Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlarda Stres Problemi

Abone Ol 
Kuşlarda Stres Problemi

Kuşlarda stres, yaygın olarak görülen sorunlardan biridir. Stres hem insanların hem de evcil hayvanların genel sağlığını olumsuz şekilde etkilemektedir. Evcil kuşlar doğal olarak çok hassastır ve strese meyilli olan canlılardır. Evcil kuşunuzdaki stres belirtilerini bilmek ve kısa sürede önlem almak son derece önemlidir.

Kuşlarda Stres Neden Olur?

Kuşlarda stres birçok farklı durumdan kaynaklanabilmektedir. İnsanlar gibi kuş dostlarımız da bir dizi farklı sebepten ötürü stres yaşayabilirler. Kuşlar, alışkanlıklarına çok düşkündür. Programlarında ya da ortamlarında bir değişiklik olması, onların strese girmelerine yol açabilir.

Ortamdaki değişiklikler, kuş kafesi değişikliği, yeni bir eve taşınma, yeni aile üyeleri ya da evcil hayvanlar gibi çeşitli faktörler, kuşların stres seviyesini artırabilir. Bunlara ek olarak dış sesler, boya rengi, kafesin yerinin değişmesi gibi durumlar da stresi etkiler.

Yeni bir rutin, kuşlarda stres yaratabilir. Örneğin, pencereden görünen farklı bir hayvan da kuşunuzun korkmasına ve stres yaşamasına sebebiyet verebilir. Daha karanlık bir odaya geçiş, gün ışığından yararlanmama ya da kafesin aşırı kaplanması gibi hususlar da buna neden olabilmektedir. Işık döngüsündeki herhangi bir değişiklik, kuşun ruh halinin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.

Kuşlarda Stres Belirtileri Nelerdir?

Kuşlarda Stres

Kuşlarda stres kendini farklı şekillerde belli eder. Bu belirtilerin hepsi de ciddiye alınmalı ve buna göre hareket edilmelidir. Kuşunuzda anormal durumlar görürseniz, onu en kısa sürede bir veterinere götürmeniz oldukça önemlidir. Kuş dostlarımızın stres yaşadığını gösteren detaylar şunları içerir:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri

1. Kuşlarda Tüy Yolma

Kuşlarda stres söz konusu olduğunda önemli belirtilerden ilki tüy yolma davranışıdır. Hem büyük hem de küçük kuşlarda görülebilen bir harekettir. Bazı kuşlar ise tüylerini yolmaya ek olarak kendilerini yaralamaya da meyilli olurlar. Bunlar ciddi hasarlara yol açabilir ve kuşun acilen tedavi edilmesi önemlidir.

2. Kuşlarda Saldırganlık

Evcil kuşta gelişen ani saldırganlık hali, kuşun stres yaşadığının açık bir göstergesi olabilir. Tıslama, ısırma ve aşırı çığlık atma gibi davranışlar esasen bir gecede bile ortaya çıkabilir. Evcil kuşunuzda bunlara benzer semptomlar fark ederseniz de bir veterinerden yardım almanız gerekir.

3. Kuşlarda İştah Kaybı

Normalde kuş yemleri tüketme konusunda problemi olmayan bir kuş aniden yem yemeyi bırakırsa, bu durum stres ya da farklı bir sağlık sorununa işaret eder. Kuşunuzun hasta ya da yaralı olmadığından emin olmak veya kuşunuzun ihtiyaç duyduğu tedavinin gerçekleşmesi için onu veterinere götürmelisiniz.

4. Kuşun Ötüşünde Değişiklik

Kuşlarda stres sorunun bir diğeri işareti de ötmedeki değişikliklerdir. Bazı stresli kuşlar sık olarak çığlık atamaya başlar. Ara sıra duyulan yüksek sesler normal kabul edilirken bunun bir alışkanlığa dönüşmesi ise tamamen bir sorunun olduğunu gösterir. Bazı kuşlarda ise sessizleşme durumu ortaya çıkabilir.

5. Kuşlarda Tekrarlayan Davranışlar

Bazı kuşlar ve özellikle de kakadular, stres yaşadıkları zaman basmakalıp davranışlar sergilemeye başlayabilirler. Baş sallama, kafes içinde hızlı hareket etme ve ayak parmaklarına dokunma gibi davranışlar bunlara örnek gösterilebilir.

6. Kuşlarda Korku

Normal şartlarda elle tutulmaktan mutlu olan bir kuş aniden sizden korkmaya başlar ise ruhsal problemler yaşıyor olabilir.

Kuşlarda Stres Problemini Yok Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Kuşun ortamında bir stres faktörü varsa bunu ortadan kaldırmak için bir şeyler yapmanız gerekir. Kuşlarda stres problemini çözmek için şunlara dikkat etmenizde yarar var:

  • Kuşunuza bağırmayın: Stresli ve korkmuş bir kuşa bağırmayın.
  • Yavaşça hareket edin: Kuşunuz stresli olduğu için size saldırabilir. Bu aşamada hızlı bir şekilde uzaklaşmak ise kuşu tedirgin edebilir. Onunla ilgilenirken her koşulda sevgi dolu ve nazik olmaya dikkat edin.
  • Oyuncak sunun: Kuşların iyi vakit geçirmelerini sağlamak için özel olarak üretilen oyuncaklar vardır. Kuş oyuncağı ile sevimli dostunuzun ruh halini yükseltebilirsiniz.
  • Kafes dışı zaman: Kuşunuzun biraz özgür olması ve kendini iyi hissetmesi için ona kafes dışı zaman sağlayın.
  • Veterinere götürün: Kuşunuzun tedavi görmesi için bir veterinerden yardım alın.
  • Sağlıklı beslenme: Kuşunuzun kaliteli kuş yemleri ile beslenmesine özen gösterin.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sevda Papağanı (Sultan Papağanı) Hakkında Bilgiler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.