Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Pug Köpeği Bakımı ve Özellikleri

Abone Ol 
Pug Köpeği Bakımı ve Özellikleri

Pug köpeği, en popüler köpek cinslerinden biridir. Tüm dünyada tanınan ve tercih edilen bir köpektir. Peki, pug’lara nasıl bakılmalı? Bu köpeklerin özellikleri nelerdir? İşte detaylar…

Pug Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Pug Köpeği

Pug köpekler, siyah ve açık kahverengi tonlarda olabilen, kısa ve pürüzsüz tüylere sahip bir köpektir. Kısa tüyleri nedeniyle aşırı tüy dökülmesi olmaz. Bu da sahipler açısından ekstra bir avantajdır. Çin’e özgü olan Pug, küçük bir oyuncak köpek cinsidir. Küçük boyutlarına karşın oldukça sağlamdır. Genel olarak iyi huylu ve uyumlu bir köpektir. Ailesiyle zaman geçirmeyi çok sever.

Pug’lar hem çocuklar hem de diğer köpekler ile uyumludur. Eğlenceli, sevecen ve oyun düşkünü bir köpektir. İyi koşullarda bakılırsa 13-15 sene kadar hayatta kalır. Sevecen ve iyimser mizacı ile insanları etkileyen bu köpekler, orta düzeyde enerji seviyesine sahipler.

Pug Köpeği Tarihçesi

Pug Köpeği

Bu köpekler, dünyanın en eski köpek cinslerinden biridir. Tarihçesi M.Ö. 400’e kadar uzanır. Pug’ın gerçek kökeni hakkında çok fazla tartışma bulunmaktadır. Fakat pug köpeklerin genelde Çin’den geldiği söylenir. Kimileri bu cinsin Bulldog ve Mastif’ten türediğini söylese de, aslında Boksör ve Pekingese ile akraba olduğu kabul edilir. AKC tarafından 1885 senesinde tanınan pug köpek, dünya çapında meşhurdur.

Pug Köpeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Pug’ların enerji seviyesi aşırı yüksek değil. Yine de günlük egzersiz, bu köpekler için son derece önemli. Dolayısıyla köpek tasması eşliğinde yürüyüşler ve köpek oyuncağı ile çeşitli etkinlikler, bu köpeklerin günlük yaşamına dahil edilmelidir. Köpeğin iyi huylu olduğundan emin olmak adına tutarlı eğitim ve sosyalleşme oldukça mühimdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Amerikan Staff Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Kısa tüylere sahip olan pug’ların tüy bakımı nispeten kolaydır. Köpek tarağı ile haftada 3-4 defa taranması yeterli olacaktır. Aşırı kirlenirse köpek şampuanı ile banyo yaptırılabilir. Pati bakımı aksatılmamalıdır. Patileri silinmeli ve düzenli olarak tırnakları kırpılmalıdır.

Köpeğin kulakları ve gözleri de bakıma tabi olmalıdır. Rutin olarak kulaklar ve gözler silinmelidir. Ağız ve diş sorunlarına yatkın olan pug köpeği, düzenli biçimde ağız ve diş bakımından geçmelidir. Bu nedenle köpek diş fırçası ve macunu ile dişler mutlaka fırçalanmalıdır.

Deri kıvrımları biraz fazla olan pug’ların yüzündeki ve vücudundaki bu kıvrımlar da nemli bir bezle silinmelidir. Böylece köpeğiniz temiz ve hijyenik kalabilecektir.

Pug Köpeği Yaygın Sağlık Problemleri Nelerdir?

Bu sevimli köpekler genel olarak sağlıklıdır. Ancak bazı hastalıklara yatkındır. Bunlar:

  • Patellar lüksasyon
  • Kalça displazisi
  • Ensefalit
  • Alerji ve çeşitli cilt problemleri
  • Göz sorunları
  • Nefes alma problemi

Pug Köpeği Beslenme İhtiyacı Nedir?

Pug köpeklerin mutlaka kaliteli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Diğer tüm köpeklerde olduğu gibi bu köpeklere de protein, lif, mineral ve vitamin yönünden zengin mamalar verilmelidir. Beslenmede çeşitlilik oluşturmak amacı ile köpeğin yaş mama tüketmesi de sağlanmalıdır. Her zaman yeterli miktarda suya erişimi bulunmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.