Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Toy Fox Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Toy Fox Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Toy Fox Terrier köpekleri, bugünkü yazımızın ana konusunu oluşturuyor. İşte bu köpekler hakkında yer alan muhteşem detaylar ve çok daha fazlası…

Karakter Özellikleri

Eğitim görmeyi çok seven bir köpek ırkı olmasıyla dikkat çeker. Bu nedenle de kolay bir şekilde eğitilebilir köpekler olmaktadır. Değişik köpek ırklarıyla, yabancı bireylerle ve çocuklarla arası iyidir. Sahipleriyle de iyi anlaşırlar. Evde yer alan çocuklara ve petlere zarar vermeye yatkın bir ırk olmamasıyla bilinir.

Evde yaşayan değişik hayvanlarla, en çok da kedilerle anlaşamaz. Bu nedenle de dikkatli olmanız gerekir diyebiliriz kesinlikle. Egzersiz gereksinimi giderilmezse hırçın hale gelir ve eşyalara hasar verebilir. Havlama davranışını da çok gösterir. Haydi gelin bu köpeklerin tarihçesini inceleyelim.

Tarihçesi

Toy Fox Terrier

Mavi Arkaplan ve Toy Fox Terrier

İngiltere dolaylarında meydana gelen bu köpek ırkı, 1500’lü senelere değin uzanan geçmişiyle biliniyor diyebiliriz. Birçok köpek ırkının melezlenmesi sonucunda son haline geçen bu köpekler genel manada ahırlarda görevlendirilse bile harika bir zekaya sahiptirler. Bu nedenle gösteri ve sirklerde de görevlendirilmiş olmaktadır.

1930’lu senelerde birçok defa melezlenip 2000’li senelerin ilk kısımlarında son formu ile American Kennel Club’a kaydolmuştur. Şu anda hala sirk gibi yerlerde ve yarışlarda bu köpekler görevlendiriliyor. Fakat genel olarak ev ortamında beslenen bir köpek haline gelmiştir. Aslında böyle olması bir nevi daha iyi olmuştur.

Fiziksel Özellikleri

Toy Fox Terrier, yirmi dört ila yirmi dokuz santimetre boyuyla biliniyor. İki ila beş kiloluk ağırlığı ile bu köpekler, fiziksel durumları bakımından minyatür köpek olarak anılıyor. Kulakları üçgen formundadır. Son derece iri ve dik kulaklara sahip olmasıyla dikkat çeker. Gözleri ortalama bir iriliktedir. Koyu renk olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Finnish Spitz Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Yuvarlak biçimli gözleri vardır. Alnı ise tamamen çıkıntılı olmaktadır. Burnu ortalama bir büyüklüktedir. Genelde siyah olur. Sık ve kısa bir tüy yapısı olduğunu ifade edebiliriz. Rengi ise çoğu zaman kahverengi, siyah ve beyazdır. Bazı zamanlar gözlerinin üst kısmında kaş meydana getirecek biçimde farklı tüyleri olur. Arkada yer alan bacakları eğik olur ve ön bacaklarından uzundur.

Bakımı ve Beslenme Durumu

Toy Fox Terrier köpek cinsinin bakımını yapmak son derece basittir. Çok fazla tüy döken bir köpek ırkı olmadığından haftada birkaç kez tüylerini taramanız kafi olacaktır. Nadiren de olsa banyo ettirmelisiniz diye düşünüyoruz. Tırnak bakımını yapmanız için de belirli dönemlerde kesmeniz kafidir.

Diş ve ağız bakımı için köpeğinizin dişlerini haftada bir kez bile olsa fırçalamanız gerekmektedir. Son derece hayat dolu olan ve koşmaya resmen bayılan bu köpekler, evde yer alan oyuncaklarla dahi egzersiz gereksinimini en iyi biçimde sağlayabilmektedir. Bu çok ama çok mühimdir.

Onu gündelik bir biçimde yürüyüşe çıkarın, oyun oynamasını da sağlamayı ihmal etmeyin deriz. Kilo almaya yatkın bir köpek ırkı olduğu için beslenmesi konusuna da dikkat etmeniz gerekmektedir kesinlikle. Kaliteli mamalar alarak köpeğinizi en iyi şekilde beslemelisiniz. Onun beslenmesi, yaşamsal açıdan önemli olur.

Sağlık

Genel olarak sağlıklı bir köpek olan Toy Fox Terrier köpek ırkı, bazı kalıtsal türdeki hastalıklara sahip olmasıyla bilinir. Eklemleri ve kemikleri ile ilgili olarak; kalça displazisi, dirsek ile alakalı olan displazi ve patellar luksasyonu görmeniz mümkündür. Bu köpeklerde hemofili de görülen bir durum olmaktadır.

Veterinerde röntgen çektirebilirsiniz. Bu hastalıkların takibi ancak bu şekilde yapılabilir. Alerjik reaksiyonlara açık bir köpek ırkı olduğu için bu köpeklerde deri hastalıklarına rastlamak da tamamen olası bir durumdur. Bu nedenle de köpeğin temas edebilme ihtimalinin olduğu her şeyin temizlenmiş olması şarttır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Apartman Yaşamına Uygun Köpek Irkları

Köpeğinizin eşyalarının ve evde yer alan sizin eşyalarınızın temizliğine her zaman dikkat etmeniz gerekiyor. Göz rahatsızlıkları nedeni ile de göz bakımına özen gösterilmesi şarttır. Herhangi olumsuz bir durumla karşılaştığınız an itibarıyla köpeğinizi uzman bir veteriner hekime götürmenizi öneriyoruz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Toy Fox Terrier köpek cinsinin çocuklarla olan iletişimi ortalama bir seviyededir. Kötü denemez ama iyi de denemez. Biraz daha büyümüş olan çocukların oyun arkadaşı olmaları da pekala mümkün hale gelmektedir. Bu köpekler genel manada yabancı kişilere hemen alışırlar. Bu nedenle de diğer çocuklarla da iyi anlaşabilir.

Ani davranışları ufak çocuklar ve bebekler açısından zararlı olacaktır. Hızlı hareket ederlerse tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Oyun oynamaya adeta bayılan bu köpekler, en çok da beraber büyüdüğü çocuklar ile kusursuz olarak anlaşacak demektir. Fazla koruyucu köpekler değildir. Sevgi dolu bir haldedirler.

Üreme

Toy Fox Terrier köpek ırkı, erkek ve dişide farklı bir üreme geliştirir. İki farklı cinsiyet de bir ila iki yaşlarında olgun hale gelerek çiftleşebilir. Ama dişi olanlarda bu durumlar tamamen farklıdır. Dişi olan köpekler senede tam olarak iki kez kızgınlık dönemine girer ve çiftleşmeye başlar.

Bu sürecin on günü adet dönemi olacak şekilde toplamda yirmi bir gün kadar devam etmektedir. Gebelik de hemen hemen altmış beş günü bulan önemli bir süreçtir diyebiliriz. Dişi olanlar üç ila dört tane yavru doğurabilir. Yavru sayısını ve sağlık durumunu etkileyen durum ise baba ve annenin sağlığı olacak demektir.

Eğitim

Toy Fox Terrier köpek cinsinin eğitimi aşırı derecede kolay gerçekleşmektedir. Son derece zeki bir köpek ırkıdır ve eğitim görmeyi de çok sever. Eğitimini sert bir yöntemle değil, daha eğlenceli halde olan bir biçimde yapmanız lazımdır. Bu akıllı köpeklere türlü numaralar öğretmeniz de çok kolay gerçekleşecektir. Sosyallik eğitimi vermeyi asla ama asla unutmamalısınız. Bu çok önemli bir durum olmaktadır. Dikkatli olmakta kesinlikle fayda var diye düşünüyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Özellikleri Nelerdir?

Sıkça Sorulan Sorular

Toy Fox Terrier köpek ırkı ile ilgili sıkça sorulan soruların her birini toplayarak bir araya getirdik. İşte birbirinden ilgi çekici, harika detaylar…

Yaşam Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Apartmanda yaşam sürebilen bir köpek ırkıdır. Ama soğuk havalara karşı çok dayanıklı değildir. Bu nedenle onu her daim soğuğa karşı korumanız lazım gelir.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Fazla aktif bir köpek ırkıdır. Bu nedenle onu durmaksızın gezdirmeniz gerekmektedir. Enerjisini bir şekilde toplaması ve atması gereken bir köpek ırkı olduğu için gezmeye bayılır. Gezmek onun için mutluluk sebebidir diyebiliriz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.