Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Scottish Deerhound (İskoç Geyik Tazısı) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Scottish Deerhound (İskoç Geyik Tazısı) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Scottish Deerhound köpek ırkı, bugünkü yazımızın ana konusunu oluşturuyor. İşte bu köpekler hakkında mükemmel detaylar…

Karakter Özellikleri

Son derece nazik ve sakin bir köpek ırkı olması ile dikkat çeker. Sevgi dolu halleri vardır, çocuklarla çok iyi anlaşır. Cesurdur ve sadıktır. Buna karşın herkesle arası samimi olduğu için asla bekçi köpeği olamaz diyebiliriz. İskoç Geyik Tazısı, bazı anlarda inatçı hale gelebilir ve komutlara uyma konusunda isteksizleşebilir.

Öteki köpeklerle arası fena değildir ama köpek haricindeki petlerle pek iyi anlaşamaz. Bu köpeklerin kendine özgü bir havlama stili vardır. Duyduğunuz an bu durumu rahatlıkla sezinleyebilirsiniz. Bu çok normaldir. Haydi gelin bu köpeklerin tarihçesine beraber bir göz atalım…

Tarihçesi

Scottish Deerhound

Scottish Deerhound Irkı Köpek

Bu köpekler, İngiliz adalarında yüzyılları aşan bir süredir yaşam sürmektedir. İskoç olan köpek ırkları İngiliz olan akrabalarıyla eş zamanlı bir gelişimin örneklemini oluşturmaktadır. İskoçya dolaylarında büyüyen bu köpek, kendine özgü bir köpek olma yolunda büyük denebilecek adımlar attı ve tazı olarak bilindi.

Orta Çağ zamanlarındaki İskoç kabile şeflerinin geyik avlamak amacıyla ürettiği bu köpek cinsi iri hale gelerek daha da güçlenmiş oldu. İklim olanaklarının bir hayli sert olması bu köpeklere günümüzdeki koruyucu kürkünü vermiş oldu diyebiliriz kesinlikle.

İskoç Geyik Tazısı eski zamanlarda İskoç yüksek tabakası arasında son derece popüler olan bir köpek ırkıydı. Bu köpeklere genelde kraliyet köpeği deniyordu. Yüksek unvanlı olan herkes bu köpeklerden hızlı bir şekilde sahipleniyordu. Silahlı bir şekilde avın başlaması, geyik avcıları açısından gerekli görülen alanların çitlerle çevrelenmesi ve eski sistemin çökmesi, bu köpeklerin neslinin azalmasına sebep olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Finnish Spitz Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Fiziksel Özellikleri

Scottish Deerhound köpek ırkı, uzun tüylü bir Greyhound köpeğini andırmasıyla dikkat çeker. Fakat daha iri kemiklere sahiptir ve uzun bir köpektir. Yedi buçuk ila on santimetrelik tele benzeyen kürkü, sakalı, yelesi ve bıyığı ile kendine özgü bir köpek ırkı olmaktadır diyebiliriz.

Burnu ise uç bölgeye doğru ince bir hal alır. Göğüs bölgesi, kuyruğu ve ayaklarında biraz beyaz renk olabilir. Tüyleri başının ve gövdesinin altında daha yumuşak bir hale gelmektedir. Kafa bölgesi bedeninin tamamıyla orantılı bir biçimde uzundur. Yere paralel gelir ve genelde yükseklerde olur.

Gözleri ise ela ya da kestane renginde görülür. Burnu koyu bir renge sahiptir. Dişleri birbirinin direkt olarak üzerine gelecek bir biçimde kapanmak zorundadır. Alnında yer alan çıkıntı ise çok az olmaktadır. Kulakları yumuşacıktır. Başının geri kısmında yatık bir biçimde taşınır. Köpek dikkat kesildiği an biraz dikleşir.

Beslenme ve Bakımı

Muhtemelen bu köpeklerden herhangi birini sahiplendiğiniz zaman büyük bir avluya gereksinim duyacaksınız. Köpeklerin her zaman dolaşmak ve gezmek amacıyla büyük bir alana ihtiyacı olur. Bu köpekler içgüdüsel olarak av yeteneğine sahip olmaktadır. Kedi, tavşan ya da herhangi hareketli bir şey görürlerse kesinlikle onu kovalarlar.

SDCA yani Amerika İskoç Deerhound Kulübü bu köpek ırkının hemen hemen kırk sekiz kilometre hıza kadar ulaştığını ifade etmektedir. 1,8 metre kadar bir boyda olan çit, bu köpeklerin dış dünya tarafından cezbedilmesini önlemiş olur. Bu köpeklerin yemesine ve içmesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Ona her zaman için kaliteli köpek mamalarından vermeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Sağlık Durumu

Gün içerisinde birkaç ufak öğün, Scottish Deerhound köpek ırkının şişkinlik yaşamasını engelleme konusunda yardımcı olabilecektir. Herhangi bir köpeğin midesinin öteki organlara baskı yapacak kadar şiştiği bir durumun tedavisi gerçekleştirilmezse köpek yaşama veda edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Boerboel Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Fazla kalıtsal hastalığa sahip olan bir köpek ırkı olduğunu söyleyemeyiz. Ona yaşamı boyunca özenli bir şekilde bakarsanız, yediğini içtiğini de eksik etmezseniz herhangi bir sorun yaşanma ihtimali emin olun çok daha düşecektir. Rutin veteriner kontrolü her zaman hayat kurtarır.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Eğer köpeğinizi ufak halleri itibarıyla çocuklarla ve diğer hayvanlarla iletişim haline geçmesini sağlayarak büyütürseniz, ileriki zamanlarda ne kadar sosyal bir köpek haline geldiğini de görmüş olursunuz. Bu harika bir durum olmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sıra geldi Scottish Deerhound köpek ırkı ile ilgili sıkça sorulan soruları cevaplamaya! İşte karşınızda birbirinden ilgi çekici ve önemli olan detaylar…

Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpekler apartman yaşamına asla ama asla uygun değildir. Erişkin olanları ise yeteri kadar egzersiz olanağına sahipse bir apartmanda da yaşayabilir diyebiliriz. Çevrede koşacağı büyük bir alan var olduğu sürece evde fazla hareket etmez.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Bu köpekler son derece aktiftir. Bu nedenle de bol bol hareket etmek ister. Fakat tasmasız bir biçimde çevrede koşup durmasına olanak tanımamalısınız. Hızlı köpeklerdir ve ufak hayvanları, hareket eden birçok nesneyi kovalamak ister. Bu köpek ırkı harika bir koşu arkadaşı olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.