Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Papağan Biti Nasıl Yok Edilir?

Abone Ol 
Papağan Biti Nasıl Yok Edilir?

Papağan biti, papağanları etkileyen bir sağlık problemidir. Kuşlar, virüsler ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi insanları da etkileyen bazı sağlık sorunları yaşayabilirler. Buna ek olarak papağanlarda bit sorunu da görülebilir. Bazı bit türleri ise sadece papağan dostlarımızı etkiler. Peki papağan bitinin yok edilmesi için neler yapılmalı? Papağan bitiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Papağan Biti Tespiti

Sevimli kuşunuzun üzerinde gezinen küçük böcekler fark etmeniz, papağanınızın bitlendiğini göstermez. Bitlere ek olarak, akarlar ve dış parazitler de papağanları istila edebilir. Genel anlamda bit istilası, kuşunuzun tüyleri üzerinde gezinen, küçük boyutlu ve kahverengi tonlarda böcekler şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca papağan bitini çıplak gözle göremeyebilirsiniz. Çoğu durumda kuşun kaşınması sonucunda sahipler bitleri fark edebilir. Bitleri ya da herhangi bir paraziti doğru şekilde tanımlamak adına veterinerden yardım almalısınız.

Papağan Biti

Papağan Biti ve Diğer Kuşlar

Evinizde birden fazla kuş besliyor iseniz, diğer kuşlarınızın da bit probleminden etkilenme riskini azaltmalısınız. Bu yüzden de herhangi bir parazit istilasını mümkün olan en kısa zamanda tespit etmeli ve tedavi sürecine geçmelisiniz. Evcil hayvanlarınızın birinde dış parazit olduğunu görürseniz, bu durumdan etkilenen kuşu diğer tüylü arkadaşlarından uzakta, güvenli bir alanda karantinaya almalısınız. Diğer kuşlarda papağan biti görmeseniz dahi, herhangi bir sorunu önlemek ve kuşların sağlığını korumak amacıyla bu hayvanları da veterinere muayene ettirmelisiniz.

Papağan Biti İnsanlara Geçer Mi?

Evcil kuş sahiplerinin en çok merak ettikleri hususlardan biri de kuş bitinin insanlara geçip geçmediği olur. Bilmelisiniz ki, kuş biti kuşlara özeldir ve insanlara bulaşmaz. Bu sebeple rahat olabilirsiniz. Fakat bu durum, kuş bitlerinin insanlara zarar vermeyeceğini göstermez. Kuş biti pek çok hastalık taşıyabilir. Bu yüzden de papağanlarınızda bit bulunuyor ise öncelikle bir doktora görünmenizde yarar vardır. Evcil dostunuz için de bir veterinerden yardım almayı ihmal etmemelisiniz. Evcil kuşunuzu bir veterinere götürene kadar onunla fiziksel temastan kaçınmalısınız.

Papağan Biti Tedavisi

Kuş bitinin tedavisi için veteriner, uygun seçenekleri belirleyecek ve kuşunuzun bu parazitlerden kurtulmasını sağlayacaktır. Veteriner, tüylü dostunuzun tedavisi için çeşitli teknikler uygulayacaktır. Bu tedavi yöntemi genel olarak bazı bit ilaçlarının kullanımını içerir. Tedavi sonrasında bitlerin yeniden yayılmasını önlemek adına bazı ayrıntılara dikkat etmelisiniz. Kuşunuz tedavi gördükten sonra onu kafesine koymadan önce, mutlaka kuş kafesi için temizlik işlemi yapmalısınız. Kafesi iyi bir şekilde temizlemeli, kuş suluk ve yemlik, kuş oyuncağı gibi malzemeleri dezenfekte etmelisiniz. Evinizi de bit ve diğer parazitlere karşı ilaçlamanız iyi bir uygulama olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.