Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hermann Kaplumbağası (Trakya Tosbağası) Özellikleri ve Bakımı

05.09.2023
658
Abone Ol 
Hermann Kaplumbağası (Trakya Tosbağası) Özellikleri ve Bakımı

Hermann kaplumbağası, en bilinen kaplumbağa çeşitlerinden biridir. Karada yaşayan bir kaplumbağa türüdür. Ülkemizde sadece Trakya bölgesinde bulunduğu için Trakya tosbağası olarak da isimlendirilir. Bu sevimli sürüngenler hakkında bilinmesi gerekenleri açıklayalım.

Hermann Kaplumbağası Özellikleri Nelerdir?

Hermann Kaplumbağası

Hermann kaplumbağası, kayalık yamaçlara özgü, meşe ve kayın ormanları arasında büyüyen bir kaplumbağadır. Akdeniz kaplumbağası olarak bilinen Hermann, sarı ve kahverengi kabuğu, kalın pulları ve dayanıklı bacakları ile bir adım öne çıkar. Yeterli bir dış mekanı bulunan evlerde de bakılabilir. Bakımı oldukça kolaydır. Uzunca bir ömre sahiptir. İyi koşullarda bakılır ise 75 sene kadar yaşayabilir.

Hermann Kaplumbağası Davranışı ve Mizacı

Sessiz, sakin ve nazik bir kaplumbağa olan Hermann kaplumbağası, nadiren ısırır ve uysaldır. Tipik olarak kendini savunmak amacı ile sadece diğer kaplumbağaları ve hayvanları ısırır. Ele alınmayı pek sevmez. Güvenli bir şekilde kalmayı tercih eder.

Hareket halinde olmayı, yiyecek aramayı, kazmayı ve güneşlenmeyi de pek sever. İlkbahar ve sonbahar döneminde çiftleşme mevsiminde sık olarak diğer kaplumbağalar ile etkileşime girer ve kavga edebilir.

Hermann Kaplumbağası Yaşam Alanı

Hermann Kaplumbağası

Yetişkin Trakya kaplumbağası kapalı alanlarda kalmayı sevmez. Bu sebeple açık bir alanınız var ise Hermann sizi için iyi bir sürüngen olabilir. Dış mekanda konaklaması tavsiye edilen bu hayvanlar için özel bir alan da oluşturulmalıdır. Yaşam alanına sürüngen taban malzemesi, sürüngen aksesuarları gibi çeşitli malzemeler yerleştirilmelidir.

Yaşam alanı, onu aşırı hava koşullarından koruyacak şekilde tasarlanmalıdır. Kayalar, küçük ağaçlar ve çalılar da içermelidir. Bu aktif canlılar yuva yapma eğiliminde olduklarından, kenarı çitle çevrili özel bir alana gereksinim duyarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  13 Maddede Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Hermann Kaplumbağası Sıcaklık İhtiyacı

Hermann dışarıda bakılıyor ise gündüz ihtiyaç duyduğu sıcaklık 27-30 derece arasındadır. Geceleri ise 18-21 derece sıcaklık yeterli olacaktır. Aydınlatma, iç mekan muhafazası için birincil sıcaklık kaynağı olur. Hem içeride hem de dışarıda, kaplumbağanın aşırı sıcaktan kaçabileceği serin ve gölgeli bir alan bulunması gerekir. İç mekanda sıcaklığı ayarlamak için sürüngen ısıtıcı da tercih edilebilir.

Hermann Kaplumbağası Işık İhtiyacı

Açık havada kalıyor ise güneş ışığı, Trakya kaplumbağası için yeterli aydınlatmayı sağlar. İç mekanda ise güneşi taklit etmek gerekir. Bunun için bir sürüngen lambası kullanılabilir. Kaplumbağa dostlarımız D3 vitaminini sentezlemek için UVB ışığına gereksinim duyar. Bu vitamin, hayvanın kemik yapısı ve büyümesi açısından son derece önemlidir.

Hermann Kaplumbağası Nem İhtiyacı

Bu sürüngenler için nem önemli bir problem değildir. Nem en azından yüzde yirmi beş ya da daha yüksek olduğu sürece ortam nemi kaplumbağa için yeterli olabilecektir.

Hermann Kaplumbağası Beslenme İhtiyacı

Trakya kaplumbağası kaliteli ve sağlıklı yemler tükettiği sürece uzun ömürlü olabilecektir. Bu canlılara özel kaplumbağa yemleri sunulmalıdır. Beslenmesinde çeşitlilik elde etmek için bazı sebzeler, yeşillikler ve meyveler de kaplumbağaya verilebilir. Ayrıca her zaman temiz ve tatlı suya erişimi bulunmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.