Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

17.10.2021
8.286
Abone Ol 
Muhabbet Kuşları Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Muhabbet kuşları diğer kuşlara göre konuşmaya en yatkın olan canlılardır. Peki, muhabbet kuşları ne zaman konuşmaya başlar? İşte detaylar!

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Konuşmaya Başlar? Muhabbet Kuşu Konuşma Zamanı

Erkek muhabbet kuşları daha hızlı ve daha çok konuşma becerisi gösterirken, dişi muhabbet kuşlarının konuşması gösterilen ilgiye bağlıdır. Muhabbet kuşları hakkında bazı detaylara dikkat edildiği durumda kısa bir zamanda konuşması sağlanabilir. Muhabbet kuşu sahiplenildiğinde, ilk zamanlar yanına pek yaklaşılmamalıdır. Ancak bunu yaparken kuştan tamamen uzak durmak da doğru değildir.

Muhabbet kuşuna mesafe doğru ayarlanmalı ki, kuş sahibinin kokusunu alsın ve ona alışabilsin. Yaklaşık 10 gün geçtikten sonra kuşu ele alarak ona hafif bir ses tonuyla seslenmek, konuşmaya başlaması adına uygulanabilecek ilk adımdır.

Muhabbet kuşlarının konuşabilmeleri veya konuşamamaları, sadece sahibinden aldığı ilgiye, sevgiye ve kuşun cinsiyetine bağlı olabilmektedir. Yavru muhabbet kuşları ise yetişkin kuşlara göre daha geç konuşmaya başlarlar. Fakat muhabbet kuşlarına yavruyken verilen eğitim sonrasında kuşun yetişkinliğe erişmesi, kısa zamanda söylenen kelimeleri ezberlemesine yardımcı olur. Bu yüzden muhabbet kuşlarına yavruluk dönemlerinde konuşma eğitimi vermek gerekir.

Bunun yanı sıra, muhabbet kuşları cinsiyetine göre de konuşmayı daha geç veya daha erken şekilde öğrenirler. Ancak ortalama bir süre biçmek gerekirse, yaklaşık 1 yıla kadar gerekli ilgi ve eğitim verildiği zaman muhabbet kuşları az da olsa konuşmaya başlarlar.

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Konuşur?

Muhabbet kuşları ne zaman konuşmaya başlar? Muhabbet kuşlarının konuşma zamanı yaklaşık yaklaşık 6 haftalık süre ile kabul edilmektedir. Bir başka deyişle bu süreye ulaşan muhabbet kuşları için konuşma eğitimi verilmeye başlanabilir. Bazı muhabbet kuşları 4 haftalık olduğunda konuşmaya başlayabilirler. Ancak 4 haftalık olan muhabbet kuşu konuşmaya başlamadığı zaman endişelenmemek gerekir. 5-6 haftalık olduğu zaman konuşma eğitimi vermeye başlanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lori Papağanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur?

Muhabbet kuşu 5-6 haftalık olduğu zaman konuşma eğitimi vermeye başlanabilir. Ancak büyük sabır ve özveri ile kuşu konuşturmaya başlamak mümkündür. Yavru muhabbet kuşu eğitmeye çalışılıyorsa ilk önce sahibini tanımasını sağlamak gerekir. Bunun içinde kafesinin yanına giderek yumuşak bir ses tonuyla, çok kısık veya yüksek olmayacak bir şekilde ismi söylenebilir.

Muhabbet kuşları sahiplerinin onlara seslenmesini çok severler ve sahiplerine karşılık vermeye çalışırlar. Yaşamlarını kafes içerisinde geçiren kuşlar, kafes içerisinde farklı şeylerle ilgilenseler dahi her zaman sahibinin sesini duyar ve duyduğu sesleri hafızalarına kaydederler.

Muhabbet kuşunun konuşmasını sağlamak için en önemli nokta, öğretilecek kelimeleri kafesin yanına giderek aralıklı olarak tekrar etmektedir. Öğrenmesi istenen kelimeler doğru bir şekilde tekrarlanırsa ve bu düzenli bir şekilde her gün yapılırsa, muhabbet kuşu kelimeleri öğrenmeye başlar. Konuşma eğitimi sırasında öğretilmek istenen kelimeler basit seçilmeli ve çok uzun süre söylememeye dikkat edilmelidir. Çünkü muhabbet kuşu bir zaman sonra sıkılmaya başlayacak ve sahibine olan ilgisini kaybedecektir. Bunun yanı sıra muhabbet kuşu oyun oynamak istediğinde, öncelik oyuna verilmelidir. Aksi taktirde öğretilmeye çalışan kelimeler muhabbet kuşunun dikkatini çekmeyecektir. Bundan dolayı kuşa verilen eğitimin süresini ve kelime tekrarını doğru ayarlamakta fayda vardır.

Muhabbet kuşları ne zaman konuşmaya başlar diyenler için şu bilgilerden de söz edelim: Kuşa her gün 2-3 seans olacak şekilde aralıklı sürelerle, yumuşak ses tonuyla aynı sözcüğü tekrarlayarak eğitim vermek doğru olacaktır. Bu aşamada en önemli nokta, kuşa aynı sözcüğü vurgulamak olacaktır. Eğer her seansta farklı kelimeler kullanılırsa veya eğitim süresince çeşitli kelimeler öğretilmeye başlanılırsa, bu durum muhabbet kuşunun kelimeleri tam olarak öğrenmesine engel olur. Ayrıca konuşturma eğitimleri, gün ışığında veya aydınlık bir ortamda yapılmalıdır. Karanlık oda da verilen eğitimler, muhabbet kuşunun sesleri anlamasını engelleyecek ve bu durumda kuş tedirgin olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanarya Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Muhabbet kuşu konuşturma eğitimi ile ilgili verilen bir diğer eğitim de hazır seslerin kullanılmasıdır. Bu eğitim telefon ya da bilgisayar üzerinden açılan ses kayıtları açılarak gerçekleştirildiği için kuşun konuşması için faydalı değildir. Kuşun konuşabilmesi için sahibinin ilgisini alması ve sesini duyması gerekmektedir. Bundan dolayı hazır sesler kuşun konuşmasına fayda etmemektedir. Kayıt üzerinden dinletilen seslerde, kuş kaynağını bilmeyeceği için bu sesleri tekrarlamak için bir istek duymayacaktır.

Muhabbet kuşları öğretilmek istenilen kelimelerin anlamlarını bilmedikleri için haliyle öğrenmeleri anlamlarını bilmeden gerçekleşecektir. Aynı şekilde çıkardıkları seslere tam olarak konuşma diyemeyiz. Sadece sahibinin tekrarladığı sesler hoşuna gittiği için bu sözcükleri kullanmaya çalışacaktır. Erkek muhabbet kuşları daha çabuk konuşmaya başlarken, dişi kuşlar için durum böyle değildir. Dişi muhabbet kuşları için daha fazla sabır göstermek ve uğraşmak gerekecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.