Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sarı Prenses Balığı ile İlgili Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

02.03.2021
1.296
Abone Ol 
Sarı Prenses Balığı ile İlgili Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Bugünkü yazımızda, sarı prenses balığı hakkında daha evvel duymadığınız önemli bilgiler veriyor olacağız. Bu balık türü, Latince’de Labidochromis Caeruleus adıyla bilinen barışçıl özelliklere sahip bir akvaryum balığı olmaktadır.

Ülkemiz genelinde ise sarı prenses adı ile sahiplendirilmektedir. On üç ila on beş santimetre kadar bir boyları vardır. Anavatanları ise Afrika kıtasında yer alan Malavi adlı bir göldür. Bu balıklar, sığ yapıdaki kayalıklarda yaşamaktan hoşlanır.

Sarı Prenses Balığı Özellikleri Nelerdir?

Sarı prenses balığı, balık besleyen bireylerin en sevdiği balık çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sonucunda da dünya ve ülkemiz genelinde de bu balığı sahiplenen kişilerin sayısı son derece fazla olmaktadır. Anavatanı Doğu Afrika olan bu güzel balıklar, hem otçul hem de etçil olmalarıyla dikkat çekerler. Balık çeşitleri arasında son derece dost canlısı olan bu balığı kendi türlerine karşı tutumuyla sınıflandıracak olursak orta seviyede agresif olduğunu söyleyebiliriz. Yüzme seviyeleri ise orta ve dip bölgeler olmaktadır.

Sarı Prenses Balığı Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?

Bu balık çeşidinin cinsiyet ayrımı kolay yapılır. Genel manada erkek olanlarının yüzgeçlerinde geniş ve siyah bir hat yer alır. Kesin olarak ise cinsiyet belirlemede karın ve anüs açıklığına bakmak en doğrusudur. Bu açıklıklar, aynı boyda ise balık erkektir. Karın açıklığı anüsten biraz daha genişse de balığın dişi olduğu anlaşılmış olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Akvaryum Balıkları ve Özellikleri

Sarı Prenses Balığı ile İlgili Bonus Bilgiler

Dişi olan sarı prenses balığı türü hemen hemen 20 gün boyunca ağızlarında kuluçka yapabilirler. Bir akvaryum içerisinde tavsiye edilen dişi ve erkek balık oranı ise beşte bir olacaktır. Sarı prenses balığının yaşam süreceği akvaryum suyu sıcaklığı ise hemen hemen yirmi beş ila yirmi altı derece olarak belirlenmelidir.

Ulaşabilecekleri en fazla boy da on üç santimetre olacaktır. İdeal boyuttaki bir akvaryum tankının hacmi de en az yüz yirmi litre olmak zorundadır. Bu balıklar sert suları severler. Bu nedenle su, 7.7 ila 8.5’lik bir seviyede pH’a sahip olmalıdır. Su sertliği ölçme aleti ile bu sertliği dengede tutmanız kolaylaşır.

Bu balıklar kolay üremeleri ve ilgi çekici renkleriyle her zaman tercih edilen bir balık çeşidi olmuştur. Kötü olanaklara rağmen yüksek direnç sergilemeleri de tercih edilmelerinde büyük rol oynamaktadır. Bu balıkların yaşayacakları alanın dekorunun kayalarla yapılması gerekir. Mağara biçiminde olursa iyi olur.

Çünkü ancak böyle bir alanda doğal ortamlarında hissedebilirler. Bu nedenle sizler de akvaryumu dekore ettiğiniz esnada buna dikkat etmelisiniz. Böylece balıklarınızın daha huzurlu olmasını sağlamış olursunuz. Haydi bu balığın hastalıklarına da bir göz atalım.

Sarı Prenses Balığı Hangi Hastalıklara Yatkındır?

Sarı prenses balığı da aynen diğer balık türleri gibi birçok hastalığa yakalanabilir. Bu hastalıklara genel manada bir göz atacak olduğumuzda şu sıralamayı yapabiliriz:

  • Dış ve iç parazit hastalıkları
  • Yüzgeç erimesi
  • Mantar ile ilgili enfeksiyonlar
  • Beyaz benek hastalığı
  • Hava kesesinin yırtılması ya da patlaması
  • Kavga veyahut çarpma sonucunda oluşan yaralanmalar
  • Amonyum, silikon ve nitrat zehirlenmeleri

Sarı Prenses Balığının Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Balığınızda yakın bir zaman diliminde anormal hareketler gördüyseniz, onun bu hareketlerini en iyi biçimde gözlemlemeniz gerekir. Bu semptomlar içerisinde yan yatma, halsiz düşme, iştahsızlık ve bitkin hareketler varsa balığınız kötü bir durumda olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler 5 Tatlı Su Balığı

Bunun yanı sıra balığınız bitkin bir bakış atıyorsa, derisi üzerinde beyaz ve pudra gibi renklerde benekler ya da kızarıklıklar bulunuyorsa, kuyruk ve yüzgeç bölümlerinde deformasyon türünde ögeler varsa zaman kaybetmeden onu bir veteriner hekime götürmelisiniz.

Sarı Prenses Balığı Üremesi Nasıl Gerçekleşir?

Sarı prenses balığı, Cichlid adlı balık familyasının üyelerinden biri olmasıyla bilinir. Bu balığın ağız kısmında yumurtaları kuluçkaya yatırma gibi bir fonksiyonu bulunmaktadır.

Hemen hemen yirmi üç gün süresince dişi balık, ağzı içerisinde yumurtaları saklı bir biçimde tutup yumurtaları farklı balıklardan korumaya çalışır. Bu kuluçka sürecinde balık yirmi üç gün süresince aç kalıp son derece kütle kaybı yaşar.

Yem tükettiği nadir görülür. Bu nedenle doğum öncesi ve sonrasında anne balığın beslenme rutinine dikkat etmek büyük önem taşır. Aksi takdirde anne balık, hayatını kaybedebilir.

Sarı Prenses Balığı Yaşam Alanı ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğal ortamda daha çok on ila kırk metre arasında olan derinliklerde kayalık kıyılarda yaşayan bu balıklar, uyumlu bir balık türü olarak karşımıza çıkar. Hepçil olurlar. Temel gıdaları tipik Mbuna çeşitleri gibi kayalarda yer alan yosun tabakaları olmaktadır.

Böcekleri de avlamaktan hoşlanırlar. Tropikal bir balık türüdür. Su ısısı yirmi derece üzerinde ideal yirmi sekiz derece olmalıdır. Akvaryumları ise birçok saklanma bölgesi ve optik alan sınırlarını oluşturacak biçimde kayalarla tasarlanmalıdır.

Erkek bir sarı prenses balığı, hemen hemen kırk ila elli santimetre çapında olan bir alana sahip çıkabilir. Her erkek prenses balığına en az üç dişi düşecek biçimde, yüz yirmi litreden biraz daha geniş ve kalabalık olan akvaryum ortamında birden çok erkek balık da olabilir. Karma şekilde oluşturulan akvaryumlarda ise aynı gölden yunus cichlid bakılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Molly Balığı Özellikleri ve Bakımı
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.