Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşan Sahiplenmek ve Bilinmesi Gerekenler

01.06.2023
1.875
Abone Ol 
Tavşan Sahiplenmek ve Bilinmesi Gerekenler

Tavşan sahiplenmek, hem çok eğlenceli bir deneyim sunar hem de özel bir dikkat gerektirir. Özellikle de çocuklu ailelere hitap eden tavşan, çocukların gelişimlerine katkıda bulunur. Tavşanlar sayesinde çocuklar, hayvanlara karşı daha duyarlı, sorumluluk sahibi ve sabırlı olmayı öğrenirler. Hayvanlarla zaman geçiren çocuklar daha kolay bir şekilde sosyalleşirler. Bu nedenle de evde beslemek için tercih edilecek canlılar arasında tavşanlar bir adım öne çıkar.

Tavşanlar uysal hayvanlar oldukları için her eve hitap ederler. Evde tavşan bakmak çok zor değildir. Fakat bazı detayları unutmamak gerekir. Bu sevimli canlılar emek ister. Sağlıklı beslenmeleri ve iyi şartlarda bakılmaları, uzun yıllar boyunca size arkadaşlık etmelerini sağlayacaktır. Bu arkadaş canlısı hayvanların bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Tavşan Sahiplenmek

Tavşan sahiplenmek, bazı ayrıntılara odaklanıldığında çok daha eğlenceli bir deneyim haline gelir. Öncelikle, sahipleneceğiniz tavşanın cinsine, sağlıklı olmasına ve 6-8 haftalıktan daha minik olmamasına dikkat etmeniz önemlidir. Diğer önemli detaylar ise şunları kapsar:

1. Tavşan Beslenmesi Çok Önemlidir

Tavşan dostlarımızın sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarının ilk koşulu kaliteli beslenmelerinden geçer. Bu bağlamda tavşana sunulan yemler mutlaka kaliteli markanın ürünü olmalıdır. Tavşan yemleri haricinde tavşana çeşitli sebze ve meyveler de verilmelidir. Çeşitlilik barındıran bir beslenme düzeni, tavşanın çok daha sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Tavşanın yaşadığı alanda her daim bol miktarda saman olmalıdır. Çok kısa kesilmemiş kemirgen otları ve saman, tavşanların sağlığını optimal anlamda teşvik eder. Bu tür tavşan otları, hayvanın sindirim ve bağışıklık sistemini de korur. Sert yapısı sayesinde otlar, tavşanların dişlerini de törpüler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar İçin Güvenli Yiyecekler Nelerdir?

Paket içinde satılan tavşan yemleri, genel olarak buğday ve arpa karışımı barındırır. Protein, vitamin ve mineral açısından zengin olan bu besinler, tavşana günde birkaç kez verilebilir. Tavşanın sürekli olarak kuru besinler tüketmesi ise kabızlık gibi sorunları beraberinde getirebilir. Bundan dolayı lif açısından yoğun olan meyve ve sebzeler de tavşan beslenmesinde kesinlikle yer almalıdır.

2. Tavşanın Düzenli Su Tüketmesi Sağlanmalıdır

Her canlı gibi tavşanların da suya ihtiyacı vardır. Tavşanların tükettikleri sebze ve meyvelerden su gereksinimlerinin karşılandığı düşünülür. Aslında bu doğru değildir. Tavşanın düzenli olarak temiz ve yeterli miktarda suya erişimi olmalıdır. Kemirgen sulukları kullanarak ve suluğu tavşanın kafesinde konumlandırarak, evcil hayvanınızın her zaman su içmesini sağlayabilirsiniz. Suluğu her gün kontrol etmeli ve suyu yenisi ile değiştirmelisiniz.

Tavşan Sahiplenmek

3. Tavşanın Özel Bir Yaşam Alanı Olmalı

Tavşan sahiplenmek isteyenlerin bilmesi gereken bir başka önemli husus ise tavşanların da kendilerine ait özel bir yaşam alanına gereksinim duymalarıdır. Evinizde tavşan için özel bir yaşam alanı oluşturmalısınız. Bu anlamda evinizin bir odasını evcil dostunuz için ayırabilirsiniz. Ayrıca tavşan kafesi edinerek, sevimli tavşanınızın çok daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz. Tavşanın sayısına ve boyutuna göre bir kafes seçmeyi unutmamalısınız. Tavşan sayısı fazla ise geniş bir tavşan kafesi satın almanız gerekir. Tavşanınızın boyutları minik ise küçük ya da orta ebatlı bir kafese yönelebilirsiniz.

Tavşanlar sürekli kemirirler ve kazarlar. Bundan dolayı kafesleri dağılabilir. Kafes temizliğini haftada bir kez olacak şekilde planlamanız önemlidir. Böylelikle tavşanınız için temiz ve hijyenik bir alan elde etmiş olursunuz.

4. Tavşanlar Kolayca Strese Girerler

Tavşan sahiplenmek istiyorsanız; bilmeniz gereken bir başka ayrıntı ise tavşanların kolayca strese girdikleridir. Tavşanlar doğada av konumunda olmalarından ötürü ürkek canlılardır. Sürekli olarak kendilerini güvenceye almak isterler. Bu yüzden ona sert davranmamalı, olası stres faktörlerini ortadan kaldırmalı ve tavşanın huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürmesini sağlamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evde Hamster Bakımı Hakkında İpuçları

5. Hijyene Dikkat Etmelisiniz

Tavşanlar da kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Titiz canlılar olduklarını söyleyebiliriz. Kirli olmayı hiç sevmeyen bu sevimli dostlar, aynı şekilde temiz kafeste yaşamayı isterler. Bu sebeple de tavşanın kafesi daimî olarak temizlenmelidir. Her gün mama kabı ve suluk kontrol edilmelidir. Su ve yemler yenisi ile değiştirilmelidir. Kafeste kalan yiyecek artıkları da mutlaka toplanmalıdır.

6. Tavşanlar da İlgi Bekler

Tavşan sahiplenmek, ona özel ilgi de gerektirir. Sürekli ilgi ve sevgi isteyen bu canlılar, sizin sevginizden beslenirler ve bu sayede kendilerini çok daha huzurlu ve mutlu hissederler.

7. Eşyaları Kemirmeyi Çok Severler

Tavşanlar sürekli bir şeyler kemirmek isterler. Bu nedenle eşyaları da kemirme ihtimalleri vardır. Tavşan dostunuza kemirme taşları sunarak, eşyalarınızı koruyabilir ve tavşanın ağız ve diş sağlığını maksimum seviyede destekleyebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.