Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

26.03.2023
2.401
Abone Ol 
Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Tavşan sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler var. Evde tavşan beslemek, başta çocuklu aileler olmak üzere çoğu insanın ilgisini çeker. Tavşanların bakımı hem kolaydır hem de bu canlılar oldukça sevimlidir. İyi bir evcil dost olabilirler.

Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Evcil hayvanlar çocukların çok daha duyarlı, sorumluluk sahibi ve uysal olmalarına da yardımcıdır. Aynı zamanda hayvanlarla ilgilenen çocuklar çok daha kolay bir şekilde sosyalleşirler. Paylaşmayı da öğrenirler. Bu anlamda tavşan sahiplenmek iyi bir fikir olabilir. Tavşanlar uysal hayvanlar olduklarından, her türlü ev için uygun bir seçimdir. Evde tavşan bakmak zor değildir. Fakat tavşan sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak şarttır. Şimdi bu detayları inceleyelim.

Tavşanların Beslenmesine Dikkat Edilmeli

Tavşanların sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için beslenmelerine özellikle dikkat edilmelidir. Tavşanların, çeşitlilik barındıran bir beslenmeye gereksinimleri vardır. Bu nedenle yaşadıkları alanda her daim saman, tavşan yemi, sebze, meyve gibi besinlere erişimleri olmalı.

Çok kısa şekilde kesilmiş kemirgen otları, tavşanın genel sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakır. En önemli yararı ise sindirim sistemi sağlığını desteklemesidir. Bu tür otlar nedeniyle tavşanların dişleri de törpülenmiş olur.

Evcil tavşanların temel öğünü tavşan yemleri olmalıdır. Paketler halinde satılan tavşan yemleri, genel olarak buğday ve arpa karışımı barındıran gıdalardır. Protein, mineral ve vitamin açısından zengin olan bu yemler, tavşanlar tarafından beğenilerek tüketilir. Fakat besin bakımından yoğun oldukları için gün içinde en çok iki avuç kadar tavşana sunulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Guinea Pig İshal Nedenleri Nelerdir?

Tavşanlar her daim kuru yemle beslendikleri zaman çeşitli sindirim problemleri ile karşılaşabilirler. Tavşan yemleri bütün besin gereksinimlerini karşılasa da belirli aralıklarla meyve ve sebze de tüketmeliler.

Tavşanların Temiz ve Taze Suya Erişimleri Olmalı

Tavşan sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler arasında bir diğeri de tavşanın su ihtiyacı. Tavşan dostlarımızın tüketmiş oldukları sebze ve meyvelerden gereksinimleri olan suyu aldıkları sanılır. Esasen her canlısının suya ihtiyacı vardır. Temiz ve taze suya erişimi olan tavşanlar, istedikleri zaman su tüketebilmekteler. Kemirgen sulukları kullanarak, tavşana yeterli oranda su sağlayabilirsiniz. Bu tür suluklar devrilmez ve kolay bir şekilde su tüketimine olanak tanır.

Tavşanın Özel Bir Yaşam Alanına İhtiyacı Olur

Tavşan besleyecekseniz, evinizde tavşan için uygun bir yaşam alanı tasarlamalısınız. Bu manada evinizin herhangi bir odasını tavşan dostunuza ayırabilir ya da evinizin bir bölümünü tavşan için hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada en önemli ekipmanlardan biri de tavşan evi olur. Tavşan kafesi veya evi, tavşanın boyutlarına ve tavşan sayısına uygun olmalıdır.

Satın alacağınız tavşan kafesinin zemin bölümüne çok dikkat etmeli, demir tel içeren kafeslerden kaçınmalısınız. Aksi durumda tavşanınızın patileri acıyabilir. Tavşana daha konforlu bir yaşam alanı sunmak için tavşan talaşları ile kafesin tabanını yumuşak bir hale dönüştürebilirsiniz.

Tavşan kafesini düzenli olarak temizlemeli, her gün bir diğer günden kalan yem, sebze ve meyve artıklarını toplamalı ve yenilerini kafese koymalısınız. Aynı şekilde tavşan suluğunu kontrol etmeli, suyu her gün değiştirmeye özellikle özen göstermelisiniz.

Tavşanlar Çok Kolay Şekilde Strese Girerler

Tavşan sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler söz konusu olduğunda bir başka husus ise tavşanların çok kolay bir şekilde strese girmeleri. Bu sevimli canlılar doğada av konumunda olduklarından dolayı ürkektirler. Sürekli olarak kendilerini güvenceye alma ihtiyacı duyarlar. Bu yüzden de eğer bir tavşan sahiplenecekseniz, ona sert davranmamalı ve tavşanın yanındayken aşırı yüksek sesle konuşmamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Banyo Yapabilir Mi?

Tavşana rahat ve keyifli bir ortam sunmaya özen göstermelisiniz. Tavşanınızın mutlu olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Örneğin, tavşan koşup zıplıyorsa, dişlerini gıcırdatıyorsa ve kafasını hızlı bir şekilde sallıyor ise mutludur. Tavşan oyuncakları gibi çeşitli ekipmanlarla evcil dostunuzun keyifli zamanlar geçirmesini de sağlamalısınız.

Tavşanlarda Hijyene Dikkat Etmek Gerekir

Tavşanlar, kediler gibi kendilerini yalayarak temizleyen hayvanlardır. Çok titiz olduklarını söyleyebiliriz. Kirli kalmayı sevmeyen bu canlıların kafesleri ile tuvaletlerini yapmış oldukları alan kesinlikle aynı olmamalı. Bunlar haricinde tavşanların kafesi rutin şekilde temizlenmeli. Tavşanlarda hijyen eksikliği gibi durumlarda çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir.

Tavşanlar da Sahiplerinden İlgi Beklerler

Tavşan sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler listesinde ilgi konusu da var. Tavşanlar da diğer pek çok canlı gibi ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Sevginizi ve onu önemsediğinizi göstermenizi isterler. Tavşanınızla oyunlar oynayabilir, onunla iletişim kurabilir, onu okşayabilir ve çeşitli ödül yemlerini tavşana sunabilirsiniz. Her gün mutlaka tavşanınıza vakit ayırmalısınız. İlgi ve sevgi görmeyen tavşan kendisini mutsuz hissedebilir ve ruh sağlığı bu durumdan olumsuz anlamda etkilenebilir.

Tavşanlar Eşyaları Kemirebilirler

Evcil tavşanlar özellikle de kablo kemirmeyi çok severler. Bunun dışında farklı eşyaları da kemirebilirler. Tavşanı eve getirmeden önce kabloları ve zararlı olabilecek çeşitli eşyaları kaldırmalısınız. Tavşanın kemirme gereksinimini karşılaması için ona tavşan kemirme taşları sunabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.