Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Norwich Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Norwich Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Norwich Terrier, aslen kemirgenleri ve haşereleri avlamak için yetiştirilen Birleşik Krallık’a özgü küçük bir safkan köpektir. Çalışması için yetiştirilen küçük teriyerlerden biridir. Ayrıca Trumpington Teriyeri, Jones Teriyeri, Dik Kulaklı Norwich Teriyeri ve Cantab Teriyeri olarak da adlandırılır. Avlanma yetenekleri için değer görmelerinin yanı sıra sadakatleri, dışa dönük yapıları, ruhları, dostlukları ve birçok teriyerden daha uyumlu olmaları nedeniyle çok sevilir. Harika arkadaşlar olmanın yanı sıra, yarış, dünya köpeği yarışmaları, itaat ve çeviklik konusunda mükemmel olan gösteri köpeğidir.

Norwich Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Norwich Terrier uyanıktır ve iyi bir bekçi köpeğidir. Davetsiz misafir olup olmadığını size bildirmek için havlayacaktır, ancak koruyucu bir köpek olarak kabul edilmese de, bu nedenle havlayan davetsiz misafirlere karşı hareket etmesi muhtemel değildir. Yeni sahiplerin düşünebileceği, ancak deneyimli olanlarla daha iyi sonuç veren bir köpektir. Sevgi dolu, sadık, cesur, enerjik ve sosyal bir köpektir.

Doğru evde harika bir aile köpeği ve refakatçisi olabilir. Küçük olabilir ama kucak köpeği gibi mutlu olmaz, aktif olmayı sever, meşgul olmayı sever, bağımsız olabilir ve aynı zamanda çok hassastır. Diğer birçok teriyer kadar havlamasa da, sık sık havlar. Bu yüzden eğitimine bir durma komutu dahil edilmelidir.

Tüm aile etkinliklerinin bir parçası olmak isteyecek ve aile üyelerini sürüleri olarak görecektir. Özellikle toplarla oynamayı çok sever ve yaşlılığa kadar enerjik bir köpek yavrusu gibidir. Yaşama karşı büyük bir hazzı vardır, zorluklardan hoşlanır ama yine de çok dengelidir. Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmaz, bu yüzden dışarıdayken bol miktarda oyuncak ve yapacak şeyler bıraktığınızdan emin olun. Yabancılara karşı samimi ve çekingen bir tavrı vardır, bu nedenle iyi sosyalleşmesi çok önemlidir.

Norwich Terrier Köpek Tarihçesi

Norwich Terrier, 19. yüzyılın ortalarından sonlarına doğru Doğu Anglia’da İngiltere’nin kuzeyindeki bir şehir olan Norwich’te geliştirildi. O zamanlar Norfolk ve Norwich Terrier tek bir cins olarak kabul edildi, ancak kulak görünümleri farklıydı. Norwich’in kulakları dikti, bu yüzden isimlerinden biri Diken Kulaklı Norwich Teriyeriydi ve bir süre için Norfolk düşük kulaklı Norwich Teriyeri şeklinde tanınmaya başladı. Tilki, fare gibi hayvanları avlamak maksadıyla yetiştirildi.

1880’lerin sonlarında Cambridge üniversitesinde öğrenciler arasında Norwich Terrier sahibi olmak moda oldu ve resmi olmayan bir maskot haline geldi. Orada bir Cantab Terrier olarak adlandırıldı. Daha sonra 20. yüzyılın başlarında Frank Jones, Norwich’ten bir Cairn Terrier ve bir Glen of Imaal Terrier ile bir yetiştirme programı hazırladı. Böylece yeni bir teriyer ortaya çıktı ve daha sonra bu yavru, cinsi daha da geliştirmek için Market Harborough, Norwich ve Cambridge’den başka teriyerlerle çaprazlandı. Sattığı köpekler bir süre Jones Teriyerleri olarak biliniyordu. Ancak bir sorun oluştu. Düşük kulaklı, diken kulaklı ile çiftleştiğinde ortaya çıkan yavrunun kulakları çirkindi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Husky Köpek Özellikleri, Mizacı ve Bakımı

1930’larda Norwich tanıtıldı ve yetiştiriciler cinsin iki türe ayrılması için daha fazla çaba göstermeye başladılar. 1932’de İngiliz Kulübesi Kulübü tarafından tanındı. İkinci Dünya Savaşı’nın gelmesiyle birlikte, damla kulaklı çeşidi daha az popüler hale geldi ve neredeyse ortadan kayboldu, ancak diken kulaklı, sayılarının çoğunu korudu. 1964’te Kennel Club onları nihayet ayırdı ve her biri, Drop kulaklı Norwich Terrier’in Norfolk Terrier olarak bilinmesiyle farklı bir cins olarak sınıflandırıldı.

Norwich Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Bu cins küçük bir köpektir. Düz bacakları ve siyah ayak tırnaklarına sahip yuvarlak ayakları ile kısa ama güçlü ve sağlamdır. Düz bir üst çizgisi ve yüksek ayarlanmış orta büyüklükte bir kuyruğu vardır. Çift katlıdır, alt katı kalın, üst katı düz ve sırımdır, orta uzunluktadır. Tüyleri deriye yakındır ve su geçirmezdir. Tüylü görünümlü bir köpektir ve ortak renkler buğday, kahverengi, siyah ve ten rengi, beyaz lekelerdir ve bazılarında koyu noktalar vardır. Başındaki tüyler, o bölgeyi koruyan bir yele oluşturmak için omuzlar ve boyun çevresinde daha kalındır.

Norwich’in kafası geniş ve biraz yuvarlaktır. Burun bölümü güçlü ve kama şeklindedir ve gözleri oval şekilli, küçük, siyah kenarlı koyu renklidir. Kaşları biraz gür ama diğer tüyleri kısadır.

Norwich Terrier Köpek Eğitimi

Norwich, eğitmek için ılımlı bir köpektir, birçok teriyerden daha kabul edilebilirdir, ancak yine de teriyer bağımsızlığına sahiptir. Bu da onu inatçı yapabilir ve işleri yavaşlatabilir. Daha fazla deneyimli sahipler onun eğitimini daha kolay bulabilirler. Tutarlılık gerçekten önemli olduğundan, bağlı kalacağınız kurallar belirlediğinizden emin olun. Ayrıca ona küçük bir köpekmiş gibi davrandığınızdan emin olun ve küçük köpek sendromu geliştirmesine neden olabileceğinden onu bir bebek gibi şımartmayın.

Eğitim esnasında kararlı olun ama olumlu yöntemler kullanın. İkramlar, ödüller, teşvik ve övgü onu motive etmenin iyi bir yoludur. Çok hassas olduğu için sert tonlara veya fiziksel cezalara iyi tepki vermez. Temel eğitim tamamlandıktan sonra, zihinsel olarak meşgul olmasını sağlamak için onu daha ileri götürmeyi düşünebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?

İtaat eğitimi oldukça iyi gidebilirken, ev eğitimi çok daha zordur. Bu cinsin eve uğraması zordur ve sabırlı olmanız gerekecektir. Pek çok küçük köpekte olduğu gibi, işlerini evin etrafında yapmak için gizlice kaçmakta iyidir. Sandık eğitimini kullanmayı düşünün ve bağlı kaldığınız düzenli bir programınız olması önemlidir.

Erken sosyalleşme önemli olan başka bir şeydir. Köpeğinizi erken yaşlardan itibaren farklı seslere, insanlara, çocuklara, yerlere ve deneyimlere maruz bırakın. Şüpheli veya utangaç olma sorunları yaşama olasılığı daha düşüktür ve onunla birlikteyken veya insanlar geldiğinde güvenebileceğiniz bir köpek olacaktır.

Norwich Terrier Köpek Bakımı

Norwich’i tımar etmek ve bakımını yapmak, orta derecede çaba ve çalışma gerektirecektir. Gösteri köpeği değilse ve kürkünün dokusunun değişmesine aldırmazsanız, haftada birkaç kez tımar yeterli olacaktır. Hafiftir, bu nedenle evde veya giysilerde çok fazla temizlik gerekmez. Dökülmenin biraz arttığını görürseniz, köpek tıraş makinesi ile tüylerini kesebilirsiniz. Haftada en az birkaç kez bir köpek tarağı veya fırça ile bakım yapmayı unutmayın. Aksi takdirde karışıklık olabilir. Sadece banyo yaparken köpek şampuanı kullanın ve sadece gerçekten kirli olduğunda ve ihtiyaç duyduğunda banyo yaptırın. Bunu çok sık yapmak doğal yağlarına zarar verir ve bu da cilt sorunlarına yol açar.

Diğer ihtiyaçlar arasında kulaklarına, dişlerine ve tırnaklarına bakmak yer alacaktır. Kızarıklık, tahriş, kulak kiri oluşumu ve akıntı gibi enfeksiyon belirtileri için kulaklar haftada bir kontrol edilmelidir. Aynı zamanda kulaklarını düzenli şekilde silmelisiniz. Veterinerinizin onayladığı bir pamuk top ve köpek kulağı temizleme solüsyonu veya ılık nemli bir bez kullanın. Kulaklara hiçbir şey sokmayın, ağrıya neden olmasının yanı sıra çok fazla zarar verebilir.

İyi bir ağız hijyeni için dişleri haftada en az iki ila üç kez fırçalanmalıdır. Bu, diş çürümelerini, diş eti hastalıklarını önlemeye ve nefesini daha taze tutmaya yardımcı olacaktır! Köpek tırnakları bizimki gibi değil. Bir kısmında damarlar ve sinirler vardır. Bu nedenle tırnakları köpek tırnak makası ile dikkatlice kesilmelidir.

Bu oldukça aktif bir köpektir, bu yüzden bütün gün sadece bir kucakta oturmak istemeyecektir, fakat kesinlikle bunun bir kısmının da devam etmesini isteyecektir! Özellikle toplarla oynamayı ve bir şeyleri kovalamayı sever. Günde birkaç 15-20 dakikalık yürüyüşe ihtiyaç duyacaktır. Özellikle de bahçeye erişimi olmayan bir apartman dairesinde yaşıyorsa düzenli yürüyüş şarttır.

Keşfetmek ve oynamak için bonus bir yer olan ancak iyi bir çitle çevrilmiş bir avlu varsa, onun için idealdir. Bir apartman köpeği ise, havlamasını durdurmak için bir komuta ihtiyaç duyulacaktır. Tasmasını takmadan güvenle oynayabileceğiniz ve sosyalleşebileceği bir yere gitmekten keyif alacaktır. Çok fazla enerjisi var, bu yüzden yapacak çok şeye ve çok fazla zihinsel zorluğa gereksinimi olur. Aksi takdirde sıkılacak, huzursuz, daha huysuz, yıkıcı ve zor olacak. Güçlü kovalama içgüdüleri vardır, bu yüzden tasmalı olduğundan emin olun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Clumber Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Norwich Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Norwich Terrier, özellikle onlarla birlikte büyüdüğünde ve sosyalleştiğinde çocuklarla iyi anlaşır ve sevecendir. Çocuklar için harika bir eşleşme yapan oyuncu bir köpektir ve birlikte eğlenebilirler. Bu daha yumuşak bir teriyer türü olsa da, tüm teriyerlerin alay etme, çekilme veya sıkıştırılma ile ilgili sorunları olabilir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar bu şeyleri yapma eğilimindedir. Küçük çocuklarla oynarken denetim gerekir. Çocuklara köpeğe dokunurken ve onunla oynarken neyin kabul edilebilir olduğunu ve neyin olmadığını öğrettiğinizden emin olun.

Diğer köpekler veya kediler gibi diğer evcil hayvanlarla bile, Norwich genellikle iyi anlaşır. Hatta birlikte büyümeyi bile sever. Yine de oyuncaklarına karşı hassas olabilir ve bazen diğer hayvanlara karşı otoriter olabilir. Ayrıca fare, kobay ve hamster gibi küçük hayvanları kovalamak ve yakalamak için güçlü bir dürtüye sahiptir. Bu tür evcil hayvanların olduğu bir evde olmaması en iyisidir. Yetişkin bir yaştaysa ve eve yeni bir köpek getirmeye çalışıyorsanız, bu da sorun olabilir.

Norwich Terrier Köpeklerde Beslenme

Bu büyüklükteki bir köpek için önerilen günlük miktar, en az iki öğüne bölünmüş ½ ila 1 fincan kaliteli kuru köpek mamasıdır. Aktivite düzeyine, boyutuna, sağlığına, yaşına ve metabolizma hızına bağlı olarak bir Norwich’ten diğerine tam olarak ne kadar mama yiyeceği değişebilir. Bu köpeğin yemeğini sevdiği ve neredeyse her şeyi yiyeceği bilinir. Obeziteye yatkındır, bu nedenle yiyeceklerini dışarıda bırakmadığınızdan emin olun ve yiyeceklerinizi ve köpek mamasını onlara ulaşamayacakları yerlerde saklayın.

Norwich Terrier Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cins hakkında merak edilen sorular ve cevapları:

Norwich Terrier Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Bu cins 12 ila 16 yıllık bir ömre sahiptir ve biraz sağlıklıdır, ancak bunun farkında olunması gereken birtakım sorunlar vardır. Bunlar arasında göz problemleri, sırt problemleri, trakea çökmesi, epilepsi, uzamış yumuşak damak, üst solunum yolu sendromu, obezite, doğum için yaygın olarak ihtiyaç duyulan sezaryen, kalça displazisi, diş problemleri ve kalp problemleri sayılabilir.

Norwich Terrier Köpekler Çok Havlar Mı?

Bu cins köpekler çok havlar. Kontrol etmek için komut şarttır.

Norwich Terrier Köpekler Apartman Yaşamına Uygun Mu?

Boyut nedeniyle apartman yaşamı için uygundur, fakat çok havlaması biraz sorun yaratabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.