Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur?

Abone Ol 
Köpek Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur?

Köpek bağırsak enfeksiyonu birçok köpeği etkiler. Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de sindirim sistemi organlarının hassas bir yapısı vardır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak bu organlarda sağlık sorunları meydana gelebilir. Köpek bağırsak enfeksiyonu, köpeklerin sindirim sisteminde oluşan sağlık sorunlarından biridir. Bu sağlık sorununun görülmesinde farklı etkenler etkili olabilir.

Köpek bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak köpeklerin sindirim sistemlerinde ciddi sorunlar görülebilir. Bu hastalık nedeniyle besin emiliminin tam olarak yapılamaması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Köpek bağırsak enfeksiyonu, köpeklerin sindirim sisteminin yanı sıra diğer organları da etkileyerek vücudun işleyişine zarar verebilir. Bu nedenle bağırsak enfeksiyonu fark edildiğinde veteriner hekimlerden destek alınması ve tedaviye başlanması son derece önemlidir.

Köpek Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

köpek bağırsak enfeksiyonu

Köpek bağırsak enfeksiyonu, içsel veya dışsal sebeplere bağlı olarak köpeklerin bağırsaklarında meydana gelen bir sağlık sorunudur. Bu sebeple bağırsak enfeksiyonu için diğer sorunlara bağlı olarak gelişen bir sendromdur denilebilir. Bağırsak enfeksiyonu nedeniyle köpeklerin ağrı, şişkinlik ve gaz sorunları yaşadıkları gözlenir. Bağırsak enfeksiyonu tespit edildiği taktide ertelenmeden tedaviye başlanması gerekir. Köpeklerde bağırsak enfeksiyonunun tedavi için soruna neden olan durumun da giderilmesi oldukça önemlidir.

Köpeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Her hastalık gibi köpek bağırsak enfeksiyonu da kendini belli edecek işaretler verir. Bu işaretler bağırsak enfeksiyonunun ne kadar ciddi olduğuna göre değişiklik gösterir. Köpek bağırsak enfeksiyonunun belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Köpek bağırsak enfeksiyonu sebebi ile köpeklerin dışkılarında ve idrarlarında kan olur. Bunun yanı sıra bağırsak enfeksiyonu olan köpeklerde ciddi ishal sorunları görülür. Bu nedenle kanlı ishal belirtilerinin ciddiye alınması gerekir.
  • Bağırsak enfeksiyonu, başta sindirim sistemi olmak üzere köpeklerin vücudu üzerinde pek çok olumsuz etkisi olan bir durumdur. Bu enfeksiyondan etkilenen organlardan biri de midedir. Midenin etkilenmesi ile köpeklerde sürekli kusma durumu gözlenebilir. Herhangi bir beslenme değişikliği yapılmadığı ve kusma çok uzun sürdüğü taktirde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.
  • Bağırsaklarında enfeksiyon olan köpeklerin iştahlarında ciddi bir düşüş meydana gelir. Hayvan köpek maması yemek istemeyebilir. İştahta düşme olmasa dahi ishal ve kusma gibi nedenlerle köpeklerin yeterli besini alması mümkün olmaz. Bu sebeplerle bağırsak enfeksiyonu olan köpekler önemli kilo kayıpları yaşar.
  • Kusma, ishal ve iştahsızlık gibi nedenlerle yeterli besini alamayan köpeklerin halsiz ve huysuz tavırlar sergiledikleri gözlenir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İngiliz Bulldog Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde bağırsak enfeksiyonunun nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Alerjik veya zararlı besinler tüketilmesine bağlı olarak bağırsak enfeksiyonu görülebilir.
  • Bağırsaklarda yer alan bakterilerin artması ile oluşabilir.
  • Köpekler de insanlar gibi kanser olabilir. Köpeklerin bağırsaklarında çeşitli kanser hücrelerinin bulunması nedeniyle bağırsak enfeksiyonu gerçekleşebilir.
  • Bağırsaklarda tahriş, iltihap, kanama ve kalınlaşma olması durumunda bağırsak enfeksiyonu oluşması mümkündür.
  • Mide ülseri ve bağırsakların iç içe geçmesine bağlı olarak bağırsaklarda tıkanıklık ve enfeksiyon oluşabilir.
  • Köpeklerin midelerinde çeşitli sebeplere bağlı olarak şişlik meydana gelebilir. Bu durum köpeklerde bağırsak enfeksiyonunun sebepleri arasında yer alır.

Köpeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde bağırsak enfeksiyonunun tedavisi için sabit bir tedavi yoktur. Tedavi, her köpeğin durumuna göre özel olarak belirlenir ve uygulanır. Bu şekilde uygulanan tedavi ile köpek bağırsak enfeksiyonunun iyileştirilmesi mümkün olur. Tedavi için öncelikle bağırsak enfeksiyonunun boyutunu incelemek adına pek çok tetkik yapılır. Tetkiklerin gözden geçirilmesi ile uygulanacak tedavi sürecine karar verilir. Köpek bağırsak enfeksiyonunun tedavisinde ilaçlar, takviyeler ve beslenme değişikliği gibi yöntemler kullanılır.

Köpek bağırsak enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan beslenme değişikliği yönteminde veteriner hekimler tarafından bir beslenme şekli hazırlanır ve uygun bir mama seçilir. Seçilen mamanın hipoalerjenik ve yüksek lifli bir yapıya sahip olması gerekir. Bu beslenme şekli ile köpeklerin 8 ila 12 hafta içerisinde iyileştikleri gözlenir. Köpek bağırsak enfeksiyonunun neden olduğu ishal ve kusma durumları nedeniyle dehidrasyon yaşayan köpeklere destek tedavileri de uygulanır.

Köpek bağırsak enfeksiyonunun tedavisi için köpeğin özel durumunun incelenmesinin ardından antibiyotik ilaç tedavisi yapılması gerekli görülebilir. Bunun yanı sıra bağırsakta besin emilimindeki azalma nedeniyle görülebilecek vitamin eksiklikleri için vitamin takviyeleri kullanılabilir.

Köpeklerde bağırsak enfeksiyonunun tedavisinde veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda ilerlemek gerekir. Bu nedenle hasta olan köpeklerin daha kötü olmaması ve hızlı bir şekilde iyileşebilmesi için yapılan önerilere uyulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Poodle (Kaniş Köpeği) Irkı, Karakteri ve Özellikleri Nelerdir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.