Köpeklerde Kulak Mantarı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Köpeklerde kulak mantarı neden olur? Mantar hastalığı genel olarak cildin mikrobik enfeksiyon kapmasıyla meydana gelen bir durumdur. Köpeklerin mantar hastalığına yakalanmasına neden olacak çok sayıda mantar türü bulunmaktadır. Bu mantar türlerinden bir tanesi de kulak derisine yerleşerek kulak mantarına neden olur.
Köpeklerde Kulak Mantarı Nedir?
Mantar kulaktaki kıl keseciklerine bulaşır ve birkaç gün içerisinde kıllarla beraber çoğalmaya başlar. Bu esnada ise deride yakıcı bir ödem meydana gelir. Yakıcı ödem ile beraber bakteriyel enfeksiyonlar oluşmaya başlar ve bu durum apse oluşmasına ve kılların dökülmesine neden olur. Bundan sonrasında çıkan kıllar çabuk kırılır ve hemen dökülmeye başlar.
Köpeklerde kulak mantarı, normal seyrini devam ettirerek kulak bölgesinde daire biçiminde dökülmeler yapar. Mantar köpeğe bulaştığı anda bir enfeksiyon oluşturmaz. Ancak köpeğin bağışıklığı düşükse veya köpek yeterli düzeyde beslenemiyorsa, stres veya depresyon gibi problemler yaşıyorsa, enfeksiyon oluşması muhtemeldir. Köpeklerde mantar hastalıkları en çok sonbahar aylarında ve yavru köpeklerde görülür. Kulak mantarından kurtulmanın en iyi yollarından biri doğru teşhis koyulması ve düzenli temizlik yapılmasıdır. Köpek kulak bakım ürünleri için TIKLAYINIZ!
Köpeklerde Kulak Mantarı Belirtileri
Köpeklerde meydana gelen kulak mantarı genelde baş, kulak, yanak, bacak ve kuyrukta başlar. Mantar oluşan bölgeleri köpek belirgin bir şekilde kaşır. Mantar olan bölgelerde cilt rengi diğer bölgelere göre daha koyu olur ve kepeklenmeler görülmeye başlanır. Kulak mantarının olduğu bölgelerdeki tüyler zamanla dökülür ve alan genişler.
Köpeklerde Kulak Mantarı Nedenleri
Köpeklerde kulak mantarı direkt ya da endirekt kontakla bulaşsa da bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerin mantar oluşumuna olan yatkınlığı her zaman daha yüksek olmaktadır. Bu yüzden sevimli dostunuzun bağışıklık sistemini destekleyen köpek mamaları tercih etmelisiniz. Diğer nedenler:
- Köpeklerin nemli, rutubetli ve sıcak ortamlarda yaşamaları da kulak mantarı olma nedenlerinden biridir. Köpeklerin derisinde meydana gelen tahrişler, kulak mantarına neden olmaktadır.
- Köpeklerin herhangi bir hastalıktan dolayı kullandığı antibiyotik, kemoterapi ve kortizon gibi ilaçlar kulak mantarı olma ihtimalini artırmaktadır. Bunun yanı sıra köpeğin derisine alerji verecek etkenler de kulak mantarını tetikler.
- Köpeklerin kulak mantarına yakalanma nedenlerinden biri de kötü beslenme ve bakımsızlıktır. Köpek tarağı ve fırça gibi eşyaların hijyeninin sağlanmaması mantara oluşumuna sebebiyet verir.
- Köpeklerin derisinde meydana gelen akar, uyuz ve enfeksiyon gibi etkenler de kulak mantarının oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Köpeklerde Kulak Mantarı Tedavisi
Köpeklerde kulak mantarı, kötü yaşam koşullarından ve yetersiz şekilde beslenme sonucunda düşen bağışıklık sisteminden dolayı ortaya çıkar. Bu yüzden köpeğin yaşam alanının iyileştirilmesi, hijyeninin sağlanması ve beslenmesine son derece önem verilmesi gerekiyor. Köpeğin kendisi, yaşadığı alanlar ve kullandığı malzemeler iyi bir şekilde temizlenmelidir. Aynı şekilde köpek yatağı da mutlaka temizlenmeli.
Kulak mantarı tedavisi yapılmadan önce köpeğin tüyleri iyi bir şekilde tıraş edilmelidir. Bunun yanı sıra veterinerin önerdiği solüsyon ile köpek düzenli bir şekilde banyo yaptırılmalıdır. Ayrıca kulak mantarının olduğu kısımlara veteriner hekimin verdiği antibiyotik preparatlar sürülmelidir. Kulak mantarı tedavisinde en çok, anti fungal preparatlar yani mantarı önlemeye yarayan tabletler kullanılmaktadır. Kulak mantarının oluşmasını önlemek amacıyla günümüzde köpek mantar aşıları da yaygın bir şekilde vurulmaktadır.
Kulak mantarı köpekte kronik bir hal almışsa, tedavi etmek uzun yıllar sürebilir. Bundan dolayı ne kadar erken teşhis yapılırsa tedavide o kadar yol kaydedilir. Köpeklerde kulak mantarı, kedilere ve diğer hayvanlara bulaşabileceği gibi insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Bu yüzden çok dikkat edilmeli ve hijyen en iyi şekilde sağlanmalıdır. Kulak mantarı erken teşhis edilirse mantar hemen tedavi edilebilir. Aksi durumda hem hastalık kronik bir hal alır hem de tedavisi yıllarca sürer.