Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Dönemi Nasıl Olur?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Dönemi Nasıl Olur?

Muhabbet kuşu besliyorsanız; muhabbet kuşu tüy dökme dönemi hakkında bilgi edinmeniz önemlidir. Muhabbet kuşlarının farklı nedenlere bağlı olarak tüylerini dökmesi mümkündür.

Muhabbet kuşlarında görülen tüy dökülmeleri kimi zaman mevsimsel olsa da bazı durumlarda rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle de muhabbet kuşlarında görülen tüy dökülmeleri eğer mevsim değişimlerine bağlı değilse veteriner desteği almak önemlidir. Bu durum çeşitli stres etmenlerine ya da cilt rahatsızlıklarına işaret ediyor olabilir. Peki, muhabbet kuşu tüy dökme dönemi nasıl olur? Muhabbet kuşları neden çok tüy döker?

Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Dönemi

Muhabbet kuşlarının tüy dökme dönemleri genellikle mevsimsel olmaktadır. Mevsimsel olarak tüy döken muhabbet kuşlarının çoğunlukla bir rahatsızlığı olmaz. Mevsimsel olarak tüy dökülmesi kedilerde, köpeklerde ve daha pek çok hayvanda görülmektedir. Bu tüy dökülmesi durumları hayvanların kendini yeni gelen mevsime hazırladığı bir geçiş aşamasıdır. Bazı durumlarda ise hayvanlar çeşitli sağlık sorunları nedeniyle tüy dökebilir.

Mevsimsel Olarak Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Dönemi

Muhabbet kuşları kışın daha ince tüylerini dökerek, yerine daha kalın ve koruyucu tüyler çıkarır. Aynı şekilde yaz mevsimine yaklaşıldığı zaman da kalın ve kaba tüylerini dökerek daha ince yapılı tüyler çıkarır. Bu sayede mevsimsel değişimlerde üşüme ve terleme durumlarını kontrol altına alabilir.

Pek çok hayvan türünde mevsimsel olarak tüy dökülmesi görülebilir. Muhabbet kuşlarında mevsim geçişleri sırasında tüy dökülmesi görüldüğü zaman korkmaya gerek yoktur. Yaz aylarına ve kış aylarına girerken tüy dökmeleri normaldir. Herhangi bir sağlık sorunundan endişe etmek gerekmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Rahatsızlıkları Nelerdir?

Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Dönemi

Vitamin ve Mineral Eksikliği Tüy Dökülmesine Neden Olabilir

Muhabbet kuşlarında tüy dökülmesi probleminin görülmesi, kuşların yeterli vitamin ve mineral tüketmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu açığı kapatmak için vitamin ve mineral desteği olan mamalar tercih edilebilir, vitamin desteği sağlanabilir ve kuşların sularına sıvı olarak damlatılan vitaminlerden koyulabilir. Bu takviyeler kuşların hastalanmasını önler ve tüy sağlığını korur.

Vitamin ve mineral desteği sağlaması için kuşların besin içeriğine dikkat edileceği kadar yeterli beslenmelerine de dikkat etmek gerekir. Yeteri kadar mama tüketmeleri yalnızca tüy sağlığını desteklemez. Aynı zamanda muhabbet kuşlarının genel sağlığı için yeterli ve düzenli beslenmeleri büyük öneme sahiptir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan muhabbet kuşu yem çeşitleri için TIKLAYINIZ!

Mantar Hastalığı Tüylerde Dökülme Nedenidir

Muhabbet kuşlarında görülebilen mantar hastalığı tüylerin dökülmesine neden olmaktadır. Özellikle de bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlarda pek çok nedene bağlı şekilde mantar hastalığı görülebilir. Gaganın alt kısmı, göz kenarları ve ayakların yumuşak ve nemli görünümü mantar hastalığının en önemli belirtilerindendir. Buna sünger görünümü de denmektedir. Mantar hastalığına işaret eden bu durum görüldüğü zaman kuşların neden tüy döktüğü de rahatlıkla anlaşılabilir.

Mantar hastalığı görülen bölgeye göre bölgesel tüy dökülmelerine neden olabilir. Özellikle de gagaya yakın bölgede tüy dökülmesi varsa mantar hastalığının yüz ve boyun çevresinde olduğunu söylemek mümkündür. Bu hastalık muhabbet kuşunuzu ciddi ölçüde etkileyebileceği için tedavinin bir an önce sağlanması önemlidir.

Tüy Dökülmesi Dönemleri ve Farklılıkları

Herhangi bir rahatsızlığa bağlı şekilde ya da mevsimsel olarak tüy dökülmeleri gözlemlenebilir. Bu durumlarda öncelikli olarak muhabbet kuşunun farklı belirtiler gösterip göstermediği kontrol edilmelidir. Özellikle de halsizlik, sessiz davranma, kafesi terk etmedeki isteksizlik gibi durumlar ve ksuam, ishal gibi farklı belirtiler muhabbet kuşlarının farklı rahatsızlıkları olabileceğinin göstergesidir. Bu tür durumlar tüy dökülmesine eşlik ediyorsa mutlaka veteriner desteği almak gereklidir. Mevsimsel olarak tüy dökülmelerinin görülmesi ise veteriner desteği almayı gerektirmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Jumbo Muhabbet Kuşu ile İlgili Önemli Bilgiler

Muhabbet kuşu sağlık ve bakım ürünlerini Pet Shop Zoo’da bulabilirsiniz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.