Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Ne Zaman Yumurtlar?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Ne Zaman Yumurtlar?

Bugünkü yazımız, muhabbet kuşları hakkında en çok sorulan soruyu yanıtlar nitelikte bir yazı oluyor. Muhabbet kuşu ne zaman yumurtlar sorusunu herkes sık sık soruyor. O halde cevaba gelin birlikte göz atalım…

Muhabbet kuşları gözlerimizi kamaştıran özel renk skalaları, bizlerle olan iletişimleri ve kıvrak zekaları ile hepimizin gönlünü fethetmiş olan kuş türleri olmaktadır. Konuşma kabiliyetleri gelişmiş bir yapıdadır.

Ses taklitleri ise muazzam seviyededir ve hepimizin de sık sık dikkatini çekmektedir. Bu kuşların asıl vatanları ise Avusturalya olmaktadır. Her hayvan gibi bu kuş türleri de nesillerinin devamını sağlamak için üremelidir.

Erişkin dönemlerine girdikleri zaman, uygun şartlar oluşursa senede üç ila dört kez kuluçkaya yatmaktadırlar. Genel olarak senede en çok bir kez kuluçka yapmalarının doğru olduğu söylense bile bazı kuş üreticileri bu durumu reddeder.

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşme Süreci Nasıldır?

Kuşlarda üreme, içgüdüsel bir davranış biçimi olmaktadır. Nesillerinin devam edebilmesi açısından tüm canlılar ürer. Muhabbet kuşlarının çiftleşebilmesi için ise bazı olanakların bulunması gerekmektedir.

Doğru ve kaliteli beslenme çok önemli bir konu olmaktadır. Beslenme, üreme konusunun en önemli kıstaslarından biridir. Üreme için gerekli olan şartlar doğru beslenmenin sonucunda doğal düzeyine gelecektir.

Bu saydığımız unsurlar arasında en mühim olanı ise hormonal mekanizmanın tamamen sağlıklı bir biçimde çalışmasıdır. Bu da yine düzgün ve dengeli beslenmeye bağlı bir biçimde gerçekleşmektedir. Muhabbet kuşu ne zaman yumurtlar konumuza başka bir başlıkla devam ediyoruz…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  4 Maddede Sessiz Evcil Kuşlar

Muhabbet Kuşu Doğru Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Muhabbet kuşu ne zaman yumurtlar

Eş Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşlarında, dişiler genelde eş seçimi konusunda çok seçici davranır. Bazı zamanlarda elinizden geleni yapsanız bile dişi olan kuşun istemediği bir erkek kuşla çiftleşme sağlanamaz. Bu nedenle de eşleri yan yana koyduğunuz zaman onların birbirleri ile olmak istediklerinden bir nevi emin olmanız gerekir.

Muhabbet Kuşlarının Üremesi Konusunda Isı ve Işık Nasıl Olmalıdır?

Bu aslında muhabbet kuşlarının üremesi konusunda en önemli kıstaslardan biri olarak dikkat çeker. Güneş ışınlarının gittiği yönün ve ortam sıcaklığının 28 derecede seyretmesi ideal çiftleşme alanını oluşturur. Yumurtlamanın gerçekleşebilmesi için ışığın ve tabii ki ısının rolü çok büyük olmaktadır diyebiliriz.

Rahat Ortam ve Uygun Kafes Önemli midir?

Elbette ki çok önemlidir. Çünkü kalabalık olmayan, sakin ortamlar kuşların sessiz olmasını destekler. Stresten uzak bir ortam oluşturursanız kuşunuzun yumurtlamasını sağlayabilirsiniz. Kafese kuş yuvası eklemeyi unutmayın. Oraya yumurtlayacaklar.

Bu ve bunun gibi etkenlerin tamamı netleştiği zaman ise gözlenmekte olan şey, erkek kuşun dişi kuşa karşı yaptığı kurlar olmalıdır. Erkek muhabbet kuşu durmaksızın öter, oyuncaklarla oynar ve dişiye yaklaşmaya başlar. Gagası ile dişinin omzunu hafiften dürtükler.

Bütün bu hareketler birkaç gün süresince devam eder. Böylece dişi kuş izin verirse çiftleşme durumu da gerçekleşmiş olur. Dişi kuşun erkek kuşa müsaade etmesi, kuyruğunu yan kısma çekerek erkek kuşu beklemesi biçiminde gerçekleşmiş olur. Böylece çiftleşme başlar. Muhabbet kuşu ne zaman yumurtlar konusunun yanıtını vermeye geldi sıra…

Muhabbet Kuşlarının Yumurtlama Sürecine Dair Bilgiler

Muhabbet kuşları, çiftleşme sürecinin on iki ila on beş gün sonrasında dört ya da altı tane sağlıklı yumurta doğurur. Dişi muhabbet kuşunuzun bu yumurtaları rahat bir biçimde doğurabilmesi için kafes içerisine muhakkak bir kuş yuvası koymanız gerekecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En İyi Muhabbet Kuşu Yemleri Hangileridir?

İlk yumurtlama kısmından sonra gerçekleşen kısımda kuşunuz bir anda kuluçkaya yatacaktır. Bu evre, dişi kuşlar için son derece acılı bir süreç olacaktır, şimdiden söylemiş olalım. Kuluçkaya yatmış olan dişi muhabbet kuşu yalnızca tuvaletini yapabilmek için yumurtalarını bırakır.

Yemek yiyeceği zaman bile yumurtalarını asla bırakmaz. Erkek muhabbet kuşu ise onu besler. Bu sırada erkek kuşun dişi olan kuşa olan ilgisiz halleri ya da kafesle çok fazla oynuyor olunması halinde dişi yumurtaları kırabilir ya da atabilir.

Muhabbet Kuşlarında Yavru Alma Durumu

Yumurtlama kısmından sonra kuluçkaya yatmış olan dişi türdeki muhabbet kuşları, her durumun normal devam etmesi şeklinde yavrularının yirminci günde yumurtadan çıkmaya başladığını görecektir.

Bu süreci ilk yumurtlama kısmından sonra değil, iki veyahut üçüncü yumurtlama kısmından sonra sayabilirsiniz. Bu en iyi tercih olacaktır. Yumurtadan çıkmış olan yavru muhabbet kuşunun bakımını genel manada anne kuş üstlenir.

Fakat baba kuşun da anneye çok yardım ettiğini göz ardı edemeyiz. Yavruların beslenme sürecinde mühim olan durum, her dönemdeki gibi beslenme kalitesine dikkat edilmesi ile alakalı olmaktadır.

Bu dönem süresince dişi muhabbet kuşunuza kaliteli yem takviyeleri verebilirsiniz. Böylece yavrular da gelişir. Yavru kuşlar hemen hemen üçüncü hafta itibarıyla tüylenmeye başlıyor. Bir aylıkken de yuvalarından ayrılıyorlar.

Bu süreçte artık yavru kuşların yiyebilmesi için yavru muhabbet yemleri satın alarak kafes içerisine koyabilirsiniz. Böylece muhabbet kuşu ne zaman yumurtlar sorusunu en önemli detayları ile cevaplamış olduk. Sevimli dostunuza çok iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.