Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Papağan Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Yavru Papağan Bakımı Nasıl Olmalı?

Bir papağan sahiplenmeyi planlıyorsanız; yavru papağan bakımı hakkında bilgili olmanız çok önemlidir. Peki, papağan bakımı nasıl olmalı? Papağan bakımında dikkat edilmesi gerekenler neler?

Papağan Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Yavru papağan bakımı öncesinde papağan cinsiyeti nasıl anlaşılır bundan söz edelim. Papağan cinsiyetleri dış görünüş olarak ayırt edilmesi güç olduğu için tek yöntem papağanınızın DNA’sına bakılmasıdır. Böylece papağan dostunuzun dişi mi veyahut erkek mi olduğunu net şekilde bilebilirsiniz.

Papağanların Genel Özellikler Nelerdir?

Yavru papağan bakımı ideal koşullarda olabilmesi adına papağanların genel özellikleri bilinmelidir. Bunlar:

  • Ortalama ömürleri 70 yıldır.
  • 300’den fazla çeşidi bulunmaktadır.
  • Kafestekiler 40 yıla kadar yaşayabilmektedirler.
  • Taklit yetenekleri oldukça kuvvetlidir.
  • Her cinsin özelliklerinde renk ve özellikleri farklılık gösterir.

Yavru Papağan Fiyatları Nelerdir?

Yavru papağan fiyatları türlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak en çok tercih edilen yetişkin sultan papağan fiyatları 600 ile 1200 TL arası değişirken yavru sultan papağanları ve konuşan sultan papağanlarının fiyatları ise 750 ile 2500 TL arasında değişmektedir.

Yavru Papağan Bakımı

Öncelikle eğer yavru bir papağan sahiplendiyseniz son derece temiz bakmanız ve öğünleri atlamadan gerekli besinleri vermeniz gerekmektedir. Özellikle de bulundukları ortamın nemli olamamasına dikkat etmelisiniz, çünkü nemli ortamlarda mikroplar çoğalabilir ve bu da papağanınızın hastalanmasına yol açabilir. Yavru papağanlar için en sağlıklı temizlik malzemesi kesinlikle elma sirkesidir.

Kuşunuzun yaşam alanında kimyasal ürünler kullanmamaya çok dikkat etmeniz gerekmektedir, aksi takdirde papağanınızda ciddi hastalıklar olabilir hatta ölümle dahi sonuçlanabilir. Yavru bir papağanı tıpkı büyük papağanlar gibi kafese koymamanız gerekir. Çünkü yavru papağanlar henüz dengelerini sağlayacak kadar gelişemedikleri için kafeste düşebilir ve kendilerine zarar verme ihtimalleri son derece yüksektir. Bünyeleri çok hassas olan yavru papağanların bulundukları ortamda elektronik aletlerin olmamasına da mümkün olduğunca dikkat edilmesi gerekir. Papağanların tırnakları çok çabuk uzadığı ve bu da hareket etmelerini zorlaştırdığı için tırnak bakımını ihmal etmemeniz şarttır. Bu yüzden düzenli olarak papağanınızı bir veteriner hekime götürüp tırnak bakımını yaptırmalısınız. Kuş sağlık ve bakım ürünleri listesinde yer alan çeşitli özel malzemelerle de kuşunuzun bakımını en iyi şekilde desteklemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kanarya Bakımı Nasıl Olmalı?

Yavru bir papağan satın alacaksanız öncelikle dikkat etmeniz gereken konu her an yanında olup olmayacağınızdır. Örneğin eğer çalışıyorsanız yavru papağan alırken tek yaşayan papağan almamanızı öneririz, çünkü tek yaşayan papağanlar sahiplerine son derece sıkı bağlanabilecekleri için ayrılma durumlarında psikolojik rahatsızlıklar oluşabilir. Onun yerine yavru papağan alırken çift yaşayan papağanlar almanız daha avantajlı olacaktır. Çift yaşayan papağanlar, tek yaşayan papağanlara göre çok fazla bağlanmayacakları için bir sorun oluşmayacaktır. Ayrıca papağanlar çiftleşme döneminde son derece saldırgan olacakları için bu dönemde özellikle anlayışlı davranmanız ve sabırlı olmanız gerekmektedir.

Yavru papağan bakımı söz konusu olduğunda onun mutluluğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Bu sebeple de kuş oyuncakları gibi çeşitli malzemelerle papağanınızın eğlenceli vakit geçirmesini sağlamanız önemlidir.

Yavru Papağanlar Nasıl Beslenmeli?

Yavru papağan bakımı konusunda en önemli konulardan biri de şüphesiz ki beslenme. Yavru papağanlar da tıpkı muhabbet kuşları gibi özel besinlerle beslenebilmektedir. Özel papağan yemi dışında genellikle yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, tuzsuz çekirdekler ile besleyebilirsiniz. Hatta muhabbet kuşu yemi de verebilirsiniz ancak yemi tek başına vermeniz sağlıklı olmayacağı için yanında sebze ve meyve de sunmanız gerekecektir.

Sebze ve meyvelerde su oranı yüksek olduğundan dolayı çok fazla vermemeye dikkat edin. Ayrıca unutulmamalıdır ki yavru papağanlar kesinlikle maydanoz yiyemezler. Maydanoz sapları yavru papağanınızın boğazına takılabilir ve ciddi sorunlar oluşabilir. Aynı zamanda avokado, çikolata ve elma çekirdeği de yedirmemeniz gerekir, çünkü bu besinlerde yüksek miktarda toksin bulunduğu için bu yiyecekler de yavru papağanınızın ölümüne sebep verebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.