Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Senbernar Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Abone Ol 
Senbernar Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda senbernar köpeği yani Saint Bernard köpeği hakkında bilgiler veriyor olacağız. Bu köpekler aslında İsviçre kökenli bir ırktır. Kökleri oldukça eskilere dayanmaktadır.Günümüze dek gelen bilgiler doğrultusunda, İsviçre ve İspanya arasında kalan bir bölgede Menthon adlı birisi tarafından milattan sonra 980 tarihinde üretilmiş olan bir ırk olan Saint Bernard, çok sevimli bir köpektir.

Aktarılan diğer bilgilerin ışığında, Romalıların bahsi geçen topraklara getirdiği bir cins köpek vardır. O da bu köpektir. Araştırmalara göre, Pirene ve Danua adlı dağ köpeği cinsinin karışımı sonucunda oluşan bir köpek ırkı olduğu da söylenir. Koku alma kabiliyetinin güçlü olması nedeniyle, günümüze dek çeşitli yerlerde kurtarma köpeği şeklinde de kullanılmış olan bir köpek cinsidir. Uzun metrelere dek kar altında kalabilen bu köpek, birinin yerini tespit etme konusunda da başarılıdır.

Senbernar Köpeği Özellikleri Hakkında Bilgiler

senbernar köpeği

Göl Kenarıdna Senbernar Köpeği

Bahsi geçen bu özel köpekler, çeşitli yerlerde kurtarma köpeği olarak görevlendirilirler. Kısa tüylü olanları iş açısından görevlendirilir. Uzun tüylü olanlar ise evde beslenir. Senbernar köpeği genel olarak kabiliyeti yüksek olan ve güçlü bir köpektir.

Başları bayağı büyüktür. Ağırlıkları da çoktur. Dengeli bir vücut hattına sahiptirler. Bu cinsin iki farklı çeşitte tüye sahip olan türü bulunmaktadır. Biri çok daha kısa tüylerle yaşarken diğeri daha uzun tüylüdür. Ortak özellikleriyse renkleri olmaktadır.

Sık tüylü olan cinsin rengi ten rengi, kaplan rengi ve kızıl gibi değişik renklerde olabilir. Kulak kısmının ve yüzünün belirli yerlerinde siyah lekeler yer alıyor diyebiliriz. Bacakları güçlü olduğundan buz üstünde rahat hareket eden bir köpektir. Uzun tüylü olanın tüyleri buz tutabilir, iş yaptırılmamalıdır. Üşür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Curly Coated Retriever Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Koku alma duyusu gelişmiştir bu nedenle arama kurtarma köpeği olabilir. Erkek Saint Bernard köpeğinin ağırlığı elli ila seksen bir kilo arasında değişir. Dişi olanın ise kilosu yine elli ila seksen bir kilo olmaktadır. Boy olarak ise erkek köpekler altmış dokuz, dişi köpekler ise altmış üç santimetre olmaktadır.

Bu köpeklerin yaşam süreleri sekiz ila on sene arasında değişiklik göstermektedir. Arama kurtarma köpeği olarak görevlendirilmeleri ise on yedinci yüzyılda başlamıştır. Bu alanda bulunan popülerliği ise tam olarak bu dönemde artmaya başlamıştır.

Senbernar Köpeği Karakter Özellikleri Hakkında Önemli Bilgiler

Bu köpekler her daim dikkatleri üzerine çekmeyi başaran köpeklerdir. Üstün kabiliyetleri vardır. Güzel huyludurlar. Nazik bir yapıları vardır. Arkadaşlık kurmaktan hazzederler. Sabırları son derece yüksektir. İtaat etmekten hoşlanan bir köpek olarak dikkat çekerler.

Sakin büyümesi için sosyalleştirilerek yetiştirilmesi gerekir. Daha ufak yaşlarda eğitilmeye başlanan bir senbernar köpeği, üstün yeteneklerini de ifade edebilmeye başlar, böylece herkes ona hayran kalır. Baskıcı bir eğitim vermeye çalışmayın. Sevgi dolu olun.

Ufak yaşlarda uygulanan eğitimler çerçevesinde, üstün yeteneklere sahip olabilen bu köpekler son derece insan canlısıdır. Fiziksel durumlarının yanı sıra, karakterlerinin de eğitilmesi mevzusu dikkate alınmalıdır. Ona hızlıca her bir şeyi öğretmek yerine baskısız biçimde sabırlı olarak eğitim vermelisiniz.

Senbernar Köpeği Bakımı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Altın Değerinde Bilgiler

Boyutları nedeniyle bu köpekler, son derece iri yarı köpeklerdendir. Yetenekli olması ile dikkat çeken senbernar köpeği, arkadaş canlısı ve sempatik duruşuyla herkesin kalbini kazanır. İri görünümü arkasında sakin ve bir o kadar da sabırlı bir köpek vardır.

Onun bakımını her daim güzel bir şekilde yapmalısınız. Ancak o zaman layığıyla bir hayat sürmüş olur. Bu köpeklerden bir tanesini ev ortamında yetiştirmek niyetinde iseniz, ilk olarak yeteri kadar hareket edebileceği bir alan ayarlaması yapmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Süs Köpekleri Ne Yer?

Ev içerisinde çok hareket etmeyen bir köpek ırkı olduğunu belirtmemizde yarar var. Ufak bir bahçeniz bile olsa, dışarıda olabilmek onu daha iyi hissettirecektir. Ailesi ile beraber olmaya bayılan bu köpekler genel olarak evde durmayı tercih eder. Sıcak iklimde bakımını yapmak zor olacaktır. Yeteri kadar egzersiz yapmalı.

Uzun yürüyüşler yapmalısınız. Ancak bu şekilde egzersiz ihtiyacını karşılamış olursunuz. Köpeğiniz henüz yavruysa, kemik gelişimini tamamlayacağı ana dek çok fazla egzersiz yaptırmayın. Bunun için iki yaşına dek beklemeniz yeterli olacaktır. Aksi türlü sağlıksız durumlar meydana gelebilir.

Yavru bir Saint Bernard köpeği, oyun oynamak ister. Onunla beraber kısacık bir yürüyüş yapıp azıcık oyun oynayabilirsiniz. Bu köpeklerin özellikleri içerisinde iki farklı tüy gibi bir özellik mevcuttur. Fırça ve tarakla beraber her zaman onu tarayın. Bazı günlerde ise kuru şampuanla ona bakım yapabilirsiniz.

Normal olan şampuan çeşitleri, köpeğin kürk kısmının suya dayanıklı olmasına yardım eden yağ tabakasını alarak köpeğe zarar verir. Bu nedenle hafif yapılı olan bir ürün kullanmak her zaman için en doğru tercih olacaktır. Gerekmediği takdirde de bu köpeği yıkamamalısınız. Biz şimdiden söylemiş olalım, dikkat.

Senbernar Köpeği Sağlık Durumu

Senbernar köpeği özellikleri ışığında öne çıkan ve herkes tarafından sevilen arkadaş canlısı bir köpek olduğunu görmekteyiz. Bu köpeklerin ömrü diğer köpek dostlarımıza göre biraz daha kısa olmaktadır. Yatkın oldukları birden çok hastalık bulunmaktadır.

Wobbler sendromu, deri sorunları, kalp hastalıkları, kalça ve dirsek displazisi, entropion, ektropion, distichiasis, osteosarcom ve mide dönmesi gibi birçok hastalıklara bu köpeklerin genetik açıdan yatkın olduğunu görüyoruz. Obezite kaynaklı olarak birçok hastalık da tetikleyici özelliğe sahiptir.

Bu köpekler göz enfeksiyonuna karşı da son derece hassas bir yapıya sahip olmalarıyla dikkat çeker. Alakalı hastalıklara karşı en kesin çözüm; doğru ve sağlıklı bir biçimde beslenmesi ve düzenli olarak bakımının yapılması gerektiğidir. Düzenli olarak egzersiz yapması da sağlığına olumlu katkılar sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Akıntısı Nedir? Bu Rahatsızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kaliteli bir köpek maması tüketmesi gerekir. Aksi takdirde hastalıklar baş göstermeye başlar. Ona her zaman güvenilir bir markanın mamasını yedirmeye özen gösterin. Böylece sağlığı her zaman yolunda gider ve siz de onunla beraber huzurlu bir hayat geçirirsiniz.

Senbernar Köpeği Çocuklarla İlişkisi Nasıldır?

İri bir köpek olduğu için çocuğunuzla onu hiçbir zaman yalnız bırakmanızı önermiyoruz. Şakalaşmak isterken sert davranarak çocukların canını yakabilme ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle gözünüzün önünden ayırmayın. Çocuklar hayvanlara karşı sabır zorlayıcı davranabiliyor malum…

Fakat Saint Bernard ırkı köpekler sabırlı oldukları için çocukları belli bir yere kadar idare edebilen hayvanlardır. Bu nedenle içiniz rahat olsun. Birlikte birçok oyun oynayabilirler, iyi anlaşırlar. Harika bir ikili haline gelirler. Çünkü senbernar köpeği cinsi insanları her zaman çok sever.

Bu köpeğin çocuğunuzla iyi anlaşmasını istiyorsanız köpeği daha yavru iken sahiplenin. Böylece hem çocuğunuza hem de size alışması daha kolay olacaktır. Sevgi dolu bir köpek olması için onu sevgi dolu şekilde eğitmeniz gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Köpeğinize ve kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.