Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda Tümör Nedir? Tedavisi Var mı?

11.03.2024
156
Abone Ol 
Tavşanlarda Tümör Nedir? Tedavisi Var mı?

Tavşanlarda tümör sorunu ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorununun birkaç farklı türü bulunur. Kimi zaman sorun yaratabilen tümörler, ayrıca kötü bir görüntü de oluşturur. Bir tavşanın hangi tümörden etkilendiğini bilmek önemlidir. Ardından buna göre bir tedavi planı oluşturulmalı ve hayvanın sağlığı desteklenmelidir.

Tavşanlarda Tümör Nedir?

Tavşanlarda Tümör

İnsanlarda ve çeşitli hayvanlarda görülebilen tümör, tavşan dostlarımızı da yakından etkiler. Bunlar bir tavşanın vücudunun içinde ya da üzerinde gelişebilir. Bir kitle şeklinde ifade edilir. Anormal biçimde büyüyen ve bir yumru meydana getiren bir hücre topluluğu olarak bilinir. Kitleler kan, kanser hücreleri, yağ ve sıvı barındırabilir. Fakat her zaman kötü huylu olmazlar. Bazı tümürler iyi huylu olduğu için yayılım göstermez. Bazıları da ne yazık ki kötü huyludur ve hayvanın vücuduna yayılabilir.

Tavşan Lipomları Nedir?

Tavşanlarda Tümör

Lipomlar, yağ dokusu barındıran tümör çeşididir. Tavşanlarda çoğunlukla bu tür tümörler nadir görülür. Vücudun herhangi bir alanında oluşabilir ve yumuşak bir formdadır. Kanserli bir tümör değildir fakat çok hızlı biçimde büyüme gösterir. Çok hızlı büyüdükleri için tavşanı olumsuz etkileyebilir ve özellikle de hayvanın hareketlerinde kısıtlılık yaratabilir.

Tavşan Kistleri Nedir?

Tavşanlarda tümör söz konusu olduğunda kistler de sıklıkla araştırılır. Kist, deride oluşan bir tür tümördür. Tavşanın vücudunun herhangi bir alanında ortaya çıkabilir. Lipoma göre daha sert bir yapıya sahiptir. Veteriner müdahalesi ile ortadan kaldırılabilir. Problemli kistler, cerrahi işlem gerektirir. Yırtılıp enfekte olmadığı sürece genel olarak bir sorun teşkil etmez. Bir kist patladığı zaman tavşan dostunuz için acı verici bir durum oluşabilir. Kisti yok etmek için bir ilaç bulunmaz. Fakat enfeksiyon riski söz konusu ise antibiyotik reçete edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Himalaya Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Tavşan Apseleri Nedir?

Apse bir çeşit irindir. Bakteri ve beyaz kan hücreleri barındırır. Bulunduğu alanda enfeksiyon yaratabilir. Apseler bir yumru ve tümör gibi görünebilir. Fakat dışarı atıldığı zaman içindeki akıntı sızıntı yapar. Kitleden sızan sıvı ve kötü koku apsenin göstergesi olarak kabul edilir.

Tavşanda Kanserli Kitleler Nedir?

Tavşanlarda tümör hususunda en önemli noktalardan biri de kanserli kitlelerdir. Bunlar endişe verici tümör çeşitleri olarak bilinir. Kanserli tümör türleri bir hayvanın vücudunun herhangi bir alanında oluşabilir. Her daim kötü huylu olduklarını söylemek yanlış olur. Doğru teşhis ve tedavi için tavşanın veteriner kontrolünden geçmesi gerekir. İyi huylu tümörler yayılmaz. Kötü huylu olanlar ise yayılma riski içerir. Cerrahi müdahale ile kitlelerin çıkarılması mümkündür.

Tavşan Miksomaları Nedir?

Bu tür nodüller, belirli kronik miksomatoz çeşitlerine sahip bazı tavşan dostlarımızda oluşur. Tipik olarak böcek ısırıkları yolu ile bulaşır. Aşısı olmayan bir rahatsızlıktır ve oldukça tehlikelidir.

Tavşanlarda Tümör Tedavisi Nasıldır?

Bir tavşanın üzerinde tümör var ise en kısa zaman içinde hayvanın veteriner götürülmesi gerekir. Veteriner, tümörün türünü tespit edip gereken tedavi işlemlerini uygulayacaktır. Tümöre göre çeşitli ilaçlar verilebilir ya da tümör, cerrahi müdahale ile çıkarılabilir. Tedavi sürecinde tavşanın beslenmesine ve bakımına çok dikkat edilmelidir. Kaliteli tavşan yemleri, sebzeler ve meyveler hayvana sunulmalıdır. Öte yandan tavşanın her zaman temiz suya erişimi olması da oldukça mühim. Bunun için tavşan suluğu rutin olarak kontrol edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.