Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Manx Kedi Irkı Fiziksel Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Manx Kedi Irkı Fiziksel Özellikleri ve Bakımı
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2042.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Manx kedi ırkı, kuyruksuz olmasıyla her daim dikkat çeken bir kedi cinsi olmaktadır. Bugünkü yazımızda bu afacan kedileri daha da yakından tanıyacağız.

https://www.youtube.com/watch?v=l5x6VL-SNDQ

Karakter Özellikleri

Bu kedilerin bilinen en önemli özelliklerinden biri utangaç bir yapıya sahip olmalarıdır. Sahibine uyum sağlaması ve alışması ayları alabilir. Fakat bir defa alışınca duygusal bağ kurabilirler. Sahibi haricinde farklı birinin ilgisini istemezler. Eve farklı biri gelince saklanma eğilimleri olur.

Karakteristik fonksiyonları ise çeşitlerine göre değişebilmektedir. Mesela Rupy Manx kedi ırkı daha dost canlısıdır. Ama Stumpy ve Lpngles Manx kedileri genelde daha mesafeli olurlar. Tabii hepsini kesin çizgiler dahilinde ayırmak mümkün değildir. Bu çoğu zaman mümkün olmaz.

Tarihçesi

Manx kedi ırkının anavatanı Man Adası olmaktadır. Burası konum olarak İrlanda Denizi içerisindedir. İrlanda ve İngiltere’nin orta kısmında kalan bu adada uzun süredir yaşam süren Manx kedilerinin bu adaya ilk defa gelmesi ile alakalı ise birden çok hikaye bulunmaktadır. Bu hikayeleri sizlere birer birer anlatıyor olacağız. İşte detaylar…

Tarihte yaşanan birçok olay incelendiği zaman bu yerde 1588 senesinde yaşanmış olan bir gemi kazasından sağ çıkabileceği düşünülüyor. Spanish Armada adıyla bilinmekte olan bu gemide fare avlayabilmesi için bulunduğu bilinen bu kedilerin gemi batmasının hemen akabinde bir şekilde kendini kurtardığı söylenir.

Başka bir şeye göre ise Fenikeli olan tüccarların bu kedi ırkını Japonya dolaylarından Man Adası’na getirmiş olacağı söyleniyor. Bu kedilerin bu adaya Vikingler aracılığıyla getirildiğini söyleyen de çok fazla kişi var. Adada yaşayanların bu kedilerin en çok da eski zamanlarda genetik mutasyon yaşanması sonucunda kuyruğunu kaybetmesiyle alakalı öyküleri vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar? Kedi Bıyığının Fonksiyonu Nedir?

Fiziksel Özellikleri

Bu kediler genel olarak siyah renktedir. Fakat gri, kül rengi ve beyaz renkte olanlarına da denk gelebilirsiniz. Ortalama biçimde yaşam süreleri ise öteki kedilere nazaran daha kısa olur. İyi bakarsanız 14 sene yaşar. Bu kedileri değişik yapan tek özellikleri kuyruklarının kısa olması hali değildir.

Bu kedilerin hemen hemen hepsi de tavşana benzer bir biçimde zıplayarak yürüyüş yapar. Değişik yürüyüşleri ile alakalı birçok efsane üretilmiştir. En yaygını ise bu kedilerin kedi ve tavşanların çiftleşmesi sonucunda oluştuğudur. Tabii bu durumun bilimsel bir geçerliliği bulunmamaktadır diyebiliriz.

Bu kediler genetik mutasyon geçirdiklerinden ötürü birçok rahatsızlığa yatkın olur. Henüz yavru oldukları süreçte kornea bölümünde meydana gelen bir hasar, görmede sorun oluşmasına neden olabilir. Yalnızca bu kedi ırkında görülen ve doğuştan oluşan hastalıklara Manx Sendromu deniyor. Bu sendrom maalesef ki ciddi bir durumdur.

Bu sendrom, yeni doğan her 5 Manx kedi ırkından birinde görülür. Mide, omurga ve bağırsak kısımlarında rastlanan rahatsızlıkların büyük bir kısmının sebebi genlerle alakalı olduğundan ötürü tedavisi mümkün değildir. Bunları bilerek bu kedileri sahiplenin. Bilmeden sahiplenmeniz çok yanlış bir davranıştır.

Bakımı

Manx Kedisi

Sarı Manx Kedisi

Bu kedilerin bakımını yapmak basittir. Hem yaş hem de kuru kedi maması ile beslenebilirler. 3 ila 4 ayda bir uzayan tırnaklarını tamamen dikkatli bir şekilde kesmelisiniz. Kesemiyorsanız muhakkak veteriner hekime götürüp kestirin. Longhair Manx kedi ırkının tüyleri haftada en az 2 kez taranmalıdır.

Shorthair Manx kedi ırkının tüylerini 10 günde bir kez tararsanız bu kafi olacaktır. Bu kediler oyun oynamaya bayılır. Alaka göremezlerse stres yaparlar. En çok sorulan ve merak edilen durumlardan biri ise bu kedilerin öteki evcil hayvanlarla olan uyumu olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İshal ve Belirtileri

Bu kediler uysal bir ırktır. Diğer kedilerle ve köpeklerle de arası iyi olur. Manx kedilerinin bakımını üstlenmek istiyorsanız bunları bilmelisiniz. Bu güzel kedilerin çocuklar ve hayvanlarla olan ilişkisini daha detaylı ele almak istiyoruz. İşte tüm detaylar…

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Zeki ve sevecen kişiliği ile dikkat çeken bu özel kediler, çocuklu olan aileler bakımından son derece ideal bir ev kedisi olmaktadır. İnsanlarla her zaman etkileşime geçmeyi seven bu özel kedi ırkı, çocuklarla da çok iyi anlaşır. Her zaman hareketli yapısıyla çocukların peşinden gitmeye bayılan bu kediler, fırlat getir oyunlarında çok iyidir. Bu konuda resmen köpeklerle kapışabilir.

Köpeklere benzeyen bu kediler her zaman dost canlısı olurlar. En çok da beraber büyütüldükleri zaman iyi anlaşırlar. Öteki hayvanlarla da dost olur. Avcı bir kedidir. Küçük evcil hayvanlar ile beraber bakılması sakıncalı bir durum olarak dikkat çeker. Bu nedenle bir arada beslenmemelidir. Bunun dışında herhangi bir sorun yaşayacağınızı düşünmeyiz.

Beslenme

Kilo almaya yatkın bir ırktır. Bu nedenle kilo kontrolüne dikkat etmeniz lazım diyebiliriz. Bu çok önemlidir. Kedi maması seçerken kesinlikle genel sağlık halinin ve yaşının göz önüne alınması lazımdır. Bir veteriner hekimden sürekli olarak yardım alabilirsiniz. Lütfen bu tarz durumlarda asla ama asla çekinmeyin.

Üreme

Bu kedilerin yetişkin boyutuna ulaşabilmesi beş seneye değin uzar. Bu sebeple çiftleşmenin veteriner aracılığıyla onaylanması önemli bir konudur. Manx kedilerinin gebelik süresi ise hemen hemen 63 ila 68 gün kadar sürer. Gebelik 4. hafta itibarıyla kendini belli eder.

Tek bir gebelikte 3 ila 6 tane yavru doğar. Fakat bu ırkın yetiştirilmesi konusunda dikkatli olunması gereken bazı durumlar da vardır. Manx geni nedeniyle iki kuyruksuz kedinin çiftleşmesini önermiyoruz. Bu kalıtsal durumun aktarılmaması ve kötü durumlara yani ölümlere neden olmaması önemli bir konudur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kediler İçin İhtiyaç Listesi

Sıkça Sorulan Sorular

Manx kedileri hakkında sıkça sorulan soruları ve cevaplarını sizler için bir araya getirdik. İşte tüm detaylarıyla bu güzel kediler…

Manx Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Bu kediler genel olarak kornea hastalığı, megakolon hastalığı, kıvrımlı kuyruk sendromu, sakrokoksikeal disgenez hastalığı gibi birçok hastalıkla mücadele eder.

Bu Kedilerin Bakımını Yapmak Zor mudur?

Bu güzel kedilerin meşakkatli bir bakımı vardır dersek yanılmış oluruz. Bu nedenle özenli bir bakım yapmanız gerekir. Ona güzel davranın, o da sizi sevecektir. Bunun dışında herhangi bir şey yoktur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.