Schnauzer Miniature Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım
Bugünkü yazımızda Schnauzer Miniature köpek ırkı ile ilgili bilgiler veriyor olacağız. Haydi gelin bu tatlı mı tatlı köpekçikleri beraber daha iyi tanıyalım…
Karakter Özellikleri
Dost canlısı, akıllı ve sahibini her daim mutlu etmek için çabalayan bir köpek ırkı olan Schnauzer Miniature, sevimli yönleri ile gönüllerde taht kurar. Yaşam dolu bir köpektir ve her zaman için aktif olmaktadır. Hareket etmeyi çok sever. Sahibi ile her yerde yer almaya bayılan bir köpek türü olduğunu söyleyebiliriz.
Ailesine düşkün bir köpektir. Son derece hassas hislere sahip olmaktadır. Tek başına kalmaktan çok da hoşlanmaz. Sahibine karşı her daim sevgi doludur. Buna karşın çocuklara, yabancılara ve köpeklere karşı mesafeli bir tavrı vardır. Soğuk ve sıcak havalara karşı dirençli bir ırk olmadığından evde uyuması lazımdır.
Gün içinde enerjisini rahatça atabilmesi büyük bir ihtiyaç olmaktadır. Apartman yaşamına başarılı bir biçimde adaptasyon sağlayabilen bir köpek ırkıdır. Kendisi ile oyun oynanıp vakit geçirildiği zaman çok huzurlu hisseder ve zekası sayesinde öğretilen her şeyi kavrayarak öğrenir. Çok güçlü bir karakteri vardır.
Dünya genelinde en çok bilinen köpeklerden birisi olmaktadır. Bahsi geçen sadakatinin karşılığında istediği tek şey ilgi odağı olabilmesidir. Her an tetikte olabilen bir köpektir, bekçilik kabiliyeti gelişmiş olduğu için doğru bir zaman diliminde alarm verir diyebiliriz.
En sorunlu görülebilecek olan huyu, kendisinin ne denli ufak olduğunu anlamaması ve büyük olan köpeklere sataşmaktan çekinmemesi olmaktadır. Bahsi geçen bu özelliği sebebi ile erken zamanda eğitilmezse sağlığını ve yaşamını tehdit eden durumlara açık hale gelebilir.
Tarihçesi
Dev, minyatür ve standart gibi türlerden meydana gelen Schnauzer köpek ırkının en eski olanı Standart Schnauzer olmaktadır. Minyatür Schnauzer ise on dokuzuncu yüzyılın son kısımlarında Standart Schnauzer ile Affenpincher, Poodle köpeklerinin melezlenmesi ile beraber ortaya çıkarılmıştır.
Tamamen Standart Schnauzer görünümüne sahip olan daha ufak bir ırk olmaktadır. Schnauzer Alman kökenli olan bir köpek ırkıdır. Bu köpeklerin adı Almanca dilinde burun kısmı manasına gelir. Geçmiş zamanlarda zararlı olabilecek kemirgenleri avlayabilmesi adına görevlendirilmiş olmaktadır.
Günümüze bakıldığı zaman bu köpeklerin çok fazla evlat edinildiğini görüyoruz. Son derece popüler bir köpek ırkıdır. Minyatür Schnauzer köpekleri 1948 senesinde UKC tarafından onaylanmış olan bir köpek cinsidir. Haydi gelin bu köpeklerin fiziksel özelliklerine daha yakından bakalım…
Fiziksel Özellikleri
Minyatür Schnauzer köpekleri, kare biçiminde ufak bir bedene sahip olması ile ilgi çekmektedir. Dikdörtgen ve uzun biçimli bir kafatası bulunur. Sakal kısmı belirgindir. Kaş ve bıyık oluşumu ise tamamen karakterize bir şekilde olmaktadır. Değişik kürk yapısıyla ilgi çeken bir köpek ırkı olmaktadır diyebiliriz.
Kalın ve çıkıntılara sahip olan kaşları, bıyıkları genel olarak kafatasının biçimini öne çıkaracak bir biçimde kesilip o şekilde gösterilebilir. Ön kısımda yer alan bacakları son derece düz biçimli gelmektedir. Genel manada kuyruk kısmı kısacık kesilmektedir. Kulakları ise doğal haline bırakılırsa ön kısma doğru kıvrılıp düşer.
Kesileceği vakit geldiğinde ise dik bir biçimde duracak şekilde kalması tavsiye edilen bir durumdur. Burnu uzun bir haldedir, ucu da simsiyah olur. Bu yönüyle de çok ilgi çeker. Gözleri ise koyu renge sahiptir ve genelde oval biçimde olmasıyla bilinir. İki farklı tabakadan meydana gelen bir kürkü vardır.
Siyah, kırçıl, gümüş ve beyaz renklerde bir kürkü olabilmektedir. Siyah, beyaz ve kırçıl genel olarak tüylerin birleşiminden meydana gelmesi ile bilinmektedir. Beyaz olan tüyler ise siyah bantlı bir biçimde olmaktadır. Bu renk kombinasyonunun olabilecek renk tonları ise koyu griden gümüş gibi renklere dek değişebilmektedir. Kırçıl olanlarda alt kısımda yer alan tüy tabakası boz renklidir.
Bakımı
Sert tüylerden meydana gelen kaba bir kürk yapısı ile dikkat çeken Schnauzer Miniature köpek ırkı günlük bir biçimde kısa sık dişli bir tarak ile bakımdan geçirilmelidir. Bu bakım yerine getirilmezse kısa bir zaman içerisinde düğüm haline gelmeye başlayacak demektir kesinlikle.
Senede iki defa Sonbahar ve İlkbahar mevsimlerinde tüm kürkü tıraş edilir. Böylece de eşit hale getirilmiş olur. Küt biçimli bir uca sahip olan makas yardımı sayesinde gözlerinin etrafı ve kulak kısımlarında yer alan tüylerin kısaltılması gerekir. Ek olarak yemek sonrasında sakal ve bıyıklarını silmelisiniz.
Beslenmesi
Aktivite seviyesine göre beslendiğinden emin olmanız gerekiyor. En azından durum Schnauzer Miniature köpekleri için böyle oluyor diyebiliriz. Ufak ırklar için üretilen kuru köpek mamaları bu köpeklerin gelişim süreçleri boyunca gereksinim hissettikleri bütün besinleri almasını da sağlamış olur. Kilo alması durumunda öğün sayısını ya da miktarını azaltmalısınız.
Çocuklar ve Hayvanlarla İletişimi
Bu köpekler genel manada çocuklara ve hayvanlara karşı mesafeli bir tutum benimser. Buna karşın köpeğinizi ufak yaşlardan itibaren cana yakın bir köpek olarak, tamamen sosyalleştirilmiş şekilde yetiştirirseniz herhangi bir sorun yaşamamış olursunuz.
Sıkça Sorulan Sorular
Schnauzer Miniature köpek ırkı ile ilgili sık sorulan soruları ve cevaplarını sizler için listeledik; işte detaylar…
Kaç Tane Yavru Doğurur?
Bu köpekler genel olarak üç ila altı tane yavru doğururlar. Cins son derece popüler olduğundan dişi olanlarının sıklıkla çiftleştirildiği söyleniyor. Bu uygulama yanlış bir şeydir, hem dişi olanların hem de bebeklerin sağlığı açısından tehditler oluşmaya başlar.
Çok Tüy Döker mi?
Az ve orta seviyede tüy döken bir köpek ırkı olması ile bilinmektedir. Meşakkatli olan bir bakımı vardır. Her gün fırçalanması lazım olan bir köpek ırkıdır diyebiliriz. Göz etrafında yer alan kılları da düzenli olarak kısaltmalısınız. Göz sağlığı açısından bu önemli bir durumdur. Bunlara dikkat edin.