Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Papağanlarda Isırma Problemi Nasıl Durdurulur?

Abone Ol 
Papağanlarda Isırma Problemi Nasıl Durdurulur?

Papağanlarda ısırma problemi yaygın bir davranış sorunudur. Tüm evcil kuşlar ısırır. Fakat bu durum kuşların saldırgan olduğu anlamı taşımaz. Yine de ısırma davranışının sık olarak gerçekleşmesi, kuşta davranış problemini işaret eder.

Papağanlarda Isırma Problemi Neden Olur?

Papağanlarda Isırma Problemi

Bir kuşun sizi ısırması, onun kaba ve saldırgan olduğunu doğrulamasa da bunun sık sık yaşanması ise bazı sorunların habercisidir. Papağanlar, gagalarını çeşitli işlevler için kullanırlar. Örneğin, tüylerini temizlemek, kuş yemi yemek, tırmanmak ve kuş oyuncakları ile oynamak için gagalarından yardım alırlar.

Papağan dostlarımız, kuş yemlerine, oyuncaklara, tüneklere ve bazen de sahiplerine tutunmak için gagalarını tercih ederler. Kuşunuz normalde iyi huylu ise kuş dostunuzun sizi gerçekten ısırıp ısırmadığını ya da yalnızca gagasını normal, sağlıklı bir şekilde kullanıp kullanmadığını değerlendirmeniz gerekir. Papağanlarda ısırma problemi aşağıdaki sebeplerden kaynaklanır:

Papağanlarda Korku

Papağanınız, korkudan dolayı sizi ısırıyor olabilir. Yavruluk döneminde elle beslenen papağanlar dahi tutarlı bir şekilde düzgün sosyalleştirilmezlerse insanlardan korkabilirler. Kuşunuz bir yetişkin olarak yaşamınıza dahil olduysa, ısırma davranışına yol açabilecek çok sayıda korku faktörü ile karşılaşmış olabilir.

İnsanlarla etkileşime girmekten çekinmeyen, rahat ve sosyal kuşlar bile bazı şeylerden korkabilirler. Dürtüsel olarak ısırma davranışına girişebilirler. Papağan dostunuzun güvenini nasıl kazanacağınızı öğrenmek, kuşunuzun korkmasını önleyecektir.

Papağanlarda Saldırganlık

Papağanınız oynamıyor, tırmanmaya çalışmıyor ve korkmuyor ise ısırmasının temelinde saldırganlık olabilir. Papağanlarda saldırganlık mutsuzluğa yol açan ciddi bir sorun olarak bilinir. Papağanlarda saldırganlığın sebepleri arasında ergenlik, bölgesellik ya da üreme mevsimi esnasındaki hormonal durumlar, zihinsel uyarılma eksikliği, stres ve baskınlık sorunları bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Kafesinde Neler Olmalı?

Kuşunuzun saldırganlığına neden olacak çeşitli faktörleri ortadan kaldırmalısınız. Bunun için kuşa rahatsızlık verecek şeyleri kontrol edin. Kafes özellikle rüzgarlı ve aşırı ışık alan bir yerde olmamalıdır. Kuş kafesi rutin olarak temizlenmeli ve kuşa hijyenik bir alan sağlanmalıdır.

Gerekli önlemleri alın ve kuşunuzun tepkisini kontrol edin. Papağanlarda ısırma problemi devam ederse, kuşunuzu bir veterinere götürmeniz gerekir.

Papağanlarda Isırma Problemi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Korku veya saldırganlık sebebi ile ısırma davranışı geliştiren bir papağana sahip olmak eğlenceli bir durum değildir. Bir papağanın gagasının gücünden dolayı ısırıklar sadece fiziksel tehlike oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda kuşun da mutsuz hissetmesine yol açar. Her evcil papağan sahibi, tüylü arkadaşlarının mutlu olduğundan emin olmayı arzular. Isırma gibi problemli davranışlar baş gösterdiğinde, bu davranışların uzun vadeli sonuçları ortaya çıkmadan evvel sorunu çözmek için hızlı hareket etmek mühimdir.

Isıran papağanı sakinleştirmek ve onunla daha normal bir ilişki kurmak için bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Bunlar:

  • Her papağan sahibi doğuştan bir kuş eğitmeni olmaz. Fakat sabır ve çaba ile kuşunuzu en iyi şekilde eğitmeniz mümkün. Kuşunuza bağırmayın, güven ilişkisi oluşturmaya çalışın ve kuş ödülleri ile sevimli dostunuzu memnun edin.
  • Kuşlar, hareketlerimizi köpek ve kediler gibi evcil hayvanlardan farklı biçimde yorumlayan çok hassas canlılardır. Bu nedenle, bazı hareketleriniz hayal kırıklığına ve yanlış iletişime neden olabilir. Bu bağlamda kuş psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Kuşunuza tutarlı mesajlar göndermeye odaklanmalısınız.
  • Papağanlarda ısırma problemi ile baş etmenin yolu, kuşunuzun davranış kalıplarını izlemek ve istenmeyen davranışın nedenini tam olarak belirlemek ve düzeltmek için tutarlı eğitim sağlamaktır.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.