Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Boxer Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Boxer Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Boxer köpek ırkı, tüm sempatikliği ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Bugünkü yazımızda bu güzel köpekleri daha da yakından inceliyor olacağız.

Karakter Özellikleri

Boxer köpek ırkı, sahiden de bir palyaço gibidir. Eğlencelidir, her daim enerjik olur. Hareketli bir köpek olduğunu ifade edebiliriz. Olgunluk sürecine girmesi uzun bir vakit alır. Hep mutludur. Doğası gereği sadıktır. Güvenilir bir köpek olmasıyla dikkat çeker. Sert hareketleri sevmez. Yüksek sesten ise hiç hazzetmez.

İnadıyla bilinen bir köpek ırkı olmaktadır. Bu köpekler, ufak yaşlarından itibaren sosyalleştirilirse ailesine ve çevresinde yer alan insanlara, diğer canlılara karşı alçak gönüllü olur. Hiperaktif bir köpektir. Oyun oynamayı çok sever. Eğitilmesi çok basittir. Alışırsa her verdiğiniz konumu yerine getirecek demektir.

Tarihçesi

Bu köpek ırkı ilk kez Almanya dolaylarında ortaya çıkmıştır. On dokuzuncu yüzyılın son kısımlarında Bull Terrier, Bulldog ve Bordeaux Mastiff köpek ırklarından türemiş olan bir köpek cinsidir diyebiliriz. Birçok yerde on altı ve on yedinci yüzyıl döneminde de bu köpeklerin tasvirlerine rastlanmıştır.

Modern olan Boxer köpekleri, iş köpekleri içerisinde bulunurlar fakat günümüze baktığımız zaman genel olarak aileleri ile beraber yaşadıklarını görürüz. Orta boyutta olan bu köpekler günümüzde geçmişe göre daha nazik bir bedene sahip olmaktadır. Güçlü, cesur ve çevik bir köpektir. Bu nedenle de atalarının mirasının en iyi biçimde korunduğunun canlı bir kanıtı niteliğinde olmaktadır.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpek ırkının en çok ilgi çeken yanı ise alt çene yapısı olmaktadır. Ağzının güçlü bir tutuşu vardır. Güçlü bir fiziği olduğunu da anında anlamış olursunuz. Bedeni son derece orantılı ölçülerdedir. Boxer köpek ırkı her daim kaslıdır. Bacakları ve gövdesinde yer alan kasları direkt olarak görürsünüz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Beauceron Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumu

Diğer bir yandan şişmiş olan yanakları ve yüzünde yer alan kırışıklıklarıyla her zaman heyecanlı ve şaşırmış bir ifadesi vardır. Bu köpeklerin gözleri kahverengi olur. Uyanık görünürler. Bu güzel dostlarımızı genelde siyah beyaz, açık kahverengi beyaz, kırmızı beyaz, sade beyaz ve sade kırmızı gibi renklerde görürüz.

Bakım

Bu güzel köpeklerin tüyleri kısacıktır. Sık, parlak ve dümdüz olan tüyleri vardır. Tüy kısmı genelde çizgili olur. Beyaz rengin üzerine kahverengi lekeli veyahut çizgili de olabilmektedir. Bu köpeklerde beyaz doğum boyutu da her daim yüksek olur. Beyaz renkteki Boxer köpekler kanser ve sağırlığa ne yazık ki yatkın olur.

Geçmiş zamanlarda bu köpeği yetiştiren kişilerin beyaz renkte doğan yavruları doğdukları an itibarı ile öldürdükleri söylenmektedir. Günümüzde halen beyaz Boxer yavruları bazı yetiştiriciler tarafından öldürülüyor. Tabii bu oranın geçmişe göre bir hayli düştüğü de söyleniyor.

Bu köpek yavrularının öldürülmesi onaylanabilir bir şey değil. Onları öldürmek yerine kısırlaştırarak harika bir yaşam sürmelerini sağlayabilirler. Bu canilik son bulmalıdır. Her hayvan yaşamayı hak eder. İster kedi olsun ister köpek ister tavşan. Hiç fark etmez. Bizim yaşama hakkımız varsa onların da var.

Beslenme

Boxer cinsi olan tüm köpeklerin genetik açıdan yatkın olduğu hastalıklar vardır. Tabii ki bu hastalıkların hepsi bu köpeklerde görülecek diye bir kaide yoktur. Buna rağmen rutin veteriner hekim kontrollerinin sekteye uğratılmaması ve kaliteli mama seçiminde bulunulması lazımdır.

Bu köpekler gelişim dönemlerine özel olan vitamin ve mineralleri almalıdır. Enerjik bir köpektir, gelişim dönemi de bir o kadar hareketli geçecek demektir. Orta ırk köpek maması ile bu köpeklerin karnını doyurabilirsiniz. Tabii siz yine de bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyin deriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labradoodle Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Damak zevki gelişmiş bir köpektir. Sevdiği yiyeceği yediği zaman doyduğunu anlamaz. Beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Bu yüzden en kaliteli mamalar içerisinden seçim yapmalısınız. Ancak bu şekilde ona iyi bakabilirsiniz. Mamasını ve suyunu sık sık tazeleyin. Mama ve su kabı hep temiz olsun.

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar ile İletişimi

Sosyal kişiliği ile herkesin gönlünü kazanan bu köpeği yavru halleri itibarıyla çocuklarla bir araya getirin. Ailenize dahil edin. Kaliteli bir eğitimle beraber çocuklara karşı nazik davranan bu köpekler, istemsiz bir şekilde ufak çocuklara zarar verebilir. Bu durum genel olarak çarpmadan ya da ısırmadan oluşur.

Diğer bir yandan çocukların bu köpekle zaman geçireceği an geldiğinde nasıl davranmasının lazım olduğuyla alakalı ona bilgi vermelisiniz. Köpeğin kulağını veya kuyruğunu çekmemesi gerektiğini söylemelisiniz. Öteki hayvanlarla da sosyalleştirilirse iyi anlaşır. Yabancılara karşı dikkatli ve sinirli olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Boxer köpek ırkı ile alakalı en çok sorulan soruları sizler için burada topladık. İşte detaylar…

Kaç Yavru Doğurur?

Dişi olan Boxer köpekler bir doğumda beş ya da sekiz yavru doğurur. Kaç tane yavru doğuracağı dişinin boyutuna, hamilelik sürecine, sağlık durumuna ve hatta yaş durumuna göre bile değişir. Doğum gün süresince devam edebilir. Annelik içgüdüsü sağlam bir köpek ırkıdır.

Çok Tüy Döker mi?

Sık ve kısa tüyleri vardır. Haftada birkaç kez taranması durumunda tüy dökme problemi azalacaktır. Dönemsel olarak tüy dökebilir. Bu gayet olağan bir durum olmaktadır. Tabii bu süreç geçmiyorsa hemen bir veteriner hekime başvurmanız gerekir. Aksi takdirde asla aklınızda olmayan sorunlar baş gösterir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.