Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Munchkin Kedi Cinsi Özellikleri, Karakter Yapısı ve Bakımı

Abone Ol 
Munchkin Kedi Cinsi Özellikleri, Karakter Yapısı ve Bakımı
2749.90₺

1865.55₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
1100.00₺

827.53₺

Enjoy Multi Colour Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.38₺

1590.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Munchkin kedi ırkı, sempatik hal ve tavırlarıyla gönülleri fetheden bir kedi ırkıdır. Bugünkü yazımızda bu sevimli kedi cinsini daha yakından tanımış olacağız. Haydi başlayalım.

Karakter Özellikleri

Kısa bacaklı olduğu için öteki kediler kadar koşma ve zıplama kabiliyeti yoktur. Genel manada tatlı bir karakter yapısı vardır.

  • Öteki kedi ırklarıyla iyi geçinirler.
  • Çocukları sever ve onlarla iyi anlaşırlar.
  • Fazla konuşkan olmazlar.
  • Bu kediler kıvrak zekalarıyla bilinirler.
  • Dikkatli olurlar.
  • Bacakları kısa olduğu için atlayıp zıplamasalar bile hareketsiz de olmazlar.

Tarihçesi

Munchkin

Masada Bir Munchkin Kedisi

Munchkin kedi ırkı ilk önce İkinci Dünya Savaşı öncesinde İngiltere dolaylarında kendini göstermeye başlamıştır. Bu kedi ırkı, kanguru kedileri adıyla da anılıyordu. Savaş senelerinde bu kedi türü o kadar az görülmeye başlanınca birçok kişi bu ırkın tamamen gittiğini düşündü.

Sandra Hochenedel adlı bir müzik öğretmeni, 1983 senesinde Louisiana dolaylarında iki tane gebe kedi bulmuş ve sadece birini yakalamayı başarmıştır. Hochenedel gebe kediyi sahiplenerek bu kediye Blackberry adını verdi. Blackberry kedisinin yavrularının bir bölümü kısa bacaklı doğdu.

Fiziksel Özellikleri

Munchkin kedi ırkına kısa bacaklarını vermiş olan gen, homozigot türde bir öldürücü gen olmaktadır. Özet geçmemiz gerekirse bu kedilerin embriyosu hem baba hem de anneden bu genlerden almışsa bu embriyonun öleceği manasına gelir. İki tane kısa bacaklı Mançkin kedisi beraber olursa yavrular ölebilir.

Yaşama şansları son derece düşük olacak demektir. Şayet bir uzun bir de kısa bacaklı Mançkin kedisi çiftleşebilirse kesinlikle doğan bebeklerin bir kısmı uzun, bir kısmı da kısa bacaklı olacak demektir. Hayatta kalan taraf ise kısa bacaklı olanlar olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir?

Bunun temel nedeni ise kısa bacaklı olan kedilerin genlerini tek bir ebeveynden alması ile alakalıdır. Bu durumda bile dünyaya gelecek olan bütün yavru kedilerin yaşama tutunacağının kesin olduğunu söylememiz güç bir mesele olmaktadır. Daha detaylı bakalım:

  • Bu kedilerin erkek olanlarının ağırlığı 3 ila 4 kg, dişi olanlarının ağırlığı ise 2-3 kg arasında değişim göstermektedir diyebiliriz.
  • Yuvarlak biçimli bir kafaları olur.
  • Göz kısımları orta boyutta ve yuvarlaktır. Gözleri kedilerde gördüğünüz her renkte olabilir.
  • Kısa tüylü olurlar ve tüyleri de gözleri gibi hemen hemen her renkte olabilmektedir.
  • Bacakları ise normal bir kedinin hemen hemen yarısı kadar kısa olmaktadır.

Bakımı

Bu kedilerin bakımını yapmak öteki kedilerden çok da farklı olmayacaktır. Tüylerini düzenli bir şekilde fırçalamak iyi olur. Bu arada kısa bacaklara sahip olduklarından ötürü çok kilo almalarını engelleyecek biçimde beslemeniz lazımdır. Haydi gelin, diğer konumuz ile devam edelim.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kedileri anlatırken kibar, nazik ve sevecen kelimelerini sık sık duyabilirsiniz. Bu tanımlamaların birçoğu bu kedileri sıkı bir dost yapmış oluyor diyebiliriz. Munchkin kedi ırkı öteki hayvanlarla da kusursuz anlaşır. Bu güzel kediler en çok da evcil hayvanlarla dost olur. Harika bir uyum içerisinde oynayıp dururlar.

Genel manada yavruyken beraber büyümeleri, onu daha sosyal bir varlık yapar. Elbette sonradan tanıştıkları kedilerle de iyi anlaşabilen bir ırktır. Bu ufak beden öteki evcil hayvanlarla olduğu kadar çocuklarla da iyi anlaşır. Çocuklara karşı nazik ve kibar davranır. Onlarla her an oynamak isterler ve bundan keyif alırlar.

Çocuklu olan ailelere önerilen kedi ırkları arasında bulunan bu kediler, çocuklarınızla sıkı şekilde dostluk kurabilmektedir. Fiziksel bakımdan kısacık bacakları olan bu kedilerin bu durumu karakterlerine etki etmese bile hareketli bir oyun dostu olmaktadır. Ailenin öteki üyeleriyle de iyi zaman geçirirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ankara Kedisi Özellikleri Nelerdir? Ankara Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kendine özgü olan davranışları ile ilgiyi üzerine çeker ve bütün aile ile sıkı bir bağ kurar. Bu duruma ilave olarak bazen çocukların hoyrat hareket ettiğini bilirsiniz. Kediler nazik olduğu için çocuğunuza ters hareket yapmayabilir ama siz yine de çocuğunuza hayvan sevgisini aşılayın deriz. Böylece sorun çıkmaz.

Üreme

Kedinizin kızgınlık sürecine girmesi, üreme döneminin başladığı manasını taşır. Bu sürece girdiği zaman ise kedinizde normalden başka davranışlar gözlemlemeniz mümkün olmaktadır. Net bir şekilde açıklamamız gerekirse panik yapmayın ve her şey yolunda ilerliyor.

Bu dönemde ufak yavrunuz uluma tarzında sesler çıkarabilmektedir. Hatta bu genel sesler rahatsız edici seviyelere gelebilmektedir. Sık şekilde miyavlamasının ve alaka görmeye çalışmasının tabii ki kendine özgü sebepleri olmaktadır. Bu konuda kedinizi suçlamamalı, onu anlamak için çaba göstermelisiniz.

Çiftleşme yaşanmadığı zaman boyunca bu durum devam eder. Semptomların zaman uzunluğu ise birkaç gün ve hafta aralığında değişebilir. Ufak kedinizin kızgınlık zamanına girmesiyle karşılaşacağınız durumları sizinle paylaşalım istedik:

  • Kediniz kızgınlık sürecinde alaka görmeye ve dikkat çekmeye çalışır.
  • Kediniz, erkek kedilerin ilgisini görmek için birtakım hareketler sergileyebilir. İlgi çekme durumlarından biri de idrar püskürtme olayıdır.
  • Normal durumlardan daha çok miyavlama davranışı gösterme ve bunların bazı durumlarda ulumaya benzer olması da sık görülür.
  • Kediniz çiftleşme isteği ile evden kaçmaya çalışabilir. Hatta fırsat bulduğu an kaçacaktır.
  • Mobilyalara hasar verebilir, sırnaşık hareketler sergileyebilir. Çevresine sürtünebilir.

Şayet bu saydığımız belirtilerden birkaç tanesini anladıysanız kesinlikle kediniz kızgınlık dönemine girmiş demektir. Bu mevzuda yavru kedi sahibi olan kişilerin bilmesi lazım olan nokta ise kedilerin ilk önce altıncı aylarında kızgınlık dönemine girmeleridir. Bu durum bazı zamanlar erken de olabilir, en erken 4. ayda vuku bulur.

Beslenme

Deformasyon sonucunda doğan bu güzel kedilerin kendilerine özgü kuru kedi maması tüketmesi lazımdır. Kısa bacakları hareketli olmasını engellemiyor olsa bile yine de buna rağmen son derece etkili olmaktadır. Bu nedenle ona iyi bakmalı ve yemeğini düzgün vermelisiniz. Kaliteden şaşmamanızı tavsiye ediyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Temizlik

Bu kedi ırkının sudan nefret ettiğini bilmeyen neredeyse yoktur. Yağmur yağdığı sırada bazı kedi türleri kuru yerlere basarak ilerler. Bu durum o kedilerin kirli olduğunu göstermez. Kediler genel manada en temiz olan hayvan türüdür. Yalnızca bu temizliğini bizler gibi sabun ve su gibi ögelerle değil kendine özgü yollarla yaparlar. Suyu sevmeme kısmına tabii ki banyo da dahil olmaktadır.

Eğer yavru oldukları andan itibaren alıştırmadıysanız ya da yetişkin bir kediyi sahiplendi iseniz banyo mevzusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Ev kedileri banyo konusunda son derece inatçı kediler olmaktadır. Bu nedenle temkinli olmakta fayda vardır diye düşünüyoruz. Sizce de öyle değil mi?

Sıkça Sorulan Sorular

Munchkin kedi ırkıyla alakalı soruları sizler için derledik. İşte detayların tamamı ve çok daha fazlası…

Bu Kedilerin Yatkın Olduğu Bir Rahatsızlık Var mı?

Bu kediler deformasyonla doğarlar ve bahsi geçen bu deformasyon, kedilerde lordosis gelişimine neden olur. Lordosis kamburluk ya da belkemiğinin eğri olması gibi durumlara neden olur. Bahsi geçen bu hastalık bazen az bazense çok ağrılı gelişebilmektedir.

Bu kedilerin yaşamları süresince ağrı çekme olasılıkları çok yüksektir.  Bunun haricinde üremi, pankreatit ve hipertiroidi gibi birçok hastalığa da yatkın olurlar. Kedi alt idrar yolu hastalığı ile de mücadele ederler. Lütfen bu kedilerden sahiplenecekseniz ona iyi bakın.

Ne Kadar Yaşarlar?

Bu kediler genel olarak iyi bir bakım sonucunda 11 ila 15 sene kadar bir yaşam sürerler. Ona iyi baktığınız sürece kendini çok daha iyi hissedecek demektir. Lütfen sevginizi ondan bir an olsun esirgemeyin. Size her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu da aklınızdan hiç ama hiç çıkarmayın. Onlar masumlar ve çok sevgi dolular.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.