Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kuşlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Kuşlarda hastalık belirtileri, özellikle yeni kuş sahipleri tarafından bilinmelidir. Kuşlar genellikle hasta olduklarını gizleyebilen canlılardır. Evcil kuşunuzun yaşamını ve sağlığını tehdit eden bir rahatsızlık söz konusu ise bunu kısa zamanda fark etmeli ve kuşunuzu veterinere götürmelisiniz.

Kuşlarda Hastalık Belirtileri

Kuşlarda Hastalık

Kuşlarda hastalık semptomları kendini farklı şekillerde gösterir. Kuşlar hassas ve zeki hayvanlardır. Günlük aktivitelerine, davranışlarına ve tutumlarına dikkat ederek, hastalıklarını gizlemeye çalışabilirler. Kuşunuzun sağlığı ile alakalı bir problem olduğunu düşünüyorsanız; vakit kaybetmeden bir veterinerden yardım almalısınız.

Kuşlarda hastalık belirtileri aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

1. Kuş Dışkısında Değişiklik

Kuşunuzun dışkısı, bir şeylerin yanlış gittiğini açıkça gösterir. Dışkının rengi, onu beslediğiniz şeye bağlı olarak biraz değişebilir. Sarı, kahverengi ya da siyah dışkı görürseniz; bu durum kuşunuzun hasta olabileceğine işaret eder.

Kuş dışkısındaki değişiklik, iç kanama ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir. Ayrıca kuşunuzun dışkısının kıvamındaki değişikliğe de göz atmalısınız. Çok akıcı veya çok sert dışkı da kuşunuzun hasta olduğunu gösterir.

2. Kuşlarda Kabarık Tüyler ve Kilo Verme

Kuşlarda hastalık belirtileri arasında bir diğeri de kabarık tüyler ve kilo vermedir. Uzun süre boyunca tüyleri kabarık şekilde oturan kuşlar, çoğunlukla solunum yolu problemlerinden muzdarip olabilirler. Tüylerin kabarması, kuş için ciddi bir sorun oluşturabilecek kilo kaybını da gizler.

Evcil kuşunuzda bu tarz detayları bir günden fazla gözlemlerseniz; onu veterinere götürmeniz gerekmektedir. Kuşlarda zayıflama, yalnızca gücün azalması bakımından değil, aynı zamanda organ işlevlerinin bozulması açısından da ciddi bir sorundur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kolay Eğitilen Kuş Türleri Hangileri?

3. Kuşlarda Akıntılı ve İltihaplı Gaga ve Gözler

Kuşlarda hastalık semptomları, gaga ve gözlerde de ortaya çıkar. Kuşunuzun gagasına çok dikkat etmelisiniz. Herhangi bir iltihaplanma, kızarıklık ya da şekil bozukluğu fark ederseniz; kuşunuzda bir problem var demektir. Aynı şey gözler için de geçerlidir. Kuşunuzun gözleri bulutlu, akıntılı ve iltihaplı görünüyor ise sevimli dostunuz hasta olabilir. Gaga sağlığını teşvik etmek için gaga taşı kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

4. Kuşlarda İştahsızlık

Kuşlarda hastalık; iştahsızlık olarak da ortaya çıkar. Kuş dostlarımızın oldukça yüksek bir metabolizması vardır. Bu sebeple kaliteli kuş yemleri ile beslenmeleri, temiz ve yeterli miktarda su tüketmeleri önemlidir.

Kuşunuz yem tüketmeyi bırakırsa ve kilo vermeye başlarsa; bu bir bağırsak tıkanıklığının ya da sindirim sorununun göstergesi olabilir. Bu tarz sorunlar olduğunda kuşunuzun yaşamı tehlikeye girer. Bundan ötürü kuşunuzun iştahında bir değişiklik görürseniz; hızlı bir şekilde veteriner desteği almanız şarttır.

Kuşunuzu beslemeden evvel, her gün kuş kafesi temizliği yaptığınızdan emin olun. Bu, yem tüketiminin ve dışkıdaki değişiklikleri takip etmenin kolay ve pratik bir yoludur.

5. Kuşlarda Açık Ağız Solunumu

Solunum problemleri, kuş hastalıkları arasında yaygındır. Ne yazık ki en ciddi kuş problemleri arasında yer almaktadır. Kuşunuzun ağzı açık bir şekilde nefes aldığını fark ederseniz; büyük ihtimalle kuşunuz uzun zamandır hastadır. Bu, acil veteriner müdahalesi gerektirir.

6. Kuşlarda Kuyruk Sallama

Kuşlarda hastalık belirtileri listesinde bir diğeri de kuyruk sallama. Kuyruğun uzun zamanlı, tekrarlayan bir şekilde sallanması, solunum yolu enfeksiyonuna işaret eder. İnsanlardan farklı olarak, kuşlarda göğüs boşluğunu mideden ayıran bir diyafram bulunmaz. Kuyruğun kökünde yer alan kaslar, hava girişi için akciğerleri genişletmeye yardımcı olur. Bu da kuşların rahat nefes almasını teşvik eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cennet Papağanı Nasıl Konuşturulur? Yöntemler Neler?

Kuşunuz nefes almada problem yaşıyorsa; kuyruk bölümündeki kaslar daha fazla çalışır ve kuyruğun aşağı doğru sallanmasına yol açar. Kuyruk sallanması ise genel olarak hastalığın ilerleyen evrelerinde fark edilir. Bu yüzden kuşunuzun kuyruğunu anormal şekilde salladığını görürseniz; onu veterinere kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.