Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde grip meydana gelebilir. Grip virüsleri pek çok hayvan türünde ortaya çıkabilir ve köpekler de bu hastalıktan muzdarip olabilir. Köpek gribi olarak da bilinen rahatsızlık, köpek dostlarımızda solunum yolu hastalığına neden olan bulaşıcı bir virüsten kaynaklanır. Herhangi bir köpeğe köpek gribi bulaşabilir. Barınak gibi yerlerdeki köpeklerle temas halinde olan hayvanlar özellikle risk altındadır.

https://www.youtube.com/watch?v=pqIZ1GMRVSs

Köpeklerde Grip Nedir?

Köpeklerde Grip

Köpeklerde grip çoğunlukla ölüme yol açmasa da akciğerleri tehlikeye sokabilir. Bu rahatsızlığa ortomiksovirüs ailesinden bir grip virüsü sebep olmaktadır. Bu virüsler son derece değişkendir ve kuşlar da dahil olmak üzere çoğu hayvanı etkileyebilir. Bu grupta yer alan köpek virüsü, A tipi influenza olarak bilinmektedir.

Grip virüsü belirli hayvan türlerini etkileme eğilimindedir. Fakat bazen virüslerin genetik yapısındaki değişiklikler onların diğer hayvanlara bulaşmasını da sağlar. Bazen insanlardan, atlardan ve diğer hayvanlardan gelen grip virüsleri de köpekleri etkiler ancak bu biraz daha nadirdir. Köpekleri etkileyen virüs çeşidi iki adettir. Bunlar; H3N2 ve H3N8 şeklindedir.

Köpeklerde Grip Belirtileri

Köpek gribine yakalanan köpekler çoğunlukla öksürük gibi diğer solunum yolu hastalıklarına benzeyen hafif ila orta şiddette semptomlar gösterirler. Öksürüğe ek olarak burun akıntısı ve iştahsızlık da ortaya çıkabilir. Köpek gribinden etkilenen evcil hayvan, köpek maması yemeye karşı isteksiz olacaktır. Ayrıca köpekte cansızlık ve düşük ateş de ortaya çıkabilir.

Kimi vakalarda zaman zaman kusma ve ishal durumu görülür. Bu belirtiler çoğu durumda meydana gelmez. Genel olarak belirtiler şunları içermektedir:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Burun ve göz akıntısı
  • İştahta azalma

Gribe yakalanan bir köpekte düşük ateş olabilir. Bu rahatsızlığa yakalanan çoğu köpekte düşük ateş seyrederken, ateşin yükselmesi ise köpeğin akciğerlerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini işaret edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Ne Kadar Sürede Doğurur ve Gebelik Süreçleri

Köpekler bu süreçte kendilerini iyi hissetse dahi üç haftaya kadar kuru öksürük devam edebilir. Hapşırma da grip belirtileri arasında yer alır. Hapşırma, genel olarak göz ve burundan akıntı ile birlikte gelen üst solunum yolu enfeksiyonunun yaygın bir göstergesidir.

Gribe yakalanan köpeğin burnundan ve gözlerinden renkli ya da berrak bir akıntı gelebilir. Akıntı koyu beyaz, sarı veya yeşil ise köpeğin ikincil bir bakteri enfeksiyonundan etkilenebileceği söz konusu olmaktadır. Bundan dolayı akıntının renginin değiştiğini fark ederseniz; veterinere danışmakta yarar var.

Burun ve göz akıntısı, ateşi ve üst solunum yolu tıkanıklığı olan köpeklerin kendilerini iyi hissetmemeleri nedeniyle iştahları da azalır. Rahat nefes alamadıkları için mama yeme konusunda isteksiz olabilirler. İştahsız olan köpek için bu noktada konserve köpek mamaları devreye girer. Hoş kokuları ve üstün lezzetleri ile dikkat çeken yaş köpek mamaları, iştahsız olan köpekleri cezbedecektir.

Ateş ve solunum yolu hastalıkları ve köpeklerde grip, köpeklerin daha az hareket etmesine yol açabilir. Bu süreçte köpek, köpek yatağı üzerinde dinlenmelidir. Olduğu yerde keyifli vakit geçirmesini sağlamak adına köpek oyuncakları evcil hayvana sunulabilir.

Köpeklerde Grip Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde grip nedenleri de bilinmelidir. Köpek gribine, havadaki damlacıklar yoluyla bulaşan bir virüs sebep olur. Köpekler bu virüsle enfekte oldukları zaman grip hastalığına yakalanırlar. Grip olan bir köpeğin öksürmesi veya hapşırması da başka bir köpeğin gribe yakalanmasına zemin hazırlar. Köpeğin enfekte damlacıkları soluması sonucu grip hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca, köpek gribi virüsleri yüzeylerde iki güne kadar, kıyafetlerde 24 saate ve ellerde ise on iki saate kadar kalabilir. Köpeğin enfekte kıyafet, el ve yüzeyler ile temas etmesi de grip olmasına sebebiyet verir. Bundan dolayı hijyen uygulamalarına çok dikkat edilmeli ve köpeğin halka açık yerlerde gezmesi önlenmelidir. Köpeğinizi dışarıda gezdirecekseniz ona göz kulak olmalı ve köpek tasması ile gezinmesini sağlamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Italian Greyhound (İtalyan Tazısı) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.