki bacakları omuz hizası kadardır. Bazen biraz daha yüksek olur. Önde yer alan bacakları düz ve güçlüdür.

Bakımı

Sert ve kıvırcık yapıya sahip olan tüylerden meydana gelen ve ırka has benzersiz olan görünümü temellendiren kürkü son derece bakım ister. Tüyler birbirine dolaşmaya yatkın olduğu için düzenli biçimde taranması gerekir. Profesyonel bakıma da götürülmelidir. Alerji sorunu olan insanlar açısından ideal olan bu köpeklerin tüylerinde tozlaşma hali az seviyede olur. Çoğu zaman da tüy dökmediğini ifade etmemiz mümkündür.

Beslenme

Irish Water Spaniel köpek ırkının beslenme gereksinimi için tavsiye edilen günlük miktarda 1.5-2.5 ölçek kadar yüksek kaliteli kuru mamayı iki farklı öğün olacak şekilde bölmektir. Aynı zamanda mama ve su kabını düzenli olarak hijyenik hale getirmelisiniz. Aksi halde sorun çıkabilir. Köpeğinizin kendisini iyi hissetmesi için onu her daim düzgün ve temiz bir alanda beslemelisiniz.

Köpeğinizin ne kadar yemek yemesi gerektiği genelde boyutuna, yaşına, bünyesine ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişecek demektir. Köpekler aynen bizler gibi farklı bireyler olur. Hepsinin aynı seviyede gıdaya gereksinimi olmaz. Aktif olan bir köpeğin uyuşuk olan bir köpeğe oranla daha fazla yemek yemesi gerekmektedir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpek ırkı çocuklarla beraber büyürse ancak o zaman onlarla harika anlaşır, bu önemlidir. Her köpek ırkındaki gibi çocuklara köpeklere tam olarak nasıl davranması gerektiğini öğretmeniz son derece önemli bir detay olarak bilinmektedir diyebiliriz.

Bu köpeklerin diğer hayvanlarla kusursuz anlaşması için de yine onu sosyalleştirmeniz gerekecek demektir. Tam aksi bir durumda evde curcuna çıkabilir ve köpekler kavga edebilir. Bu gibi durumlar konusunda dikkatli olmakta fayda var.

Sağlık

Irish Water Spaniel köpek cinsi, genel olarak sağlıklı bir köpektir. Fakat bütün ırklardaki gibi bazı sağlık problemlerine eğilimi olur. Köpeklerin her biri bu hastalıkların herhangi birine yakalanabilir ama yakalanmama ihtimali de vardır. İşte detayların her biri…

Kalça Displazisi

Bu hastalık, halk arasında kalça çıkığı olarak bilinir. Uyluk kemiğinin kalça ekleminin üzerine tam oturmamasından meydana gelen kalıtsal bir rahatsızlık olmaktadır. Kalça displazisi olan bir köpekte semptom görülemeyebilir. Köpekler yaş aldıkça artrit geliştirebilen canlılardır.

Görüntülenebilmesi bakımından X-ışını taramasından yararlanmak gerekir. Kalça displazisi olan köpekler asla çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu sahiplenme aşamasındaysanız, köpeğin ebeveynlerinin bu hastalıkla alakalı testlerden geçtiğini ve sorunsuz olduğunun kanıtlandığını görmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Havlaması Nasıl Durdurulur?

Kalça displazisi kalıtsal bir rahatsızlıktır fakat çevresel etmenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Yüksek kaloriye sahip olan yiyeceklerle hızlı büyüme ve hoplama, atlama ya da düşmenin neticesinde görülen yaralanma halinde de bu rahatsızlığa rastlanabilir.

Katarakt

CERF yani Canine Eye Registration Foundation, kataraktları lensin bazı bölgelerinin ya da tamamının opak olması biçiminde tanımlamaktadır. Köpeklerde görme kaybının ilk nedeni de bu rahatsızlıktır. Ciddiyetine bağlı biçimde katarakt bazı zamanlarda cerrahi müdahale neticesinde düzeltilebilmekte.

Foliküler Displazi

Tüy kaybetme ve kürk kalitesi konusunda olan değişiklikleri içermekte olan bir sendrom grubu olmaktadır. Irish Water Spaniel köpeklerinde iki ya da dört yaşında iken arka kısımlarda görülmektedir. Azar azar gövde kısmına yayılım gösterir. Kürkte meydana gelen bu değişimler, kademeli olarak ilerleme gösterir ve kalıcı olur. Fakat köpek sağlığı üzerinde az bir etkisi vardır.

Hipotiroidizm

Bu hastalık, tiroid bezi ile ilgili bir bozukluk olmaktadır. Tiroid hormonlarının anormal bir biçimde düşük üretilmesinden kaynaklanan bir sorun olduğunu ifade edebiliriz.

Klinik semptomlar her bir vakanın şiddetine bağlı şekilde değişebilir fakat kuru, kaba ya da seyrek kürk, soluk mukoza, göz akıntısı ve zihinsel donukluğu görülebilen semptomlardır.

Her gün alınabilecek tiroid replasman hapı ile hastalık iyi bir biçimde yoluna koyulabilir. Köpeğinizin bu ilacı yaşamı süresince alması gerekir. Dikkatli olunmasında fayda var demektir.

Alerjiler

Alerjiler genelde köpeklerde görülen yaygın bir rahatsızlık olmaktadır. Üç farklı alerji türü vardır. Bazı besinleri köpek diyetinden silerek tedavi edilen gıda alerjileri; pire tozu, yatak, köpek şampuanları ve öteki kimyasallar gibi durumların sebep olduğu temas alerjileri; toz, küf ve polen gibi havada yer alan alerjenlerden ötürü alerjiler de bu sınıfa girer.

Entropiyon

Genel olarak köpekler altı aylıkken kendini gösteren bu kusur göz kapağının iç kısma doğru kıvrık hale gelmesine, göz küresinin de tahriş olmasına ya da yara almasına sebep olur. Bir ya da iki göz de bu rahatsızlıktan etkilenebilir.

Köpeğiniz bu hastalıkla mücadele ediyorsa gözlerini ovmaya çalışmasından anlayabilirsiniz. Köpek olgunluğa ulaştığı zaman gerekirse cerrahi müdahale sonucunda iyileşebilir.

Paronişi

Bu durum esasen net biçimde anlaşılmamış olmaktadır. Köpeğin tırnak kısımlarında meydana gelir ve sürekli köpeğin patilerini çiğnemeye çalışması ile kendini belli eder. Bu problem düzenli şekilde tırnakları kesilen köpeklerde meydana gelebilir. Ayak tırnağının iç bölgesi ağrılı bir hal alır ve kötü kokuya sebep olan bakteri ve mantarlarla da enfeksiyon kapabilir.

Enfeksiyon kapmasa dahi hastalık ilerlemesini durdurmayacaktır. En sonunda tırnağın dış kabuğu da düşer. Bir ya da fazla tırnak da bu durumdan etkilenebilmektedir. Köpeğin canının yanmaması bakımından tedavi görmesi şarttır. Bazı köpek sahibi olan kişiler, bu alerjiye sebep olan gıdaları köpeğin diyetinden silmiştir. Sonuç ise başarılı olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaş Köpek Maması Önerileri 2024

Distikiyazis

Bu önemli rahatsızlık, köpeğin gözünde yer alan yağ bezinde ek bir kirpik kümesi ya da kümelerinin çıkması neticesinde yaşanır. Gözü ani şekilde tahriş edebilir. Köpek bu durumda şaşı hale gelebilir. Gözlerini ovuşturmak da isteyebilir.

Cerrahi bir müdahale ve tabii ki sıvı bir nitrojen ile kirpiklerin dondurulması biçiminde tedavisi gerçekleştirilebilir. Bu tür ameliyatlara kriyoepilasyon ismi verilmektedir.

Megaözefagus

Bu problem, yemek borusunun gıda taşıma kabiliyetini kaybederek yutma esnasında nefes alınmasının önlenmesi halidir. Megaözefaguslu olan köpekler genel olarak mideye gitmeyen gıdaları kusma yolu ile çıkarıyor ne yazık ki. Bu kusma hali aktif olmamaktadır.

Yiyeceğin köpeğin ağzından düştüğü bu an, pasif kusma şeklinde tanımlanabilir. Regürjitasyon kusma durumundan çok daha farklıdır çünkü genel olarak bu meselenin ortaya çıktığına dair bir semptom yoktur. Yemek borusunda oluşan bir sinir hasarı sebebiyle oluşur ve genç olan yavru köpeklerde büyüdükçe zarar veren bir hal alır.

Yetişkinlerde genel olarak sinir hasarına sebep olan farklı bir rahatsızlık önce gelmektedir. Hastalık, ilaç ya da diyet yöntemiyle tedavi edilebilir. Fakat tedavisi de zor olmaktadır. Her daim olumlu sonuç verecek diye bir kaide yoktur. Bunun bilinmesi gerektir diyebiliriz.

Epilepsi

Köpeklerde nöbetlere sebep olan bir hastalıktır. Genel olarak kalıtsal şekilde olan nörolojik bir durum olmasıyla bilinir. Kendini olağan dışı lanse ettirebilecek hafif ya da ağrılı nöbetlere neden olabilir. İlaçla tedavinin devamı sağlanır. Fakat komple ortadan kaldırılması asla mümkün olmaz.

Aşı Hassasiyeti

Bazı köpek ırkları aşıya karşı biraz hassas olabiliyor ve rutin aşılama zamanı onlar için çok büyük bir problem olmaktadır. Belirtiler genel olarak kurdeşen, ağrı, yüz şişmesi ve uyuşukluk olmaktadır.

Nadir bile olsa aşıya karşı duyarlı olan bir köpek belirtileri geliştirebilir. Maalesef can bile verebilir. Köpeğinizi aşılandıktan sonra biraz inceleyin ve olağandışı bir şey fark edecek olursanız veteriner hekime başvurun.

Sıkça Sorulan Sorular

Irish Water Spaniel köpek ırkı ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için yanıtladık. İşte detaylar…

Yaşam Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Dışarıda bulunmaktan hoşlanan ve günlük şekilde egzersiz gereksinimi her daim yüksek olan bir köpek cinsi olduğu için apartman yaşamına pek ayak uyduramaz. Şehrin dışında ve geniş arazili kasaba tarzı olan yerleşimlerde kendini daha iyi hisseder. Bahçesi olan bir evde yaşamak ister.

Egzersiz Gereksinimi Nasıldır?

Çok enerjik bir köpek ırkıdır. Bu nedenle getirme ve götürme oyunlarını, arama türü oyunları çok sever. Her an oyun oynamak isteyebilir. Onunla sürekli bir şekilde oyun oynayabilirsiniz. Kendini mutlu hisseden bir köpek sizi de mutlu edecektir. Ona her zaman ilgili davranın. Böylece asla herhangi bir sorun yaşanmamış olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.