Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sarman Kedi Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Sarman Kedi Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2619.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2500.00₺

2010.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.38₺

1590.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Bu kediler, başlı başına bir kedi ırkı değildir. Tüylerinin rengi diğer kedilerden farklı olduğu için sarman kedi diye sınıflandırılmıştır. Farklı kedi ırklarında sarman kedi türlerine rastlamak normaldir. Ancak en çok tekir olan kedilerde sarmanlara denk gelinmektedir. Bundan dolayı tekir kedilerin bir türü olarak bilinen sarman kediler, sarı gözleri ve sarı tüyleri ile oldukça dikkat çekerler.

Sarman Kedi Özellikleri

Tekir kedilerle karakter olarak benzeyen bu tatlı kediler, kendilerine has göz rengi ve tüy renkleriyle onlardan ayrılırlar. Aynı zamanda, tekir kediler kadar enerji dolu ve hareketli değildir. İnsanlara karşı tekir kedilere göre daha mesafeli dururlar. Sarman kediler, yaşam alanlarında oldukça sakin ve uykuyu çok seven kedilerdir. Ancak bu özellikleri oyuncu olmaları ve insanlarla sıkı bağ kurmalarını önlemez. Dünyada en çok görülen kedi türü olan sarman kediler, kökenleri net bir şekilde bilinmese dahi Orta Çağ’da Fransa da ortaya çıktığına dair bir bilgi yer almaktadır.

Bu sevimli kediler evde bakılmaya en uygun olan kedi türleri arasında yer alır. Son derece dost canlısı ve sevecenlerdir. Vakitlerinin en çoğunu yemek yemeye ve uyumaya ayırırlar. Oyuncu olsalar dahi dinlenmeye tembellik derecesinde vakit ayırırlar.

Kilo almaya yatkın oldukları ve yemek yemeyi de çok sevdikleri için bu kedilere mutlaka egzersiz yaptırılması gerekir. Sarman kediye sahip olan insanlar mutlaka kedinin seveceği oyuncağı almalı ve düzenli şekilde onunla oyun oynamalıdır. Aynı zamanda ortalama yılda 3 kez doğum yaparlar. Gebelik süreleri ise 63 gün sürer. Her bir batında 4 tane yavru doğururlar. Sarman kedinin diğer özellikleri şu şekildedir:

  • Sarman kedilerinin Anavatanlarının Fransa olduğuna dair görüşler vardır.
  • Kendi başlarına bir kedi ırkı sayılmazlar. Farklı pek çok kedi ırkında sarman kedilere rastlanır. Ancak çoğunlukla tekir kediler arasında rastlanır bundan dolayı tekir kedilerin bir türü sayılırlar.
  • Bu kediler tekirlerle benzer özelliklere sahiptir.
  • Tekir kedilere göre daha iri ve uzun tüylü olabilirler.
  • Tüylerinin rengi sarının tonlarında ve genelde gölgeli şekildedir. Aynı zamanda yoğun ve sıkı tüylere sahiptirler.
  • Gözleri sarı renktedir.
  • Bu kediler genelde erkektir.
  • Çok zeki kediler olduğu için eğitilmeye açıktırlar. Eğitimi kolayca öğrenirler.
  • Serin yerlerde yatmayı ve uyumayı çok severler.
  • Sarman kediler sahiplerine oldukça sadık olmalarıyla beraber mekana da bağlı canlılardır.
  • Agresif değil, uysal ve uyumlu canlılardır. Bununla beraber sevecen ve sosyallerdir.
  • Diğer evcil canlılarla ve sahipleriyle çok iyi anlaşırlar.
  • Yapıları gereği kilo almaya meyilli canlılardır. Bunun haricinde genetik bir rahatsızlıkları bulunmaz.
  • Ortalamak olarak 15 yıl yaşarlar. İyi bakılan sarman kedinin daha uzun yıllar yaşadığı da görülmüştür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sarman Kedi

Sarman Kedi Bakımı

Sarman kediler, çok sakin ve uysal canlılar olsalar dahi oyun oynamayı çok severler. Sahipleriyle oyun oynadıkları zamanlarda çok hareketli ve enerjik olurlar. Ancak dinlenmeye ve uykuya da çok düşkünlerdir. Tekir kedilere göre enerjileri daha az ve çok uykucudurlar.

Sahiplerine çok bağlı ve sadık olan kediler olsa da yalnız kalmaktan da hoşlanırlar. Kucak kedisi olarak bilinirler. Ancak onlarla sürekli temas halinde olmak da mümkün değildir. Kucağınıza gelerek size kendisini sevdirmeye çalışacaklardır. Ama bunu her an istemezler hemen sıkılırlar. Günün belirli saatlerinde ortadan kaybolarak sessiz alanlara gitmeyi severler. Hatta bu özelliklerini alışkanlığa çevirmeleri muhtemeldir. Sarman kedi ortalıkta görünmediği zaman endişelenmeyin. Bu tür hareketleri sessiz ve sakin olan yerlerde dinlenmek ve uyumak için yaparlar. Dinlenme saatlerinin dışında sahibinin yanından hiç ayrılmazlar.

Çok zeki canlılar olduğu için her şeyi çok kolay şekilde öğrenirler. Eve yeni getirilen kediyi bir kez çiş kumuna koyarsanız o durumu anında kavrar. Tuvalet ihtiyacı geldiği zaman doğruca kumun bulunduğu yere gider. Kedinin bakımı için kokusuz, doğal, toz çıkarmayan ve kaliteli olan kedi kumlarından edinmekte fayda vardır. Çünkü kokulu kumlar bu kedilere alerji yapabilir. Eğer kedi tuvaletten çıktığı an hapşırıyorsa kumunu acil değiştirmek gerekir. Bunun için online mağazamızda yer alan kedi kumu çeşitleri sayfasına göz atabilirsiniz.

Sarman kediler, uyumayı, dinlenmeyi ve yemek yemeyi çok sevdikleri için kilo almaya meyilli olan canlılardır.  Kilo alarak obezite problemlerinin önüne geçmek için onunla oyunlar oynamalı ve hareket etmesine teşvik edecek hareketler yaptırmalısınız. Kilo alma eğilimlerinin dışında genetik bir sağlık problemleri olmayan bu kediler, oldukça dayanıklı bir forma sahiptir.

Kilo alma eğilimi gösterdiği için mama seçimine dikkat etmek gerekir. Ona mama seçerken mutlaka besin değeri yüksek olan sarman kedi mamalarından tercih edilmelidir. En sık bilinen özelliği tembellik olan sarman kedileri gelişim zamanlarında veteriner kontrolüne düzenli şekilde götürmek gerekir. Veteriner hekime danışarak gereken vitamin ve mineral takviyelerinin verilmesi gerekir. Kedi vitaminleri ve ek besin seçenekleri için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedim Geceleri Miyavlıyor, Kedi Miyavlaması Neden Olur?

Sarman kedilerin bakımında, kulak temizliklerinin, tüylerinin, tırnak kesimlerinin ve aşılarının düzenli olarak yaptırılması gerekir. Tüylerini düzenli biçimde kedi taraklarıyla taramalı ve belirli aralıklarla kesmelisiniz. Düzenli tüy bakımı yapılan kedilerin tüy problemi kalmaz. Aynı şekilde tırnakları düzenli aralıklarla kesilmeli ve kulak temizliklerine de dikkat edilmelidir. Veteriner hekim kontrolünde düzenli yaptırılan aşılar sayesinde sarman kedinin bakımı sağlanmış olur.

Sarman Kedi Eğitimi

Bu kediler çok zeki canlılar olduğu için tuvalet eğitimini kolay şekilde öğrenirler. Sahibine sadık ve düşkün canlılar olduğu için söz dinlerler. Sarman kediye tuvalet eğitimi eve geldiği ilk an verilmelidir. Tuvaletini nereye yapması gerektiği gösterilmelidir. Bir sonraki tuvaletinde kendisi gidecek ve tuvaletini yapacaktır. Alışması için sabah ve gece yatmadan önce veya yemeklerden sonra onu tuvaletine götürerek daha çabuk alışmasını da sağlanabilir. Ancak bazı tür kediler sahiplerine karşı gereken ilgiyi hiç göstermiyor olabilirler. Çünkü her kedi türünün kendine özel karakteri ve özelliği vardır. Bazen evin yaramaz çocuğu haline gelebilmektedir.

Kimi zaman bu kedileri eğitmek hiç kolay olmayabilir. Evin yaramaz çocuğu haline gelip sahiplenen bu kediler, bazı zamanlar istemediği bir şey sonucu sahibini tırmalayabilir. Burada kedinin sahibini ısırmasında, tırmalamasında veya çizmesinde karakterinin etkisinden çok aldığı yanlış eğitim yatıyor olabilir. Mesela onu sevmeye çalıştığınız an sizi tırmalıyorsa ve bu tür davranışları bıraksın diye ona ödül veriyorsanız ısırmanın doğru bir davranış olduğunu anlayabilir. Ödül almak istediği zamanlarda sizi tekrardan tırmalayabilir. Bu durumun önüne geçmek için sizi tırmaladığı an onu sevmeyi hemen bırakmalısınız.

Sarman Kedi Beslenmesi

Kilo almaya meyilli canlılardır. Hatta obeziteye en çok yakalanan kediler arasında gösterilirler. Çünkü dinlenmeyi, uyumayı ve yemek yemeyi çok severler. Bu kedilerle oyun oynanmaz ve hareket etmesine teşvik edecek hareketler yaptırılmazsa oldukça kilo alırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Depresyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Genelde de iri şekilde olan sarman kedileri için besin değeri yüksek ve kaliteli olan kedi maması çeşitlerinden almak çok doğru olacaktır. Özellikle gelişim dönemlerinde uygun besini, vitamini ve minerali alması için veteriner kontrolünde beslenme planı yapılması gerekir. Kedinin ne kadar beslenmeye ihtiyacı olduğu, yaptığı egzersizlerinin yanı sıra yaşı, büyüklüğü, yapısı, kilosu ve metabolizması gibi pek çok faktöre bağlıdır.

Sarman Kedi Karakter Özellikleri

Sarman kediler, karakter olarak diğer kedi türlerine göre daha serttir. Sahibiyle hiçbir canlının anlaşamayacağı bir şekilde anlaşır. Yapılmasını istemediği hareketleri yaptığınız zaman veya istediği şeyleri ona vermediğiniz zamanlarda tıpkı insanlar gibi sahibine sinirlenir ve kızar. Bu durum yetiştirme ve verilen eğitimle de alakalı olabilmektedir. Eğer kedi tırmalama ve ısırma gibi kötü davranışlar konusunda eğitim aldıysa herhangi bir problem olmayacaktır. Eğitimsiz bir kedi ise sahibini ısırabilir ve tırmalamaya çalışabilir. Eğer anlaşma şekli bu değilse ve ısırmasından hoşlanmıyorsanız istemediğiniz davranışlar konusunda onu sevmeyin ya da ödül vermeyin. Sarman kediyle bu şekilde anlaşmaya çalışın.

Çok zeki oldukları için sizin onu anlamadığınız zamanlarda veya geç anladığınız zamanlarda size sinirlenir ve dakikalarda surat asabilir. Sarman kedi beslemeyi düşünüyorsanız eğer bu tür huylarına alışmalısınız ve onu evde bir birey gibi görmeye çalışmalısınız.

Sarman Kedi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu kedilerle ilgili merak edilenler ve cevapları şöyle:

Sarman Kedi Tüy Döker Mi?

Bu kediler, hormon değişimi yaşarken ve mevsimler değişimlerde tüy dökmeye başlarlar. Tüy dökme miktarları ise tüylerinin yapısına göre değişiklik göstermektedir. Tüy bakımı düzenli olarak yapılmayan ve uzadıkça kesilmeyen kediler de sık sık tüy dökerler. Bundan dolayı haftada en az 2 kere sevimli dostunuzun tüylerini kedi fırçası ile taramalısınız.

Sarman Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Bu kedilerin beslenmeleri ve bakımları doğru şekilde yapılırsa kaliteli ömürleri 10 ila 18 yıla kadar çıkar. Bu kedilere iyi bakıldığı sürece ömür süreleri pek çok kedi türüne göre daha fazla olabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.