Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sulcana Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

09.09.2023
723
Abone Ol 
Sulcana Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

Sulcana kaplumbağası, ilgi çekici sürüngenlerden biridir. Dünyanın en büyük kaplumbağa cinsleri arasında yer alır. Kahverengiden sarıya kadar değişen kabuğu ve kalın cildi ile dikkat çeker. Sahra altı Afrika’nın kurak ve yarı kurak bölgelerine özgü bir hayvandır. Farklı yaşam koşullarına adapte olabilir. Bu da onu evcil hayvan olarak iyi bir seçim haline getirir. Uzun ömrü ve özel bakım gereksinimleri nedeniyle herkes için uygun bir kaplumbağa olmayabilir.

Sulcana Kaplumbağası Mizacı

Sulcana Kaplumbağası

Sulcana kaplumbağaları diğer bütün kaplumbağalar gibi sessizdir ve yavaştır. Ayrıca bazen meraklı olma eğilimindedir. Kendisi için çok küçük bir alanda bile sıkışıp kalabilir. Hatta ters çevrilebilir. Evcil hayvan olarak iyi bir seçimdir. Çünkü hoş görünümü ve uysallığı ile çoğu insanın sevgisini kazanır. Nadiren saldırgan ve bölgeseldir. Fakat sık olarak ele alınmaması önerilir. Aşırı olarak ele alınması, kaplumbağanın stres yaşamasına yol açabilir.

Sulcana Kaplumbağası Yaşam Alanı

Bu sevimli sürüngenler için geniş bir dış mekan muhafazası şarttır. Yaklaşık iki metrelik yüksekliğinde sağlam bir çite ihtiyaç duyarlar. Oldukça iyi yuva yaparlar. Bundan dolayı yaşam alanı iyi bir şekilde tasarlanmalıdır. Bir kulübe oluşturmak, kaplumbağanın korunması için harika bir fikir olacaktır.

Yetişkin Sulcana kaplumbağasını kapalı bir alanda tutmak, boyutu sebebi ile zor olabilir. Daha soğuk iklimde yaşayanlar için iç mekan doğru bir seçimdir. Dışarısı serin olduğunda bir barınağa sığınabilmeleri gerekir.

Sulcana Kaplumbağası Sıcaklık İhtiyacı

Bu kaplumbağalar için sağlıklı ve aktif kalmak çok önemlidir. Bundan dolayı yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar. Serinlemeleri gerektiği zaman gidebilecekleri gölgeli bir noktaya erişimleri bulunduğu taktirde 37 derece sıcaklıklara kadar dayanabilirler. Geceleri ise 15 derecenin altına düşen durumlarda sürüngen ısıtıcı kullanmak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sürüngenlerde Metabolik Kemik Hastalığı Nedir?

Sulcana Kaplumbağası Işık İhtiyacı

Dış alanda bakılan kaplumbağaların güneş haricinde herhangi bir özel ışığa ihtiyaçları olmaz. Ancak kapalı mekanda bakılan kaplumbağa dostlarımızın yeteri oranda ışık almaları gerekir. Çünkü bu durum onların genel sağlığı için oldukça önemlidir. İç mekanda bakılan kaplumbağaların ışık ihtiyacı, sürüngen lambası ile karşılanabilir. UVA/UVB desteği sunan bu lambalar, kaplumbağanın kemikleri ve cildi için oldukça yararlıdır.

Sulcana Kaplumbağası Nem İhtiyacı

Sulcana Kaplumbağası

Sulcana’lar yüzde 40-60 arasında nem seviyesine gereksinim duyarlar. Yavruların da aynı şekilde yüzde 50-60 arasında nem ihtiyacı olur. Nemin ideal seviyelerde olup olmadığını anlamak için iç mekanda higrometre bulundurmanız önerilir. Nemi artırmanız gerektiği zaman hayvanın yaşam alanına su püskürtebilirsiniz.

Sulcana Beslenme İhtiyacı

Sulcana’lar yüksek lifli ve düşük proteinli bir beslenme düzenine sahip olmalıdır. Otçul olan bu hayvanlar, özel olarak formüle edilen kaplumbağa yemi tüketmeliler. Beslenmelerinde çeşitlilik yaratmak adına meyve, sebze ve otlar da sunulabilir. Sürüngen mama kabına minik minik doğranmış sebze, meyve ve yeşillikler dahil edebilirsiniz. Kaplumbağanın su ihtiyacının karşılanması adına her zaman yeterli ve temiz suya erişimi bulunması gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.