Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yorkshire Köpek (Yorkshire Terrier) Irkı Özellikleri,Bakımı ve Yapısı

Abone Ol 
Yorkshire Köpek (Yorkshire Terrier) Irkı Özellikleri,Bakımı ve Yapısı

Bugünkü yazımızın konusu Yorkshire köpek ırkı oluyor. Bu cinsin özelliklerini, karakter yapısını ve fiziksel özelliklerini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Bu köpekler, ufak köpek ırkları içerisinde yeri her daim ayrı olan köpeklerden olmaktadır. Ufacık boylarına bakmadan cesur davranırlar.

Bu köpekler, dünya genelinde en çok beslenen köpeklerden biri haline gelmiştir. İnsanlara her daim güvenen, apartman yaşamına anında ayak uyduran ve görünümüyle beraber herkesin sempatisini kazanan bu dostumuz, en yakın arkadaşımız olmaya adaydır dersek yanılmayız.

İngiliz asıllı olduğu bilinen bu arkadaşımız, ilk zamanlarda birazcık büyük bir boyutta doğuyordu. Zamanla geliştirildi ve günümüzdeki son halini almış oldu. Bu köpek; Maltese Terrier, Paisley Terrier ve Skye Terrier ailesinden gelmesiyle dikkat çekiyor diyebiliriz. Uzun tüyleri ile herkesin sevgisini kazanıyor.

Sahibini her daim yaşamının merkezine oturtan bu köpek ırkıyla tanışmak ve onu sahiplenmek ister misiniz? Cevabınız evetse, onun hakkında her bilgiyi edinmeden asla sahiplenmeye girişmemelisiniz. Önce onu tanıyın, ardından ona bir yuva olun. O halde, işte tüm detaylar…

Yorkshire Köpek (Yorkshire Terrier) Irkı Özellikleri ve Vücut Yapısı Nasıldır?

Kökeni İngiltere olan bu sempatik arkadaşın cesur, sadık ve her daim sevecen olduğunu söyleyebiliriz. Yorkshire köpek ırkı, kısa ve ufak bir gövdeye sahiptir. Tüyleri yumuşak bir formdadır ve uzun yapılıdır. Kuyruk kısmı da yine uzun tüylü ve yumuşacık olmaktadır. Renk olarak ise genelde siyah, kahve, ten ve bal renginde görülürler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bloodhound Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Yorkshire Terrier Karakter Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?

Yorkshire köpek

Yorkshire Irkı Köpek

Bu köpekler, bu zamana kadar gördüğünüz en cesur köpeklerden biri olabilir. Ufacık bir köpek olsa bile sahibini korumak için elinden geleni ardına koymaz. Yabancı bir köpekle karşılaştığı zaman bunu sahibi bakımından bir tehdit olarak gören bu köpekler, bu nedenle saldırgan tavırlara açıktır.

Bunun sonucunda da çoğu zaman başını belaya sokmaktan geri durmayacağını bilmeniz gerekir. Onu dışarda asla tasmasız bir şekilde gezdirmemeniz gerekmektedir. Bu cinsin, hayatta en çok önem verdiği şey ailesi olacaktır. İnsanlara son derece düşkün olmasıyla bilinen bu köpekler, sadık bir köpek olur.

Yorkshire köpek ırkı, her daim kıvrak bir zekaya sahip olması ile bilinir. Ufak çocuklarla bir arada fazla durmamalıdır. Çünkü sabırsız bir köpektir. Yaramaz hareketlere karşı agresifleşebilir. Çocuğunuz küçükse yavru bir Yorkshire Terrier sahiplenin. Böylece bir arada büyürler ve birlikte sosyalleşmiş olurlar.

Eğer başka bir evcil hayvanla bu köpeği bir arada büyütmek istiyorsanız kesinlikle teriyeri yavruyken sahiplenin. Böylece her ikisi de birbirleri ile iyi anlaşarak büyümüş olurlar. Aksi halde evin ortasında bir curcuna meydana gelebilir. Bunu istemezsiniz.

Yorkshire Köpek (Yorkshire Terrier) Irkı Bakımı En İyi Nasıl Yapılır?

Bu köpeklerin bakımı ilk kısımda biraz göz korkutucu gelse bile esasen alıştığınız vakit düzenli olarak gerçekleştirebileceğiniz bir şey olmaktadır. Bu köpeklerin tüyleri ipeğimsi bir haldedir. Yapısı uzun ve incedir. Bu nedenle her gün taranması gereken bir tüy şeklidir dersek pek de yanılmış olmayız diye düşünüyoruz. Aksi durumda tüyler birbirine dolanır ve düğümler oluşur.

Tüm bunların yanı sıra, bu köpeğin tüylerinin taranmasının diğer bir önemi de köpeğinizin cildinin hava almaya ihtiyaç duymasıdır. Uzun tüyler nedeniyle Yorkshire köpek ırkı, birçok deri sorunuyla karşılaşabilir. Bu köpekler ev yaşantısı bakımından kusursuz bir köpektir. Bu nedenle özel şekilde egzersiz programına gereksinim duydukları asla görülmez diyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chesapeake Bay Retriever Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Günlük tuvalet gereksinimi için dışarı çıkması ona yetecektir. Bu köpeklerin uzun tüylere sahip olması onları soğuktan korumaz. Tam aksine soğuk havaya karşı dayanıksızdırlar. Soğuk zamanlarda dışarı çıkarken ona mutlaka bir köpek kazağı giydirmelisiniz. Bu köpekler hipoalerjik köpek çeşitlerinden biri olmasıyla bilinir. Eğer köpek tüyüne alerjiniz varsa bu köpek sizin için harika bir seçenektir.

Ayrıca bu güzel köpeklerin su ve mama kaplarını her gün düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Aksi halde birçok hastalığa ve virüse açık hale gelebilirler. Buna bir ebeveyn olarak her daim dikkat etmelisiniz. Özenli bir bakım sonucunda Yorkshire terrier köpeğinizin ne kadar huzurlu göründüğüne inanamayacaksınız. Peki bu bebeklerin fiziksel özellikleri nelerdir?

Yorkshire Köpek (Yorkshire Terrier) Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Bu köpekler, görünümleriyle ilk başta oyuncak sanılabiliyor, o derece tatlı oluyorlar. Yüzü gülüyor gibi görünüyor. Tüyleri ise hem uzun hem de yumuşak, yani tam sevmelik bir köpek oluyor. Boyu ise kısacık, gerçekten oyuncak sanmakta haklısınız.

Dünya genelindeki en küçük ikinci köpek ırkı olduğunu da bu doğrultuda ifade etmeden geçmiş olmayalım. Sadece 3,5 kiloluk bir ağırlığı olan bu köpekler, tam olarak 18 cm bir uzunlukta olurlar. En iyi özelliği ise tüylerinin ipek gibi olmasıdır. Yorkshire köpek ırkının tüylerine düzenli bir bakım yapmak şarttır.

Gövde rengi ise genel olarak ten ve bal rengi ağırlıklı olur diyebiliriz. Kuyruğu da çelik mavisi renginde olur. Bu köpeklerden bazılarının boyun kısmında siyah tüyleri olur. Bu bahsi geçen tüyler bir tasma görünümü verir. Renk tonu ise her daim bellidir.

Yorkshire Köpek (Yorkshire Terrier) Irkı Hayvanlar ve Çocuklarla Olan İletişimi Nasıldır?

Bu köpekler, öteki hayvan çeşitleri ile çok da sağlıklı bir ilişki içinde olamaz. Bunun nedeni bu köpek cinsinin sahibine aşırı derecede bağlı olmasıyla alakalıdır. Çevredeki her şeyi tehdit olarak görebilen bir ırktır. Bu nedenle onu tasmasız gezdirmek yersiz bir cesaret olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gordon Setter Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Onu daha yavru olduğu esnada sahiplenirseniz daha sakin büyür. Ama yaşını başını almışken sahiplenirseniz huyunu suyunu değiştirmeniz neredeyse imkansız hale gelir. Sizi bir hayli yoracak demektir. Yorkshire köpek ırkı sağlık durumu hakkında bilgiler verdiğimiz konumuza geçiyoruz…

Yorkshire Köpek (Yorkshire Terrier) Sağlık Durumu Nasıl Olmaktadır?

Bu köpekler, birçok ufak köpek cinsi gibi türlü kalıtsal hastalıklara açık bir bünyeye sahip olmasıyla dikkat çeker. Bu nedenle eğer bu köpeği evinize alma planınız varsa, sağlık taraması ve veteriner kontrolü gibi durumlara önem vermeniz gerekir. Bu köpeklerin yatkın olduğu hastalıkları da anlatalım.

Bu köpekler genel manada hipoglisemi, patello lukasyonu, trake çökmesi, progresif retinal atrofi, portosistemik şant ve ters hapşırma gibi hastalıklara yatkın bir genetiğe sahip olmaları ile bilinen canlılardır. Bunların haricinde ise son derece sağlıklı bir köpek olarak kendini her daim belli eder.

Yorkshire köpek cinsinin bakımına ve beslenmesine her daim dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda herhangi bir hastalıkla karşılaşılma olasılığı da düşmüş olur. Deri rahatsızlığı yaşamaması için tüy bakımını aksatmayın. Soğuk havalarda ise her daim köpek kazağı ile dışarı çıkarın.

Son olarak eklemek istediğimiz detay ise şu: Bu köpeklerin daha uzun ömürlü olabilmeleri için her daim sevgi ve saygıyla büyütülmeleri gerekir. Sevgiyi tadan bir köpeğin daha sağlıklı olacağı bilgisi tamamen doğrudur. Zaten sağlıklı olan bir köpeğin ömrü de bu doğrultuda çok daha uzun olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.