Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpekler Lahana Yiyebilir Mi?

Abone Ol 
Köpekler Lahana Yiyebilir Mi?

Köpekler lahana yiyebilir mi sorusunun cevabı, evcil köpek sahipleri tarafından merak edilmektedir. Salatalar, yemekler ve smoothie’lerde sıklıkla yer bulan lahana, bir süper gıda olarak kabul edilir. Göz sağlığını koruyabilir, kansere yakalanma riskini düşürür ve diğer hastalıkları önleyebilir. Peki, insanlar için pek çok faydası olan lahana köpeklere verilir mi? Dört ayaklı arkadaşınıza lahana verip veremeyeceğinizi açıkladık.

Köpekler Lahana Yiyebilir Mi? Yiyemez Mi?

Köpekler Lahana Yiyebilir Mi?

Köpek dostlarımızın temel beslenmesi köpek maması içermelidir. Bazı sebze ve meyveler ise küçük miktarlarda sevimli dostlarımıza sunulabilir. Öyleyse, köpekler lahana yiyebilir mi? İnsanlar için sağlık faydaları neredeyse sonsuz olan lahana, köpeklere sunulmaması gereken gıdalardan biridir. Bunun en büyük sebebi de yapısında kalsiyum oksalat ile izotiyosiyanatlar gibi bileşenlerin olmasıdır.

Kalsiyum oksalat mesane ve böbrek taşları gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu tür problemlere eğilimli olan köpekler, pazı, bamya, kinoa, pırasa, maydanoz, karalahana, pancar kökler, pancar yeşillikleri, ıspanak ve lahana gibi kalsiyum oksalat barındıran yiyecekler tüketmemeliler. Böbrek ve mesane taşları genelde tedavi edilebilir. Fakat veterinerler bu riske değmeyeceğini söylüyorlar.

Köpekler lahana yiyebilir mi diyenler için şu bilgiler de bahsedelim: Köpeklere lahana verilmemesi gerekir. Çünkü lahanada bulunan izotiyosiyanatlar, köpekler için potansiyel sağlık risklerini beraberinde getirir. Aslında bu bileşen insanlarda kanser savaşçısı olarak kabul edilirken, köpekler için aynı durum söz konusu olamamaktadır. Bundan dolayı da köpeklere lahana yedirilmemesi çok önemlidir.

Lahanada kalsiyum oksalat ile izotiyosiyanatlar yer aldığından, köpekler için yutulan miktar ancak çok küçük olduğunda güvenli kabul edilir. Köpeğiniz büyük miktarlarda lahana tüketirse, o zaman bu besin köpeğin vücudunda toksik hale gelebilir. Shih Tzu ya da başka bir küçük ırk köpeğiniz var ise yalnızca birkaç parça lahana bile tehlike arz edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Collie Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Lahanayla ilgili bir diğer tehdit ise köpeğin düzenli tüketmesi durumunda tiroid fonksiyonlarını olumsuz manada etkileme ihtimalidir. Özellikle de hipotiroidizmi bulunan köpekler rutin olarak büyük miktarlarda lahana yerlerse ilaç etkileşimi gibi bir durum meydana gelebilir.

Sonuç olarak köpeğe ara sıra minik miktarlarda lahana vermek muhtemelen herhangi bir hasara yol açmaz. Ancak bunun düzenli olarak yapılması, köpeğin sağlığını kötü etkileyebilir.

Köpeğiniz Lahana Yiyorsa Ne Yapmalısınız?

Köpekler lahana yiyebilir mi açıkladık. Şimdi de köpeğiniz lahana yediğinde ne yapmanız gerektiğinden söz edelim. Az miktarda lahana zararsız olsa da, bütün köpekler lahanaya aynı derecede tepki vermez. Köpeğinizin ırkı da lahana gibi besinlere nasıl tepki verdiğini etkileyen bir etmendir.

Her köpek benzersizdir ve bazı köpekleri rahatsız eden şey diğerlerini rahatsız etmemektedir. Her zaman olduğu gibi lahanayı da köpeğe vermeden önce veterinere danışmak en doğrusu olacaktır.

Köpeğiniz az miktarda lahanayı sindirebiliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu oluşmadıysa, problem yok demektir. Fakat lahana tüketiminden sonra köpeğiniz kötüleştiyse onu bir veterinere götürmelisiniz. En önemlisi de bir daha köpeğinizin lahana yemesine izin vermemelisiniz. Köpeğiniz lahanayı tolere edemiyorsa, hiç tüketmemesi çok önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.