Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlar Neden Tüy Döker? Kuşlarda Tüy Dökümü

Abone Ol 
Kuşlar Neden Tüy Döker? Kuşlarda Tüy Dökümü

Kuşlar neden tüy döker? Kuşların tüy dökmesinin farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler genel anlamda çevresel faktörlere bağlıdır. Özellikle de yetersiz beslenme gibi faktörler kuşların tüy dökmesine neden olabilmektedir.

Ayrıca stres ve benzeri faktörlerin de kuşlarda tüy dökülmesine neden olduğu görülmüştür. Bunlara ek olarak mantar gibi çeşitli rahatsızlıklar da bölgesel tüy dökülmesinin nedenidir. Bu nedenle tüy dökülmesinin nedenine uygun bir tedavi sağlanması, tüy dökülmesinin engellenmesine de yardımcı olabilir. Peki, kuşlar neden tüy döker? Kuşlarda tüy dökülmesinin nedenleri ne olabilir?

Kuşlar Neden Tüy Döker?

Kuşların tüy dökmesinin nedenleri genel anlamda çevreseldir. Yetersiz beslenme, stres, ortamın sıcaklığı ya da durumu gibi farklı koşullar tüy dökülmesine neden olabilir. Bunlara ek olarak kuşların tüy dökmesinin bir diğer nedeni hastalıklar da olabilir. Bu nedenle de anormal tüy dökülmesi gözlemlendiği zaman veteriner desteği almak gerekli olabilir.

Kuşlarda Yetersiz Beslenme

Kuşların yetersiz beslenmesi tüylerinin dökülmesine sebep olmaktadır. Özellikle de gerekli vitamin ve mineral içeriklerinin alınmaması tüylerin dökülmesinde etkendir. Bu nedenle de doğru mamayı tercih etmek önemlidir. Mama içeriğinin yanı sıra mamanın miktarı da tüy dökülmesine neden olabilir. Kuşların yeterli miktarda mama tüketmesi, pek çok hastalık ve rahatsızlıktan korunması için önemlidir.

Gerekirse kuşların mamalarına ya da sularına katılabilen vitamin destekleri, tercih edilebilir. Bu sayede yeterli ve dengeli beslenen kuşunuzun vitamin takviyesi alarak daha sağlıklı olması da mümkündür. Besleyici kuş yemlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Mantar Hastalığı Kuşlarda Tüy Dökülmesine Neden Olur

Kuşlarda görülen mantar hastalığı bölgesel olarak tüylerin dökülmesine neden olabilir. Gaga, bacak ve gövdede bölgesel şekilde tüy dökülmesi görürseniz bu durum mantar hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda veteriner desteği almanız gerekir. Veterinerin tavsiye edeceği tedavi yöntemini düzenli şekilde uygularsanız tüy dökülmesinin son bulması da mümkün olabilir. Ayrıca tedavi devam ettikçe dökülen tüylerin yerine yeni tüylerin çıktığını da görebilirsiniz.

Stres Kaynaklı Kuşlarda Tüy Dökülmesi

Kuşlar da etraftaki pek çok olaydan etkilenebilir. Buna bağlı olarak tüy dökülmesi görülebilir. Taşınma, ev eşyalarının değişimi, sahibin değişmesi ya da ilgisizliği, tüm günü tek geçirmek gibi farklı pek çok durum kuşlarda stres yaratabilir. Özellikle de deprem, farklı bir hayvanla iç içe olmak gibi büyük durumlar kuşlarda sürekli olarak strese neden olacaktır. Bu durumda tüy dökülmesi de uzun süre devam edecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Jumbo Muhabbet Kuşu Özellikleri ve Bakımı

Hava Değişimi ve Kuşlarda Tüylerin Dökülmesi

Ani olarak soğuyan ya da ısınan havalar kuşlarda tüy dökülmesine neden olabilir. Bu durumda mevsimsel bir tüy değişimi olduğu söylenebilir ancak havaların birden değişmesi kuşların havaya ayak uyduramamasına neden olacaktır. Bu durumda havanın sıcaklığına göre kafesin konumunu ya da durumunu iyi ayarlamak gerekebilir. Yazlık tüylerini çıkaran kuşların soğuk havalarda rüzgar almaması ya da sıcak havalarda kuşların doğrudan güneşin altına konulması gereklidir.

Kuşlarda tüy dökümü hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.